Darbdaviams siūloma padengti dalį darbuotojų išlaidų dėl darbo ginčų

Nuo kitų metų liepos darbdaviams gali tekti atlyginti dalį darbuotojų išlaidų bylinėjantis Darbo ginčų komisijoje.

Tokias Darbo kodekso pataisas Seime įregistravo aštuoni socialdemokratai.

Jeigu Seimas jas priimtų, darbo ginčus laimėję darbuotojai galės darbdavio reikalauti padengti advokatų, teisininkų, ekspertizių, laboratorinių tyrimų ar vertimų išlaidas. 

Pasak Audito komiteto narės Rasos Budbergytės, tai turėtų paskatinti darbuotojus labiau ginti savo pažeistas teises, suteikti jiems daugiau galių, jaustis saugiau, o darbdavius atsakingiau žiūrėti į darbuotojų teises.  

„Dabar darbuotojas dažnai net nesikreipia į tą komisiją, galvoja: nieko neišmanau, reikės teisinės konsultacijos, patirsiu išlaidų, nenoriu jų turėti, todėl geriau patylėsiu ir nieko nedarysiu“, – BNS  aiškino parlamentarė. 

„Turime pastiprinti darbuotoją, kad jis prieš darbdavį nebūtų vienas lauke karys. Darbdaviai dažnai piktnaudžiauja: turi įmonės aparatą, kuris jiems dirba“,– pridūrė R. Budbergytė.

Pakeitimai numato, kad kompensacijos būtų mokamos tik tuomet, kai darbuotojas ginče su darbdaviu įrodytų esantis teisus. Patirtas bylinėjimosi išlaidas priteistų pati Darbo ginčų komisija.

Komisijoje ginčai nagrinėjami nemokamai, bet žmogaus išlaidos nekompensuojamos. Jis gali prisiteisti tik bylinėjimosi teisme išlaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių