- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Praėjo dienos, kai sveikas maistas rūpi tik mažoms sveikuolių grupelėms. Augant žmonių susidomėjimui sveika gyvensena, didėja ir natūralių maisto produktų paklausa. Pagal reprezentatyvaus tyrimo rezultatus, natūralius maisto produktus vertina ir į mitybą įtraukti stengiasi didžioji dalis Lietuvos gyventojų. Atlikta apklausa atskleidžia šalies gyventojų požiūrį į natūralius produktus.
Remiantis „Barley Bros“ gėrimo gamintojų užsakymu atlikta apklausa, natūralūs ingredientai maiste svarbūs 59 proc. šalies gyventojų. 21 proc. respondentų stengiasi, kad natūralūs produktai ir ingredientai sudarytų didžiąją jų mitybos dalį. 38 proc. žmonių norėtų pagerinti savo mitybą, kad natūralių ingredientų jų mityboje atsirastų daugiau.
Taigi sveikesnių maisto produktų alternatyvų ieškojimas pamažu tampa ir lietuvių įpročiu. Kadangi ir gamintojai stebi kylančią sveikesnių gaminių paklausą, organiški produktai žymimi specialiais ženklais, atsiranda vis daugiau alternatyvų įprastiems lietuvių pamėgtiems gaminiams, o naujas visiškai natūralus gėrimas iš miežių lietuviams pristatytas pirmiems iš visos Europos.
Nors natūralūs ingredientai maiste svarbūs kas antram vyrui (52 proc.), palyginus juos vertina net du trečdaliai moterų (66 proc.). Harvardo universiteto mokslininkai taip pat pastebi, kad moterys, palyginus su vyrais, valgo daug daugiau vaisių ir daržovių ir apskritai labiau rūpinasi savo sveikata. Negana to, įrodyta, kad jeigu moteris stengiasi maitintis sveikai, didesnė tikimybė, jog sveikiau maitintis pradės ir kiti jos šeimos nariai.
Lietuvių apklausa apklausa taip pat rodo, kad natūralius ingredientus Lietuvoje dažniau renkasi aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų, didmiesčių gyventojai. Australijos Melburno universiteto mokslininkų teigimu, išsilavinę žmonės labiau domisi sveika gyvensena ir daugiau investuoja į savo sveikatą – dėl to renkasi ir sveikesnius maisto produktus ir netgi atsisako žalingų įpročių.
Taip pat tokie žmonės „mąsto į priekį“ ir suvokia sveikos gyvensenos pasirinkimus kaip investiciją į ateitį, todėl vis rečiau renkasi greitą, jau pagamintą maistą, mažina cukraus ir kitų dirbtinių priedų kiekį suvartojamame maiste.
Nors ketvirtadaliui mūsų visuomenės apklausos respondentų natūralūs ingredientai nėra labai svarbūs, jie vis tiek džiaugiasi, jei vartojamas maistas yra iš natūralių ingredientų. O dėmesio į natūralumą mityboje visai nekreipia tik 13 proc. apklaustųjų. Dėl natūralumo mažiausiai suka galvą 18-25 m. amžiaus jaunimas. Anot specialistų, tokio amžiaus žmonės dar nesusiduria su ligomis ir pirmaisiais galimo nutukimo požymiais, todėl domėjimasis sveikesne, natūralesne mityba prasideda kiek vėliau.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Gydytojų rezidentų sąskaitas papildys vienkartinės išmokos2
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, pagal kurį per metus Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sutaupytos lėšos – beveik 1,5 mln. eurų – bus skirtos gydytojams rezidentams kaip vienkartinės iš...
-
Tradiciniam Tailando masažui suteiktas UNESCO paveldo statusas1
Prie Bankoko Gulinčio Budos šventyklos (Wat Pho) Krairathas Chantrasri (Krairatas Čantrasris) išdidžiai pasakoja esąs senovinės Tailando kūno lankstymo ir spaudymo technikos sergėtojas. ...
-
Gydytojai įspėja: konservuoti grybai gali tapti sunkios ligos ir mirties priežastimi1
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, apsinuodijimai botulotoksinu Lietuvoje yra labai reti, tačiau itin pavojingi. Per pastaruosius penkerius metus (2014–2018 m.) užregistruoti aštuoni botulizmo atvejai. Dažniausia šios ligo...
-
Tėvai šoke: tarp dovanų vėžiu sergantiems vaikams – segtukai ir šampūnai85
Ketvirtadienį feisbuke atsirado įrašas, kuriame vienas iš Kauno klinikose, onkologijos skyriuje besigydančių vaikų tėtis piktinosi vienos visuomeninkės atvežtomis dovanomis. Šiems vaikams, kurie dauguma dėl gydymo yra netekę plau...
-
Kraujo vėžį įveikusio Karolio patarimas: gyvenkite kuo pilnavertiškesnį gyvenimą1
Nedideliu karščiavimu apie save pranešęs kraujo vėžys Karolį užklupo šešiolikos metų. Jau daugiau nei dešimt ligos nebuvimo arba remisijos metų skaičiuojantis vyras pasakojo, jog tik dabar, kai jau yra subrendęs, &s...
-
Specialistai įspėja: šaltuoju metų periodu išauga sergamumas vėjaraupiais1
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per dešimt šių metų mėnesių registruota virš 16 tūkst. (16 517 atv.) susirgimų vėjaraupiais ir tai 706 atvejais daugiau nei pernai per visus metus (15 812 atv.). Per de&scaron...
-
Pacientų sveikatai padarytą žalą atlygins Valstybinė ligonių kasa3
Vyriausybė įgaliojo Valstybinę ligonių kasą prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) administruoti sąskaitą, kurioje bus kaupiamos gydymo įstaigų įmokos pacientams padarytai žalai atlyginti. Tokias įmokas įstaigos turės mokėti jau nuo sausio 1...
-
Moters patirtis ligoninėje: norite žmogų parsivežti namo – nesitraukite nuo jo lovos121
„Pirmos dienos Respublikinėje Kauno ligoninėje atrodė kaip komedija, tačiau kuo toliau, tuo labiau viskas panašėjo į tragediją“, – sako 95-erių Eugenijos S., kuriai teko gydymo įstaigoje praleisti savaitę, globėja Irena Mila...
-
Klysta net patyrę vartotojai: kaip skaityti maisto papildų etiketes?1
Praėjusią savaitę Lietuvos sporto bendruomenę sukrėtė žinia apie profesionalios sportininkės antidopingo taisyklių pažeidimą ir atimtą pasaulio čempionės titulą bei diskvalifikaciją iš profesionalių varžybų. Pati sportininkė teigė, ...
-
Nors duona, cukrus ir sviestas dar dominuoja mityboje – pamažu maitinamės sveikiau1
Duona, cukrus ir sviestas – šiuos produktus kasdien vartoja daugiausia Lietuvos gyventojų. Beveik pusė žmonių kasdien valgo duonos (47 proc.), o daugiau kaip trečdalis (37 proc.) – kasdien vartoja cukraus. Vis dėlto pastebima, kad per ...