Finansų ministerija siūlo atsisakyti planuojamų reikalavimų buhalteriams (patikslinta)

  • Teksto dydis:

Finansų ministerija siūlo atsisakyti nuo 2016 metų planuojamų griežtesnių reikalavimų buhalteriams.

Ministerija pranešė, kad siūlo panaikinti šiuo metu dar neįsigaliojusį reikalavimą vyriausiesiems buhalteriams nuo 2016 metų būti išlaikiusiems profesinius buhalterinės apskaitos ir finansinės atskaitomybės bei mokesčių egzaminus. Buhalterinės apskaitos įstatymo pataisų projektą Vyriausybė ketina svarstyti trečiadienio posėdyje.

„Rinkos ekonomikos sąlygomis jos dalyvių paslaugų kokybę lemia rinkos poreikiai, o ne valstybės reguliavimas. Šiuo atveju yra akivaizdus valstybės kišimasis į verslo subjektų veiklą“, - pranešime spaudai teigė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Pagal 2012 metų balandį Seimo priimtas Buhalterinės apskaitos įstatymo nuostatas, nuo 2016 metų vyriausiasis buhalteris galės dirbti pagal savo profesiją tik išlaikęs profesinius buhalterinės apskaitos ir finansinės atskaitomybės bei mokesčių egzaminus. Seimas tuomet vienbalsiai priėmė prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuotas ir patobulintas Buhalterinės apskaitos įstatymo pataisas.

Finansų ministerija teigia, kad toks visuotinis vyriausiųjų buhalterijų licencijavimas yra "labai reta tarptautinė patirtis". Anot ministerijos, tokiam reguliavimui prieštarauja ir dauguma įmonių vadovų.

„Įmonės vadovas pats turi aiškią motyvaciją pasirinkti kvalifikuotą asmenį, nes pagal galiojančius teisės aktus būtent jis atsako už tinkamą įmonės buhalterinės apskaitos tvarkymą“, - teigė R.Šadžius.

Finansų ministerija savo ruožtu siūlo numatyti profesinės civilinės atsakomybės draudimą už žalą, padarytą, teikiant apskaitos paslaugas.

Buhalterinės apskaitos įstatymo pataisos Seime buvo priimtos Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės darbo metu, tačiau, anot tuometinės finansų ministrės Ingridos Šimonytės, Finansų ministerija su šiomis pataisomis yra nesusijusi. I.Šimonytės teigimu, įstatymo pataisas, numatančius tokį atestavimą, pateikė Seimo nariai, šiuo metu priklausantys valdančiajai daugumai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu jo

nu jo portretas
O geriausaias bajeris šitame visame , kad įmonių buhalteriai turėtų laikyti kvalifikacijas už savo pinigus, o valstybinių įstaigų už valdiškus*biudžetinius,t.y. aš kaip buhalteris neturiu už ką susimokėti ir išeinu ant amžių į darbo biržą, o už biudžetinių buhalterių mokymus sumoku mokėdamas mokesčius ir jie laimingi dirba toliau. Pasakų šalis ta Lietuva...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių