Bibliotekoms dovanojamoms knygoms mokestinės lengvatos nebus

Bibliotekoms dovanojamoms knygoms nebus taikoma mokestinė lengvata.

Seimas antradienį atmetė pataisas, kuriomis siūlyta nuo importo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) atleisti bibliotekoms kaip dovaną, labdarą ar paramą siunčiamas knygas, kitus spaudinius, rankraštinius dokumentus, neatsižvelgiant į jų vertę.

Už Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos atmetimą balsavo 55 Seimo nariai, 10 – prieš, o 36 susilaikė.

„Negi Europos Sąjunga gali drausti bibliotekoms gauti labdarą ir dovanas. Manau, kad šįkart teisininkai persistengė, neatsižvelgė į realijas. Paklauskite net kurių bibliotekų vadovų, darbuotojų, ar jiems tokia parama, labdara nereikalinga“, – nusistebėjo konservatorė Vilija Aleknaitė Abramikienė, komentuodama Seimui teiktą Biudžeto ir finansų komiteto išvadą, kad siūlomi pakeitimai prieštarauja Europos Sąjungos (ES) teisei. 

Europos teisės departamentas įspėja, kad ES Tarybos direktyvos nenumato galimybės taikyti išimtį dėl importo PVM knygoms.

Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimo iniciatorius – buvęs parlamentaras liberalas Arūnas Gelūnas. Į Seimą išrinktas A. Gelūnas parlamentaro mandato atsisakė šį pavasarį, nes laimėjo Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus konkursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių