A.Butkevičius tikisi iki gegužės pradžios pradėti derybas su „Gazprom“

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius tikisi, kad derybos su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ dėl dujų kainos Lietuvai prasidės balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje.

„Šiuo metu mes laukiame iš Rusijos pusės pasiūlymų, kada ekspertai galėtų atvykti. Neįvyko joks kontaktas su Rusijos puse, ir mes manome, kad artimiausiu metu, gal netgi ir šitą savaitę sužinosime, kokia yra jų pozicija, ir tikėkimės, kad šio mėnesio pabaigoje ar kito mėnesio pradžioje derybos prasidės“, - antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A.Butkevičius.

Apie ketinimus suformuoti derybų grupes A.Butkevičius pranešė po balandžio pradžioje įvykusio susitikimo su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu ir „Gazprom“ prezidentu Aleksejumi Mileriu. Lietuvos premjeras balandžio 5 dieną kalbėjo, kad jau „kitą savaitę ekspertai atvyks ir prasidės dialogas“.

Žiniasklaidos turimą memorandumo projektą tarp „Gazprom“ ir Lietuvos Vyriausybės jis pavadino „praeities popiergaliu“.

„Memorandumas - dėl manęs, tai pasenęs dokumentas, tai praeities, pasakyčiau, popiergalis, kuris nevaidina jokios reikšmės derybose su „Gazprom". Tai yra žurnalistų tam tikra informacija, kuri nebeatitinka šio laikotarpio. O šita informacija visiems buvo žinoma, tai nėra jokio naujovė, ir Prezidentūrai, ir Užsienio reikalų ministerijai, ir Energetikos ministerijai, ir Vyriausybei“, - antradienį LRT radijui sakė A.Butkevičius.

Tačiau A.Butkevičius pripažino, kad dalis minėtame memorandume įrašytų sąlygų gali būti derybų objektas.

„Įvairios sąlygos gali atsidurti derybose - tam ir yra derybos. Viena pusė siūlo savo klausimus, kita pusė - savo. Tam ir yra derybos, kad susėdus vieniems norams, vyksta sutarimas derybų metu, kiti norai galbūt net nėra įtraukiami į darbotvarkę. Dar kartą noriu pakartoti, kad trečiasis energetikos paketas nebus keičiamas, taip pat suskystintų dujų terminalas bus statomas“, - sakė A.Butkevičius.

Premjeras praėjusią savaitę teigė, jog iš Lietuvos ekspertų grupei vadovaus energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius. Gali būti, kad derybose tarp Lietuvos ir „Gazprom“ dalyvaus ir Europos Komisijos atstovai.

Memorandumo projekte siūloma, jog „Gazprom“ sutiktų sumažinti dujų kainą 20 proc., jei Lietuva įsipareigotų iki 2020 metų pratęsti ilgalaikę dujų tiekimo sutartį bei užtikrinti patikimą dujų tranzitą į Karaliaučių. Projekte taip pat siūloma numatyti galimybę metams atidėti „Lietuvos dujų“ nuosavybės atskyrimą - iki 2015 metų spalio 31 dienos.

Šiuo metu „E.ON Ruhrgas“ valdo 38,9 proc. „Lietuvos dujų“ akcijų, „ Gazprom“ - 37,1 proc., o 17,7 proc. priklauso Lietuvos energetikos ministerijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NO COMMENT

NO      COMMENT    portretas
Dėmesio! Jūs skaitote komentarų skiltį. Komentarus rašo DELFI skaitytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami. Komentarų turinys neatspindi DELFI redakcijos nuomonės. D E L F I BLOKUOJA KOMENTARUS APIE VAE IR SKALŪNINES DUJAS ĮVESTA CENZŪRA

NO COMMENT 1

NO      COMMENT  1  portretas
Dėmesio! Jūs skaitote komentarų skiltį. Komentarus rašo DELFI skaitytojai. Komentarai nėra redaguojami ar patikrinami. Komentarų turinys neatspindi DELFI redakcijos nuomonės. D E L F I BLOKUOJA KOMENTARUS APIE VAE IR SKALŪNINES DUJAS ĮVESTA CENZŪRA

Ram pam pam

Ram pam pam portretas
хер вам, а не дешёвый газ!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių