Vasarą virusai niekur nedingsta. Kurie jų ypač pavojingi vaikams?

  • Teksto dydis:

Atrodo, artėjant vasarai pasitraukia virusai ir galime lengviau atsipūsti. Nors peršalimo ligomis šiltuoju metų laiku sergama kur kas rečiau, deja, nuo virusų vasara neapsaugo. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) Virusologinių tyrimų poskyrio vedėja Svajūnė Muralytė sako, kad enterovirusai aktyvūs ir vasarą, o šiems virusams ypač imlūs vaikai.

„Enterovirusai – tai grupė virusų, galinčių sukelti daugybę infekcinių ligų, ypatingai kūdikiams ir vaikams. Vaikų imlumas didžiausias, tačiau tai priklauso ir nuo virusų dozės, vaiko imuninės būklės, higienos įgūdžių. Vyresnio amžiaus vaikams infekcija praeina lengvai, kiek sunkesnės ligos formos gali būti naujagimiams,“ – pasakoja S. Muralytė.

Enterovirusinės infekcijos plinta ištisus metus, didesnis sergamumas registruojamas vasaros–rudens mėnesiais. Šie virusai yra atsparūs aplinkos veiksniams ir ilgai išlieka gyvybingi. Enterovirusinė infekcija plinta nuo žmogaus žmogui fekaliniu-oraliniu būdu ar sąlyčio su infekuoto žmogaus kvėpavimo takų išskyromis metu, bei per užterštus vandens telkinius (ilgai išlieka stovinčiame vandenyje, vandens baseinuose). Tad atėjus maudynių sezonui tikimybė pasigauti šį virusą išauga.

Pasak specialistės, enterovirusinė infekcija gali pasireikšti lengva forma, kaip peršalimo liga (karščiavimas, virškinamojo trakto sutrikimai). Tačiau esama ir sunkesnių formų, pasireiškiančių encefalitu, miokarditu ar naujagimo sepsiu. Daugumai užsikrėtusių enterovirusais nepasireiškia jokie simptomai ir jie tampa viruso nešiotojais bei platintojais. Tai priklauso nuo vaiko imuniteto, kitų ligų.

Enterovirusinių infekcijų nustatymui atliekamas enterovirusų išskyrimas ląstelių kultūrose. Tyrimas gali būti atliekamas iš išmatų ir kvėpavimo takų mėginių. NVSPL 2018 metais iš klinikinių mėginių buvo išskirta keletas enterovirusų tipų: Koksaki A10, Koksaki B3, enterovirusas A71, echovirusas 30 (2018 m. sukėlęs protrūkį Europoje), Koksaki A22 (retas virusas, labai retai aptinkamas klinikiniuose mėginiuose).

Enterovirusinių infekcijų pagrindinis rizikos veiksnys yra higienos įgūdžių stoka. Didžiausią riziką turi vaikai, nes jie neturi pakankamo imuninio atsako į infekcijas, neturi ir higienos įgūdžių. Nėra vakcinos užkirsti kelią ne polio enterovirusų plitimui. Dažnas, kruopštus rankų plovimas padės išvengti perdavimo daugelio infekcinių ligų, įskaitant enterovirusų sukeltų infekcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių