Europos Parlamentas nepritaria siūlomų genetiškai modifikuotų kultūrų importui į ES

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) nepritarė Europos Komisijos (EK) planams leisti importuoti į ES tris genetiškai modifikuotas kultūras (dvi kukurūzų ir vieną sojų pupelių rūšį), kurios skirtos tiek žmonių maistui, tiek pašarams. Tai buvo pirmieji naujojo EP balsavimai šiuo klausimu.

„Praėjusios kadencijos Europos Parlamentas yra patvirtinęs net 36 panašius prieštaravimus, tačiau nebuvome tikri, ar naujieji Parlamento nariai nėra kitos nuomonės. Vienintelė Žaliųjų grupė vieningai palaikė šį draudimą, tiesa, džiugu, kad atsirado nemaža dalis parlamentarų ir iš kitų politinių grupių, kurie balsavo už“, – pranešime cituojamas EP narys Bronis Ropė.

Didžioji dauguma genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) pasėlių, įskaitant tris, dėl kurių ketvirtadienį balsavo EP, yra genetiškai modifikuoti taip, kad būtų atsparūs vienam ar daugiau herbicidų. Anot B. Ropės, ši modifikacija leidžia naudoti herbicidus genetiškai modifikuotiems augalams, taip sunaikinant viską, kas gyva, tik ne auginamą kultūrą.

Bronis Ropė. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Tiek dvi kukurūzų rūšys, tiek soja, dėl kurių balsavome, yra atsparūs glifosatui ir (arba) glufosinatui. Pastarojo jau nebegalima naudoti ES, nes jis yra toksiškas. Glifosato klausimas dar nėra iki galo išspręstas, bet dėl jo kyla daugybė nuogąstavimų“, – sako B. Ropė.

Europarlamentaras tikina, kad didžioji dalis valstybių narių vyriausybių, kaip ir dauguma EP narių, yra skeptiškos GMO įsileidimui į ES rinką, tačiau EK ir toliau tvirtina leidimus naujiems GMO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių