Ž. Pinskuvienė išgrynino neatitikimus COVID-19 statistikoje: iš 146 sergančiųjų liko 23

Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė išanalizavo sergančiųjų koronavirusu sąrašus ir rado juose neatitikimų – sergančiųjų sąrašuose buvo duomenys žmonių, kurie nuo koronaviruso jau yra pasveikę. Merė antradienį pranešė džiugias žinias rajono gyventojams. 

Tikisi „išgydyti‘‘ tūkstančius žmonių

„Faktas. Suskaičiuota. 146 = 23. Jaučiate skirtumą? Penktadienis, vasario 5 d., o oficialios statistikos žemėlapyje Širvintų rajone sergančiųjų COVID-19 – 146. Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) atnaujinus informaciją, skaičius mažėja iki 116. Antradienis, vasario 9 d., sergančiųjų Širvintų rajone lieka 23, – antradienį feisbuke skelbia Ž. Pinskuvienė. – Matydama, kad ledai pajudėjo visoje Lietuvoje, tikiuosi, kad artimiausiomis dienomis „išgydysime‘‘ nuo koronaviruso tūkstančius žmonių. Apie tai kalba ir paskutinės paros statistika – pasveiko 2110 žmonių! Kviečiu ir kitus rajonus skirti parą ar dvi ir atvert akis. To labai laukia žmonės ir ypač verslas.“

„Facebook“ įrašas.

Nebeteikia informacijos?

Ž. Pinskuvienė antradienio vakarą toliau skelbė informaciją, susijusią su šia situacija, ir teigė, kad įsivėlė į kovą su vėjo malūnais. 

„Kova su vėjo malūnais!  Arba kai gauni „baną“, nes viešai kalbi apie netikrus visuomenei teikiamus skaičius. Jau įvardinau, kad pagal dabartinę situaciją Širvintų rajone turime 23 COVID-19 atvejus. Šiame skaičiuje atsispindi ir paskutiniai duomenys iš Širvintų mobiliojo punkto. Penktadienį iš atliktų tyrimų teigiamų testų buvo du. Šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį – nulis. Šiandien – vienas teigiamas atsakymas. Visuomenės sveikatos centras įprastai kiekvieną darbo dieną informuodavo savivaldybę apie situaciją ir pateikdavo duomenis. Sutapimas ar ne, bet penktadienį man viešai iškėlus klausimus apie esamą situaciją ir tikrovės neatitinkančius statistinius duomenis, šis ryšys ėmė ir nutrūko. Nesulaukėme informacijos šeštadienį, sekmadienį, pirmadienį. Nesulaukėme ir šiandien, – feisbuke politikė klausė, kas atsitiko ir kodėl savivaldybės nebepasiekia naujausi duomenys. –  Įpareigojau Operacijų centro vadovę kreiptis į Visuomenės sveikatos centrą ir pasiteirauti, kokie trukdžiai. Ir čia pasidaro įdomu. Operacijų centro vadovei paskambinus ir pasiteiravus, stoja „tylos minutė“, po kurios NVSC darbuotojas pasako, kad jie laukia leidimo teikti informaciją mūsų savivaldybei, nes dabar tai yra uždrausta! Palaukit, žmonės! Ekstremali situacija. Pandemija. Operacijų centro vadovė kreipiasi prašydama duomenų apie sergančius ir jau pasveikusius! Galiu suprasti, kad nepatogu. Kad iškėlus šias problemas daug kam padidėjo darbo krūvis. Bet užtrenkti duris ir atsisakyti tokiu metu bendradarbiauti!?‘‘

„Facebook“ įrašas.

Portalas kauno.diena.lt apie Ž. Pinskuvienės rastus neatitikimus sergančiųjų COVID-19 statistikoje rašė pirmadienį. „Situacija, kuri labai rimtai priverčia susimąstyti. Kodėl, drąsiai galiu teigti, netikruose sergančiųjų sąrašuose randame daug seniai pasveikusių privačių medicinos centrų pacientų? Kam gali būti naudinga pūsti COVID-19 skaičių burbulą?“ – socialiniame tinkle klausė politikė. Anot jos, kai kurie seniai pasveikę asmenys vis dar buvo įtraukti į sergančiųjų sąrašus.

Živilė Pinskuvienė/Asmeninio archyvo nuotr.

Paviešinusi šią situaciją, politikė teigė pastebėjusi gerėjančią situaciją. Per savaitgalį, anot jos, Širvintų rajone sergančiųjų COVID-19 sumažėjo 20. 

NVSC: tai yra gydytojų kompetencija

NVSC atstovai portalui kauno.diena.lt pirmadienį teigė, kad tokia painiava kyla ne dėl jų kaltės.

„NVSC nediagnozuoja COVID-19 ligos, taip pat negali patvirtinti mirties ar pasveikimo fakto. Tai yra gydytojų kompetencija. Tai reiškia, kad ligos eigą prižiūrintis gydytojas, įvertinęs kliniką, t. y. žmogaus jaučiamus simptomus, taip pat pasveikimą reglamentuojančius teisės aktus, t. y., kada priklausomai nuo ligos formos žmogus gali būti laikomas pasveikusiu, gali patvirtinti pasveikimo faktą ir tai pažymėti žmogaus sveikatos istorijoje, – aiškino NVSC Vidaus administravimo skyriaus specialistė Austina Vžesniauskaitė. – Savo ruožtu, NVSC duomenis apie pasveikusius asmenis automatiškai importuoja iš e. sveikatos sistemos. Paprastai tariant, jei gydytojas nepažymės, kad žmogus pasveiko, tai statistikoje ir nebus matoma.“

SAM kol kas nuo išsamių komentarų susilaiko

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai teigia, kad apie neatitikimus statistikoje yra žinoma.

Kviečiu ir kitus rajonus skirti parą ar dvi ir atvert akis.

„Sveikatos apsaugos ministerijai ši informacija apie statistinius neatitikimus yra puikiai žinoma ir sprendžiama – tiek su Statistikos departamentu, tiek su visais duomenų valdytojais. Jūs tikriausiai jau žinote, kad šiuo metu yra naujinama metodika, kaip yra skaičiuojama, bei sprendžiami kiti sisteminės statistikos skaičiavimo niuansai, – antradienį portalui atsiųstame laiške rašė Spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė. – Prašome jūsų šiek tiek kantrybės. Visi atsakymai bus netrukus pateikti, tiesiog nenorime užbėgti įvykiams už akių. Jau šį ketvirtadienį kviečiame dalyvauti spaudos konferencijoje, kurioje ir bus pristatyta skaičiavimo metodika, detaliai atsakyta į jūsų klausimus. Iki to laiko susilaikome nuo komentarų šia tema. Dėkojame už supratingumą.“

Praėjusią parą pasveiko 2110 asmenų

Primename, kad per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 387 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė 12 žmonių.

Kaip pranešė Statistikos departamentas, į bendrą mirčių statistiką įtrauktos dar penkios mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Praėjusią parą nuo COVID-19 pasveiko 2110 asmenų.

Pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 339 atvejus.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 187 tūkst. 421 žmogus, 140 tūkst. 448 asmenys pasveiko, 41 tūkst. 595 – tebeserga.

Nuo koronaviruso šalyje mirė 2972 žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>>Ū, \\\\\.../////

>>>Ū,  \\\\\...///// portretas
>>>koks tu durnas ir pavydus.

Ar LT yra EU salis?

Ar LT  yra EU salis? portretas
Visi COVID skaiciuotojai, Lietuvoje skaiciuojama 100 000 gyventoju tarkim susirgimu 300 per dvi savaites.O Voketijoje ir kitose ES salyse skaiciuojama per 7 dienas , o ne per keturiolika , kaip skaiciuoja Lietuvoje.Toks supratimas, kad skaiciuojant dvi savaites susirgimu aiskiai prisiskaiciuoja zymiai daugiau..

>>>Jasius \\\\\..../////

>>>Jasius  \\\\\....///// portretas
vata'segeni išmok pirmokų gramatikos.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių