FNTT: Lietuvos advokatai teikia paslaugas sankcionuotoms įmonėms

Lietuvos advokatai teikia paslaugas 14-kai sankcionuotų įmonių, nors, pagal įstatymus to daryti negali, sako Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai.

Advokatūra teigia informacijos apie tai neturinti.

Gauna advokatų raštus

FNTT vadovai reiškė nuostabą, kad Lietuvos advokatai nepaiso raginimų to nedaryti ir atstovauja įmonėms, kurioms taikomi ribojimai dėl Rusijos įvestų sankcijų dėl jos invazijos Ukrainoje.

„Sankcijos taikomos 14 įmonių, beveik iš visų gavom advokatų raštus, kad ne taip suprantat, kad turėsit pasekmių, su skambučiais, „per kiek laiko atsakysit?, pinigai įšaldyti, veikla sustabdyta“, – praėjusią savaitę žurnalistams pasakojo FNTT direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Petrauskas.

Pasak jo, su sankcionuojamomis įmonėmis negalima turėti verslo ryšių, o advokatai tokius ryšius turi, nors per dvi darbo dienas turėtų apie tai informuoti FNTT. 

„O kaip advokatai atstovauja ir kodėl jie mūsų tarnybos neinformuoja, kad pradeda atstovauti sankcionuojamam asmeniui? Dalis jų sėdi ant sofos ir žiūrėdami karą, koncertą penkis eurus paaukoja SMS žinute, bet pinigai paskui ateina iš kontrakto su sankcionuojamu asmeniu, kur gauna jau ne penkis eurus“, – sakė M. Petrauskas.

FNTT vadovas Antoni Mikulskis reiškė nuostabą dėl advokatų elgesio.

„Advokatai irgi duoda priesaiką, beveik visos bendrovės parašė pačios ar per savo advokatus, kalbama apie stambias advokatų kontoras“, – kalbėjo A. Mikulskis.

Advokatų tarybos pirmininkas Mindaugas Kukaitis pirmadienį BNS sakė, kad jokios informacijos apie tokią advokatų veiklą iš FNTT ar kitų tarnybų nėra gavę.

„Advokatų tarybos posėdžiuose buvo priimtos rekomendacijos advokatams, kad jie nepadėtų apeidinėti Europos Sąjungos sankcijų, nebent tai būtų baudžiamoji ar administracinė atsakomybė“, – BNS sakė M. Kukaitis. 

Šios rekomendacijos buvo priimtos dar gegužę.

Lietuvoje įšaldytų įmonių lėšų ir akcijų sąraše yra „Lifosa, „Inter RAO Lietuva“, pastarosios grupės įmonė „Vydmantai wind park“, mineralinio vandens prekybos įmonė „IDS Borjomi Europe“, metalo gaminių tiekėja „BMZ-Baltija“, „Eurochem Logistics International“, „Faberlic Baltija“, „EM System“, „EM Idustry“, „Amkodor Baltic“, „PhosAgro Baltic“, „TT Baltics“, Jūrų laivybos registras bei Rusijos bendrovės SUEK padalinys „SUEK Baltic“.

Tarptautinių sankcijų pažeidimas pagal Lietuvos įstatymus užtraukia administracinę bei baudžiamąją atsakomybę, priklausomai nuo pažeidimo sunkumo.

Sankcijas turi taikyti kiekvienas

FNTT direktoriaus pavaduotojas M. Petrauskas sakė, kad dėl agresijos Ukrainoje sankcijas Rusijai ir Baltarusijai turi taikyti kiekvienas asmuo, tai yra prievolė ir pareiga, numatyta įstatyme.

„Galioja reglamentas, kiekvienas asmuo, subjektas turi taikyti. Ateina pas jus rusas ir sako: noriu išsinuomoti jūsų butą. Jūs jam išnuomojate, bet turite pareigą pasitikrinti, ar jis nėra sankcionuojamas. Visi galvoja, kad sankcijas taiko valstybės, įstaigos. Bet iš tikrųjų reglamentas galioja visiems mums“, – kalbėjo pareigūnas.

Pasak jo, ar asmeniui taikomos sankcijos, kiekvienas gali pasitikrinti internete https://sanctionsmap.eu/#/main, įvedę norimą vardą ir pavardę.

FNTT pareigūnai sako, kad paaiškėjus, jog sankcijas patirianti įmonė ar asmuo bandė užmegzti verslo ar kitokius santykius, apie tai būtina per dvi darbo dienas pranešti FNTT.

„Ateina rusas, baltarusis nori kažką nuomoti, galima pasitikrinti. Turėtumėt nepradėti dalykinių santykių, o pradėję įšaldyti ir informuoti per dvi darbo dienas FNTT. Žmogus turi mus informuoti, kad sankcijos taikomos, sandoris nebuvo įvykdytas“, – sakė FNTT vadovo pavaduotojas M. Petrauskas.


Šiame straipsnyje: sankcijossankcionuotos įmonėsadvokataiFNTTkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių