Europa suka galvą dėl dujų: ar vėl reiks taupyti?

  • Teksto dydis:

Kai tapo galutinai aišku, kad Vladimiras Putinas energetinį karą prieš Europą praėjusią žiemą pralaimėjo, Europa pradėjo ruoštis būsimai žiemai – svarstė rusiškas dujas pakeisti dujomis iš Azerbaidžano. Tačiau Briuselyje jau nerimaujama, kad ir šių dujų gali nebūti, praneša LNK.

„Baigiame žiemą su saugyklomis, kurios užpildytos maždaug 55 proc. Tai rekordinis kiekis. Šia prasme tai geras startas. Tačiau tai tik startas, dar visus metus iki lapkričio 1 d. reikia užpildyti iki 90 proc.“, – pažymėjo Energetikos agentūros vadovas Virgilijus Poderys. 

Vienas pagrindinių iššūkių – kaupti atsargas kitai žiemai teks jau be rusų dujotiekių. Vieno iš pagrindinių dujotiekių „Nord Stream“ nebėra – jis susprogdintas. Kitą esminį Jamalo–Europos dujotiekį per Lenkiją užsuko patys rusai.

„Dabar vamzdynų iš Rusijos nebus veikiančių. Tam tikra įtampa bus“, – pastebėjo V. Poderys.

Europa ruošiasi, kad vienas iš naujų apsirūpinimo dujomis srautų bus iš Azerbaidžano. Tačiau gali ir nebūti. Leidinys „Politico“ skelbia, kad Europos pareigūnai nerimauja, jog vėl kaista įtampa tarp Azerbaidžano ir Armėnijos. Gali kilti naujas karas Kalnų Karabache.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Tas pats pavyzdys, kai Europa nedalyvauja valdant krizes. Kalbant apie Kalnų Karabachą, buvo sukurta Minsko grupė. Tačiau finale viską sutvarkė Turkija ir Rusija“, – sakė ambasadorius ypatingiesiems pavedimams Linas Linkevičius.

Kaina buvo nepaprastai didelė ir natūraliai paskatino taupyti. Tačiau ir taupymo priemonės reikalingos, tikėtina, jos išliks ir kitą sezoną.

Iki karo rusiškos dujos Europoje sudarė daugiau nei pusę. Dabar – iki 8 proc. Dujas vamzdynais pakeitė suskystintosios dujos laivais. Europa statosi vis daugiau terminalų. Anot Europos Komisijos (EK), Rusiją pakeitė daug mažesnių tiekėjų, todėl, net praradus Azerbaidžano dujas, turėtų pavykti jas pakeisti.

„Jau praeitų metų pabaigoje pasiekėme situaciją, kai didžiausiu mūsų dujų tiekėju tapo Norvegija. Tačiau tiekėjai ir iš kitur“, – akcentavo EK atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega.

Dujų trūkumo kitą žiemą nežada ir ekspertai. Nežada ir tokių didelių kainų šuolių kaip pernai. Kol kas dujos žiemai užsakomos už panašią kainą kaip dabar.

„Kokia ji bus – nežinia. Tačiau ateities sandoriais ir dabar prekiaujama. Žiūrint į priekį – iki pat rudens – kaina panaši“, – pažymėjo V. Poderys.

Kitą žiemą vėl gali tekti taupyti – mažinti vartojimą. Praėjusią žiemą Europa siekė sumažinti dujų poreikį bent 15 proc.

„Kaina buvo nepaprastai didelė ir natūraliai paskatino taupyti. Tačiau ir taupymo priemonės reikalingos, tikėtina, jos išliks ir kitą sezoną“, – akcentavo M. Vaščega.

Jei neliktų Azerbaidžano dujų, taupyti gali tekti net labiau nei praėjusią žiemą.

„Kadangi regionas susijęs su išteklių tranzitu, aprūpinimu, tai gali sukelti ir ekonominių padarinių“, – pastebėjo L. Linkevičius.

„Jei temperatūra būtų daugiametė kitą žiemą, tai, kaip ir šiai žiemai, taip ir kitai reikėtų maždaug 15 proc. sumažinti savo vartojimą. Tai Europa šią žiemą pasiekė. Jei neveiktų Ukrainos ir turkų vadinamasis turkų vamzdis, kuris eina iš Azerbaidžano, matyt, vartojimą reikėtų sumažinti iki 20 proc.“, – aiškino V. Poderys.

Nors Europa ir Rusija paskelbė abipusį sankcijų karą, Europoje liko šalių, kurios perka ir planuoja ateityje pirkti rusų dujas vamzdynais.


Šiame straipsnyje: DujosžiemaLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

DAR DUNDUKAI KA NORS PAS SAVE SUSISPROGDINKIT

DAR DUNDUKAI KA NORS PAS SAVE SUSISPROGDINKIT portretas
Kokias talpyklas, tai ir taupyt nebereikės

Reiks raupyt,Dundukai

Reiks raupyt,Dundukai  portretas
vokiečii uždarė paskutines ekologiškas savo atomines elektrines .
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių