EBPO: dėl koronaviruso pandemijos Lietuvos BVP šiemet susitrauks daugiau nei 8 proc.

Dėl koronaviruso pandemijos Lietuvos ekonomika šiemet smarkiai susitrauks, o nuosmukį dar labiau pagilintų gresianti antroji COVID-19 protrūkio banga, prognozuoja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO).

Paskelbtoje Lietuvos ekonomikos apžvalgoje EBPO prognozuoja, kad šiais metais Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) trauksis 8,1 proc. Tiesa, tokia prognozė galiotų tik tuo atveju, jei COVID-19 protrūkio antrosios bangos Lietuva taip ir nesulauktų.

EBPO teigimu, vėliau šiemet prasidėjus antrajai COVID-19 bangai, o vartojimui dar labiau sumažėjus dėl iš naujo įvedamų apribojimų ir išaugusio nedarbo šių metų Lietuvos BVP susitrauktų 10,4 proc.

Optimistiniu (vienos COVID-19 bangos) scenarijumi nedarbas šiemet augtų iki 9,1 proc., o kitąmet darbo rinka atsigautų ir nedarbas mažėtų iki 8,2 proc. Tuo tarpu pesimistiniu (dviejų COVID-19 bangų) scenarijumi nedarbas šiemet didėtų iki 9,5 proc., o 2021-aisiais kristų tik nežymiai – iki 8,7 proc.

Pasak EBPO, reaguojant į COVID-19 pandemiją politikos priemonės buvo priimtos greitai ir visapusiškai, įtraukiant tiek fiskalines, tiek finansines priemones.

Organizacija taip pat rekomenduoja ir toliau stiprinti veiksmingas socialinės paramos bei darbo rinkos skatinimo programas, kurios padėtų ekonomikai atsigauti ir sumažintų skurdo didėjimą.

EBPO teigimu, Lietuvai itin svarbu užtikrinti, kad teikiama parama būtų tikslinė ir pasiektų labiausiai krizės paveiktas įmones ir gyventojus. Be to, kvalifikaciją keičiantiems gyventojams reikalinga veiksminga pagalba.

Apžvalgoje taip pat pažymima, kad finansinius sunkumus patiriančioms įmonėms gali reikėti papildomos paramos, jei ekonominė krizė bus gilesnė ar truks ilgiau nei tikimasi. EBPO taip pat pabrėžia bankroto procedūrų, kuriomis būtų skatinama įmonių restruktūrizacija, svarbą.

EBPO tvirtina, kad Lietuva turi užtikrinti tinkamą sveikatos apsaugos sistemos aprūpinimą visomis reikalingomis priemonėmis ir paruošimą galimai antrajai pandemijos bangai.

Nepaisant kilusios ekonominės krizės, EBPO taip pat ragina įgyvendinti investicijų į žaliąsias technologijas projektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
GEREJA !!!! DDDDDDDDDDDDD
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių