Baltijos šalys iš esmės sutarė dėl techninių detalių Astravo elektros boikote

  • Teksto dydis:

Lietuvai siekiant užsitikrinti Latvijos ir Estijos paramą solidariam Astravo atominės elektrinės (AE) elektros boikotui, trys Baltijos šalys priartėjo prie galutinio tam reikalingų techninių žingsnių suderinimo.

Apie tai po pirmadienį vykusio trišalio susitikimo BNS informavo Energetikos ministerija.

„Baltijos šalys turi vienodą politinę poziciją dėl elektros iš Astravo AE nepirkimo. Lietuva, Latvija ir Estija iš esmės jau sutarė ir dėl reikalingų tolesnių žingsnių, kad būtų įgyvendintos veiksmingos techninės priemonės, kurios leis užtikrinti, kad į Baltijos šalių elektros rinką nepatektų elektra iš Baltarusijos nuo tada, kai bus pradėta elektros energijos gamyba Baltarusijos AE Astrave“, – teigiama ministerijos komentare.

Pasak ministerijos, dalis priemonių galės būti įgyvendintos iš karto, dalis – kai bus atlikti reikalingi teisės aktų pakeitimai Baltijos šalyse.

„Taip pat svarbu pažymėti, kad Baltijos šalys sutaria ne tik dėl elektros iš Baltarusijos nepirkimo, bet ir dėl to, kad eliminavus Lietuvos ir Baltarusijos infrastruktūrą beveik perpus bus sumažintos galimybės importuoti elektrą iš kitų trečiųjų šalių iki Baltijos šalių elektros energetikos sistemos sinchronizacijos“, – rašoma komentare.

Nuotoliniame susitikime su Latvijos ir Estijos atstovais dalyvavo viceministras Egidijus Purlys.

Estijos BNS, remdamasi šios šalies ekonomikos reikalų ir infrastruktūros ministru Taavi Aasu (Taviu Asu) antradienį pranešė, kad už energetikos sektorių atsakingos trijų šalių ministerijos pirmadienį pasiekė susitarimą dėl prekybos elektra su trečiosiomis šalimis.

Pasak pranešimo, prekyba elektra su Baltarusija bus sustabdyta po Astravo AE paleidimo, kartu bus įdiegta elektros kilmės garantijų sistema. Taip pat, prekyba elektra – nors ir mažesne apimtimi – bus perkelta ant Latvijos-Rusijos sienos. Tuo metu prekyba tarp Lietuvos ir Kaliningrado išliks dabartinės apimties. Kartu sutarta ir dėl naujo importo tarifo elektrai iš trečiųjų šalių.

Nauja trišalė pralaidumų skaičiavimo prekybai su trečiosiomis šalimis metodika energetikos sektoriaus reguliuotojams bus pateikta dar iki šios savaitės pabaigos, rašoma pranešime.

Pirmadienį Lietuvos Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkė Inga Žilienė BNS sakė, kad metodika reguliuotoju lygiu galėtų būti patvirtinta palyginti greitai.

„Tai gali būti ir savaitės, ir kelių dienų klausimas. (...) Tai būtų tikrai skubus klausimas“, – kalbėjo I. Žilienė.

Pasak jos, dabar laukiama bendros politinės deklaracijos, o iš perdavimo sistemų operatorių – metodikos projekto.

Latvija praėjusią savaitę paskelbė, kad ji sustabdys elektros prekybą su Baltarusija, jei pradės veikti Astravo jėgainė. Lietuvoje šis Rygos sprendimas vertinamas kaip pažanga derybose ir solidarumo energetikoje pavyzdys.

Po šio naujausio Rygos pareiškimo Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad artėjama prie politinės deklaracijos, o ji galėtų būti pasirašyta artimiausiu metu. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sakė BNS, jog dabar planuojama galutinai suderinti politinės deklaracijos tekstą ir kartu patvirtinti trišalę metodiką.

Lietuva ir aktyviausia Astravo atominės elektrinės, statomos vos už kelių dešimčių kilometrų nuo Vilniaus, kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių