Elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų pajamos pernai augo 3,5 karto

  • Teksto dydis:

Elektroninių pinigų ir mokėjimo įstaigų pajamos iš licencinės veiklos praėjusiais metais augo 3,5 karto iki 502,1 mln. eurų, iš jų 92 proc. pajamų teko elektroninių pinigų, o 8 proc. – mokėjimo įstaigoms.

Mokėjimo operacijų skaičius praėjusių metų pabaigoje siekė 194,7 mlrd. eurų – 3,8 karto daugiau nei 2020 metų pabaigoje, penktadienį pranešė Lietuvos bankas (LB).

Įstaigos 2021 metais turėjo beveik 10 mln. aktyvių klientų. Didžiausią mokėjimo operacijų apyvartą sudarė įmonių mokėjimai, pagal mokėjimo operacijų vertę dominavo mokėjimai tarp Lietuvos ir Europos Sąjungos šalių (Airijos ir Vokietijos) bei Jungtinės Karalystės. 

40 proc. įstaigų teikiamų mokėjimo paslaugų sudarė tiesioginio debeto ir kredito pervedimai, mokėjimo operacijos naudojantis mokėjimo kortele. Trečdalį paslaugų sudarė mokėjimo priemonių išleidimo ir gaunamų mokėjimų apdorojimas. Taip pat populiarios atvirosios bankininkystės – mokėjimo inicijavimo ir sąskaitos informacijos – paslaugos.

Inicijuotų mokėjimų skaičius per metus padidėjo beveik 2,5 karto iki 15,1 mln. mokėjimų, o sąskaitų, prie kurių prieigą turėjo sąskaitos informacijos paslaugos teikėjai, buvo daugiau nei 2 mln.

Pernai Lietuvoje veikiančių e. pinigų ir mokėjimo įstaigų skaičius išaugo 7 proc. ir metų pabaigoje siekė 141. LB atliko daugiau kaip 30 patikrinimų, už pažeidimus skyrė aštuoniolika poveikio priemonių. Su šių įstaigų mokėjimo paslaugomis buvo susiję daugiau kaip pusė visų Lietuvos banke gautų klientų skundų.

Dažniausiai skųstasi dėl sąskaitai pritaikytų apribojimų, dalykinių santykių nutraukimo dėl pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimų taikymo. Taip pat gauta skundų dėl mokėjimo sąskaitai taikomų komisinių mokesčių, dėl rinkos dalyvio atsisakymo atidaryti sąskaitą.

LB teigimu, susidomėjimas galimybe gauti Lietuvos banko išduodamą įstaigų licenciją ir toliau buvo didelis. Į LB kreipėsi apie 60 potencialių rinkos dalyvių, daugiausia iš Jungtinėje Karalystėje ir JAV veikiančių įmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių