Butų nuoma ir diskriminacija: kodėl nuomotojai vengia šeimų su vaikais?

  • Teksto dydis:

Nors pagal Civilinį kodeksą negalima diskriminuoti tėvų su vaikais, daugeliui būsto nuomotojų, regis, tai nė motais. Skelbimuose iškart nurodoma, kad jie nepageidaujami ar dėl jų teks susimokėti didesnį depozitą, kils nuomos kaina. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba pasakoja, kad dėl diskriminacijos nuomos srityje iš šeimų skundų sulaukia nuolat, tačiau padėti jiems negali.

Internete – didelė nuomojamų būstų pasiūla, tačiau turintiems vaikų galimybės susitraukia. Jų nuomotojai vengia. 

Kai kuriuose skelbimuose iškart įspėjama, kad šeimos su mažais vaikais – nepageidaujamos, tačiau ten, kur įspėjimų nėra, apie tokį nuomotojų nusistatymą gali sužinoti tik paskambinus. 

Pagrindinė priežastis, kurią nurodo nenorintys įsileisti šeimų su vaikais – baimė, kad būstas bus nuniokotas. 

Nekilnojamojo turto ekspertai pastebi, kad tokia tendencija pasireiškia dėl skaudžios nuomotojų patirties, kai vaikai nuniokojo išnuomotus būstus, o juos remontuoti brangu. 

Nors pagal Civilinį kodeksą negalima diskriminuoti tėvų, turinčių vaikų, ir nėščiųjų, būtent jų dažnai prašomas kelių mėnesių depozitas ar kyla nuomos kaina. 

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukė skundų iš šeimų su vaikais dėl diskriminacijos ieškantis būsto, tačiau galimybės padėti jiems nėra. Vienintelė išeitis – teismai. 

Dėl nemokumo ar kitų priežasčių nuomotojams sunku patiems iškeldinti šeimą su vaiku iš būsto, nes įstatymas gina nepilnamečius ir nurodo, kad nė vienas vaikas negali likti be gyvenamosios vietos. Priešingu atveju įsikiša Vaiko teisių apsaugos tarnyba ir teismas. 

Gegužę Seime bus svarstomas Lygių galimybių įstatymo projektas, kuriame siūloma įtvirtinti draudimą diskriminuoti žmones paslaugų srityje. 

NT ekspertai pastebi, kad dėl didesnės būstų pasiūlos pastaruoju metu situacija kinta ir šeimoms susirasti būstą tampa lengviau. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

T

T portretas
Seimas ruošiasi suvaržyti nuomotojų teises - ar tai nebus Konstitucijos pažeidimas? Juk nuosavybė šventa, ką noriu, tą su ja darau - noriu nuomoju, nenoriu nenuomoju arba pasirenku nuomininkus, taip, kaip ir nuomininkai renkasi butus...

Anonimas

Anonimas portretas
musu name atsirado nuomininkai su 2 vaikais /3 ir 5 m mergaites/ ka jie isdarineja laksto po visa laiptine vazineja liftu cipia saukia kaukia kiaura diena o motinele sedi namuose ir atsakymas as ju nesuvaldau tai kaip tokius toleruoti

valsybė dėl to kalta

valsybė dėl to kalta portretas
diskriminuoja nuomotojus, kai jiems neleidžia iškraustyti nemokių buto nuomininkų su vaiku. Lazda turi du galus,- prievarta mielas nebūsi.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių