Viešoji ar privati: kurias gydymo įstaigas žmonės renkasi dažniausiai?

Didžioji dauguma Lietuvos gyventojų – beveik 1,9 mln., arba 66 proc. – šeimos gydytojo paslaugas renkasi viešosiose įstaigose. Tačiau šiek tiek auga besigydančiųjų skaičius – beveik 1 mln. (34 proc.) – privačiuose šeimos sveikatos centruose, rodo naujausias Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atliktas praeitų metų gydymo įstaigų pateiktų duomenų tyrimas.

Tyrimas taip pat parodė, kad viešosiose įstaigose 65 metų ir vyresni gyventojai sudaro 22 proc. visų prisirašiusių, kai privačiose sveikatos priežiūros įstaigose – tik 16 proc.

„Iš tiesų, vyresni pacientai dažniau renkasi būtent viešąsias įstaigas. Tuo metu jaunesni, darbingi, 18-64 metų apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu, labiau linkę prisirašyti ir šeimos gydytojo pagalbą gauti privačiose įstaigose. Atitinkamai viešosiose įstaigose darbingo amžiaus prisirašiusieji sudaro 60 proc., o privačiose – 64 proc. visų prisirašiusių gyventojų. Beje, privačiose įstaigose daugiau gydosi ir vaikų“, – pranešime sako VLK Statistikos ir analizės skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Žilinskas.

VLK specialistai atkreipia dėmesį, kad, nors pacientas turi teisę pats laisvai rinktis gydymo įstaigą, patariama rinktis tą, kuri turi sutartį su ligonių kasa. Tokiu atveju už gydymo paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo sumokės ligonių kasos.

Iš viso šiuo metu ligonių kasos yra pasirašiusios sutartis su kone pusė tūkstančio gydymo įstaigų: su 159 viešosiomis pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančiomis įstaigomis ir jų turimais filialais bei 286 privačiomis gydymo įstaigomis ir jų turimais filialais



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
Zmogus renkasi pagal pinigines stori. Jei biednas - i viesaja istaiga, jei turtingas - i privacia. Vienareiksmiskai.

Ką čia rinktis?

Ką čia rinktis? portretas
Pasirinkimą turime labai menką. Arba į viešąją, kur gydytojo profesinė kompetencija, dėmesys pacientui - vienetiniai atvejai, arba į privačią - kur dar su tavimi kažkiek kalbasi, greitai atlieka, ką reikia ir pan. (nors dabar jau ir čia ne visur ir ne visada). Tačiau, jei nori, bent kiek kvalifikuotesnės pagalbos - turėk pinigų. Jei ne- pasirinkimas aiškus - į viešąją. Bet jau ir čia - procedūros ir tyrimai - mokami. Todėl jei ir turi pasidėjęs juodai dienai, negali švaistyti, nes reikia susitaupyti laidotuvėms. Būtų juokinga, jeigu nebūtų liūdna...

Anonimas

Anonimas portretas
Zmogus renkasi ten kur greiciau pateks pas specislista, butinai atsizvelgiant i jo kompetencija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių