Studentų paskoloms šį rudenį – 10 mln. litų

Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas kviečia studentus teikti paraiškas rudens semestro paskoloms gauti. Šį rudenį Fondas studentų paskoloms paskirstys 10 mln. litų.

Didžiausią šios sumos dalį - 9,737 mln. litų - numatyta skirti studijų įmokoms ir gyvenimo išlaidoms, kita sumos dalis - 0,263 mln. litų - bus paskirstyta paskoloms dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus.

„2008 metais Fondas iš grąžinamų paskolų palūkanų ir delspinigių planuoja sukaupti apie 3 mln. litų daugiau nei pernai, - teigia Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo atstovė Justina Vytaitė. - Todėl šiemet studentų paskoloms papildomai galėtume skirti apie 13,7 mln. litų."

Pasak jos, 5 mln. litų šių lėšų buvo paskirstyti pavasario semestre, likusius 8,7 mln. litų planuojama išdalinti šiame rudens semestre.

Paraiškas studijų įmokų ir gyvenimo išlaidų paskoloms studentas turi pateikti aukštajai mokyklai, o paraiškas paskoloms dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus - Lietuvos valstybiniam mokslo ir studijų fondui.

Valstybės paskolas gali gauti valstybinių ir nevalstybinių aukštųjų mokyklų pagrindinių, vientisųjų ir antrosios studijų pakopos studentai, kurie pirmą kartą studijuoja atitinkamoje studijų pakopoje. Paskolų pinigai studentus pasiekia visa suma iš karto maždaug per tris mėnesius nuo konkurso paskelbimo.

Anot J.Vyzaitės, kiekvienais metais studentai prašo suteikti vis didesnes paskolas lengvatinėmis sąlygomis. Šių metų pavasarį paskolos gyvenimo išlaidoms vidurkis vienam studentui buvo 4076 litai, o 2007 metais - 3696 litų.

Fondas teikia trijų rūšių paskolas: studijų įmokoms mokėti (iki 520 litų per semestrą), gyvenimo išlaidoms (iki 4 680 litų per metus) bei dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus (iki 4 680 litų vienam semestrui).

Pirmenybė gauti paskolas gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus teikiama studentams iš socialiai remtinų šeimų, visiškiems našlaičiams bei neįgaliesiems. Paskolos studijų įmokoms mokėti teikiamos be konkurso.

Paskolų metinės palūkanos yra 5 procentai. Paskolas gavę studentai turi pradėti grąžinti paskolą ir mokėti palūkanas ne vėliau kaip po dvejų metų nuo studijų baigimo ar nutraukimo dienos. Paskolos studijų įmokoms grąžinamos per laiką, ne daugiau kaip 3 kartus ilgesnį, negu truko studijos, kurių įmokoms buvo gautos paskolos. Paskolos gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms užsienyje grąžinamos per 15 metų.

Numatyti atvejai, kai paskolos grąžinimo terminas gali būti atidėtas dėl nėštumo, gimdymo neįgalumo ar ligos. Studentai paskolą gali grąžinti vėliau, jei tęsia studijas toje pačioje ar kitoje studijų pakopoje. Taip pat paskolos grąžinimo terminas gali būti atidėtas iki metų, jei šeimos pajamos per mėnesį vienam šeimos nariui pastaruosius 24 mėnesius buvo ne daugiau kaip 25 proc. didesnės už valstybės remiamų pajamų dydį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių