Ant darželinukų stalo ekologiškas maistas atsiduria vis dažniau Pereiti į pagrindinį turinį

Ant darželinukų stalo ekologiškas maistas atsiduria vis dažniau

2025-06-30 05:00 kauno.diena.lt inf.

Kokybiškas vaikų maitinimas Kauno rajono savivaldybei – tarp prioritetinių veiklos uždavinių. Būtent Kauno rajone pirmiausiai pradėtas diegti švediškojo stalo modelis, o siekiant dialogo su bendruomene tėveliai ne tik kviečiami pasikalbėti apie vaikų mitybą, bet ir kartu papietauti, įvertinti, kaip maitinami jų mažyliai, pagal iniciatyvą „Aš ir tu – pietaujam kartu“. Itin didelis dėmesys skiriamas ekologiškiems ir pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą (NKP) pagamintiems ir užaugintiems produktams.

Ant darželinukų stalo ekologiškas maistas atsiduria vis dažniau
Ant darželinukų stalo ekologiškas maistas atsiduria vis dažniau / Lietuviško ūkio kokybės nuotr.

Pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistės Žydros Narbutienės, konsolidavus skirtingus finansavimo šaltinius pavyko pasiekti, kad jau maždaug trečdalis visų produktų į darželius atkeliauja iš ekologinių ir NKP sertifikuotų ūkių. 

Vaikai serga rečiau

Kauno rajono Noreikiškių lopšelis-darželis „Ąžuolėlis“ vaikų sveikatai ir mus supančiai aplinkai palankesnį maitinimą pasirinko dar 2020 metais, o šiandien, pasinaudojus Žemės ūkio ministerijos ikimokyklinio ugdymo įstaigoms teikiama parama, net 60 proc. vaikų raciono sudaro ekologiški ir NKP produktai. Svarbu pažymėti, kad ekologinių produktų gamyboje griežtai draudžiamas pesticidų, sintetinių trąšų, dirbtinių maisto priedų, genetiškai modifikuotų organizmų, antibiotikų naudojimas, o NKP atveju, lyginant su įprastiniu maistu, taip pat taikomi kur kas griežtesni reikalavimai ir ribojimai dėl trąšų, pesticidų, vaistų vartojimo. 

„Ąžuolėlio“ dietistės Eglės Jundulienės teigimu, darželio pasirinkta maitinimo kryptis atsiperka su kaupu: „Pastaraisiais metais neturime epideminių virusinių protrūkių – pakeitus mitybą matome, kad vaikai serga rečiau.“ Pasak E. Jundulienės, ekologinė ir NKP mityba – akivaizdžiai palankesnė sveikatai, tačiau tai anaiptol ne vienintelis jos privalumas. Su maisto pokyčiais ateina gilesnis suvokimas apie aplinkos tausojimą, atsakomybės ugdymas, stiprėja bendruomeniniai ryšiai. „Dažnai ūkininkai tiesiogiai pristato savo produkciją, pažįstame juos asmeniškai, kuriame pasitikėjimu grindžiamus santykius“, – patirtimi dalinosi „Ažuolėlio“ dietistė. Dauguma produktų į „Ąžuolėlį“ atkeliauja iš Kauno ir aplinkinių rajonų, o tai ne tik užtikrina šviežumą, bet ir leidžia sutaupyti nesinaudojant tarpininkų grandine.

Auga karta, kuriai ne tas pats

Kauno rajono savivaldybės atstovė Ž. Narbutienė pažymėjo, jog „Ąžuolėlio“ pavyzdžiu skatina ir kitus darželius drąsiau įsitraukti į Žemės ūkio ministerijos finansuojamą programą, motyvuoja ugdymo įstaigų vadovus didinti ekologinių ir NKP produktų dalį vaikų racione. Pašnekovė pasidžiaugė, kad prie programos prieš kelis mėnesius prisijungė Ilgakiemio mokykla-darželis. Ž. Narbutienė neabejoja, kad platesnis darželių įsitraukimas duos ilgalaikį poveikį – vaikystėje susiformavę įpročiai lieka visam gyvenimui. 

„Ąžuolėlio“ dietistė E. Jundulienė betarpiškai stebi, kaip darželio dėmesys ekologijai formuoja vaikų elgseną, vertybes: „Vaikams rūpi ne tik, ką jie valgo, bet ir kokioje aplinkoje jie gyvena – džiugu, kad auga atsakingos asmenybės.“

Žemės ūkio kooperatyvo Lietuviško ūkio kokybė vadovas Mindaugas Maciulevičius pažymėjo, kad būtent ateinanti karta ir teikia viltį ūkininkams: „Ekologinis ar NKP kelias daug sunkesnis, lyginant su įprastiniu ūkiu, tačiau jį pasirinkusiuosius palaiko viltis, kad pirkėjai vieną dieną supras ir įvertins skirtumus. Žinome vartotojų jautrumą kainai, tačiau kalbant apie maistą ji neturėtų būti vienintelis kriterijus – pagalvokime apie savo ir vaikų sveikatą.“

M. Maciulevičiaus neabejoja, kad nuo mažens ekologiškais ir NKP produktais maitinami vaikai ir užaugę rinksis tokius produktus.

Pasak M. Maciulevičiaus, nėra abejonių, kad nuo mažens ekologiškais ir NKP produktais maitinami vaikai ir užaugę rinksis kokybiškus produktus: „Jei vaikystėje valgei morką, kuri ne tik atrodo, kaip morka, bet ir turi morkos skonį, kvapą, tu jos ieškosi ir būdamas suaugęs.“

Kooperatyvo Lietuviško ūkio kokybė nariai savo produkciją tiekia ne tik į darželius, bet ir ja prekiauja mobiliuosiuose turgeliuose, vykstančiuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. Detalesnę informaciją apie mobiliųjų turgelių vietas ir prekybos laikus galima rasti interneto tinklapyje mobilusturgelis.lt.

Pagal Nacionalinę maisto kokybės sistemą (NKP) pagaminti ir užauginti produktai žymimi ženklu „Kokybė“. Ekologiška produkcija atpažįstama pagal Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipą (iš baltų žvaigždučių suformuotas lapas žaliame fone) bei Lietuvos Respublikos ekologiškumo ženklą „Ekologinis žemės ūkis“. Ekologišką produkciją sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“, kuri išduoda specialų sertifikatą.

 

 

 

 

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų