ES teismas priėmė Lietuvos ieškinį dėl dalies neišmokėtų RRF lėšų

Europos Sąjungos Bendrasis Teismas (ESBT) priėmė Vyriausybės ieškinį dėl Europos Komisijos (EK) sprendimo gegužę neišmokėti 8,7 mln. eurų iš Lietuvai skirtos 26 mln. eurų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) paramos.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT), kurio dalis yra ESBT, svetainėje yra nuoroda į procedūrą „Lietuva prieš Komisiją“ su bylos numeriu, tačiau be išsamesnės informacijos.

Liepos viduryje ieškinį teismui pateikusios Teisingumo ministerijos atstovas Paulius Žeimys BNS antradienį patvirtino, kad ESBT priėmė Lietuvos ieškinį, tačiau ministerija iš jo nėra gavusi papildomos informacijos.

„Galiu patvirtinti, kad teismas priėmė mūsų ieškinį. Bet net ir teismo svetainėje kol kas nėra skelbiama jokia papildoma informacija. (...) Mūsų nėra prašoma pateikti jokių papildomų argumentų, kol kas nesame informuoti apie tai, kada mūsų ieškinio prašymas pasieks atsakovą (Europos Komisiją – BNS), nes atsakovas (...) irgi turi pateikti savo pirmą atsakymą“, – BNS sakė P. Žeimys.

Galiu patvirtinti, kad teismas priėmė mūsų ieškinį. Bet net ir teismo svetainėje kol kas nėra skelbiama jokia papildoma informacija.

 

EK gegužės pradžioje priėmusi teigiamą dalinį įvertinimą leido Lietuvai naudoti dar 8,7 mln. eurų iš pernai įšaldytų 26 mln. eurų RRF subsidijos. Tačiau dėl galutinai nepasiekto su mokesčių lengvatomis susijusio rodiklio Briuselis paliko neišmokėtą 8,7 mln. eurų paramos dalį.

Iš viso gegužę Lietuvai buvo išmokėta 14,9 mln. eurų (atskaičius dalį jau išmokėto avanso). 

Vyriausybė dėl neišmokėtos sumos kreiptis į ES Bendrąjį Teismą nutarė birželį. Jei teismas priimtų Lietuvai nepalankų sprendimą, 8,7 mln. eurų subsidijos dalis būtų prarasta galutinai.

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau teigė besitikinti, kad ES teismas išaiškins RRF subsidijų dalybų šalims principus. Jos teigimu, ginčas tarp Vilniaus ir Briuselio kilo dėl to, kaip reikėtų interpretuoti Lietuvos įsipareigojimą peržiūrėti lengvatas. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė teigė, jog 8,7 mln. eurų iš RRF subsidijos EK Lietuvai neišmokėjo dėl, Briuselio teigimu, nepakankamai ambicingos pernai Seimui pateiktos mokesčių reformos ir mokestinių lengvatų peržiūros.

Iki šiol Lietuva yra gavusi beveik 1 mlrd. eurų RRF subsidijų ir daugiau kaip 470 mln. eurų paskolų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių