Nedidelis alkoholio kiekis taip pat pavojingas

Kas trečias iš vakaro alkoholį vartojęs vairuotojas iš ryto sėda prie automobilio vairo. Tačiau dauguma jų nežino, kad išgėrus 2 litrus alaus reikia 12 valandų alkoholiui pasišalinti iš organizmo. 

Dauguma vairuotojų nė nenumano, kiek laiko reikia alkoholiui pasišalinti iš jų organizmo. Jauni, 18-29 metų, vairuotojai yra labiausiai pervertinantys savo galimybes ir jie dažnai mano, kad praėjus 6 val. po išgertuvių jie saugiai gali vairuoti automobilį. Netgi jeigu alkotesteris neužfiksuoja alkoholio, dar nereiškia, kad galima vairuoti automobilį praėjus kelioms valandoms po alkoholio vartojimo.

„Tokie vairuotojai yra žymiai mažiau susikoncentravę. Netgi jeigu asmuo jau yra blaivus, organizmas dar nebūna spėjęs pakankamai atsigauti, kad galėtų tinkamai funkcionuoti tokiose didesnės rizikos situacijose, kaip automobilio vairavimas. Vairuotojas, neįvertinęs savo galimybių ir galimos rizikos, gali sukelti didelę nelaimę,“ - teigia „Renault vairavimo mokyklos“ direktorius Zbigniew Weseli. 

Vairuotojo, kurio alkoholio norma kraujyje yra dvigubai didesnė nei leistina norma, rizika sukelti avariją yra 30 proc. didesnė, negu blaivaus vairuotojo. Dažnai vairuotojai, išgėrę netgi labai nedaug alkoholio, pervertina save galimybes. Išgėrus alkoholio, jis per 5 minutes patenka į kraują, o efektras gali tęstis daugiau nei 10 valandų.

„Jeigu po išgertuvių planuojate vairuoti automobilį, turi būti praėję daugiau nei 10 valandų nuo alkoholio vartojimo. Tiems, kurie netiki, kaip regėjimas ir reakcija yra paveikiama alkoholio, turime specialų pratimą, - pasakoja „Renault vairavimo mokyklos“ instruktorius Miłosz Majewski, - Šiuo pratimu simuliuojame girtumo simptomus, tokius kaip negebėjimą atskirti krypties, regėjimo lauko iškraipymą, negebėjimą įvertinti atstumo bei, taip vadinamą, dvigubą matymą“. 

Lietuvoje leistina alkoholio norma yra 0,4 promilės. Vairuotojams, neturintiems 2 metų patirties ar vairuojantiems sunkesnį kaip 3,5 tonos sunkvežimį, leistina norma - 0,2 promilės. Per šių metų penkis mėnesius Lietuvoje eismo įvykiuose dėl neblaivių vairuotojų kaltės žuvo 18 žmonių (toks pat skaičius kaip ir 2008 metais per tą patį laikotarpį).


Šiame straipsnyje: vairavimas išgėrus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių