„Galbūt tuo metu buvo palankus laikotarpis, buvo ir Europos Sąjungos parama – taip ir pradėjome auginti galvijus“, – pasakojo ūkininkas. Daugiau nei prieš tris dešimtmečius įsikūręs Buivydų šeimos ūkis nuo 2007-ųjų ėmėsi mėsinės gyvulininkystės. Pirmosios telyčios atkeliavo iš Vokietijos, vėliau – veisliniai buliai iš Prancūzijos. Šiandien ūkyje ganosi apie 300–400 galvijų, dauguma – Abrakų veislės.
Ūkiui suteiktas A kategorijos veislinio ūkio statusas, o visa produkcija yra sertifikuota, atitinkanti aukščiausius ekologiškumo reikalavimus. Ekologišką produkciją sertifikuoja nepriklausoma sertifikavimo įstaiga „Ekoagros“, kuri išduoda specialų sertifikatą.
Griežti standartai – kasdienė realybė
Pasak ūkininko V. Buivydo, ekologinis ūkininkavimas – tai ne tik „gražesnės“ sąlygos gyvuliams: „Pašarai turi būti natūralūs, negalima naudoti jokių priedų, tik savo užaugintus grūdų miltus. Taip pat nenaudojame vakcinų. Be to, gyvuliai negali būti laikomi vien tvarte – jie privalo pusę metų praleisti ganykloje.“
Ekologiniame ūkyje gyvuliai šeriami natūraliu pašaru, nenaudojamos vakcinos, pusę metų praleidžia ganykloje. Asociatyvi Freepik.com nuotr.
Kasmet ūkyje apsilanko specialistai iš įmonės „Ekoagros“ ir iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos. Mėsos mėginiai siunčiami net į Vokietijos laboratorijas – taip užtikrinama, kad mėsa būtų ekologiška. „Tai labai didelė atsakomybė. Bet mūsų vartotojai tai vertina – kas jau yra kartą paragavę mūsų ekologiškos jautienos, sako, kad nebenori jokios kitos mėsos“, – šyptelėjo ūkininkas.
Ekologiška produkcija prakybos vietos atpažįstama pagal Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipą (iš baltų žvaigždučių suformuotas lapas žaliame fone) bei Lietuvos Respublikos ekologiškumo ženklą „Ekologinis žemės ūkis“.
Jautiena pamėgta ne tik gurmanų
Nors lietuviai tradiciškai linkę labiau rinktis kiaulieną ar vištieną, pastaraisiais metais ekologiška jautiena sparčiai skinasi kelią į pirkėjų širdis. Jautiena – puikus geležies šaltinis, taip pat joje yra cinko, B grupės vitaminų, baltymų.
Iš pradžių, kaip sako ūkininkas, pirkėjų reikėjo ieškoti patiems, bet dabar – viskas priešingai. „Kai trečiadieniais bei šeštadieniais važiuoju prekiauti į mobiliuosius turgelius prie Klaipėdos „Akropolio“, per pusdienį apsilanko daugiau nei šimtas pirkėjų. Visi žino, kur mus rasti, ir net laukia eilėje“, – džiaugėsi V. Buivydas.
Ūkininkas pripažįsta, kad jam ypač svarbi trumpoji maisto tiekimo grandinė – tai reiškia, kad produktas iš ūkio patenka tiesiai ant vartotojo stalo. „Tai leidžia palaikyti ryšį su pirkėju, užtikrinti produkto šviežumą ir sąžiningą kainą abiem pusėms“, – sakė pašnekovas.
Ekologiška jautiena – ir vaikų darželiuose
Vienas didžiausių pasiekimų – ekologiškos jautienos tiekimas vaikų ugdymo įstaigoms. Šiuo metu Buivydų ūkio ekologiška jautiena tiekiama ne vienam vaikų darželiui Klaipėdos rajone ir Palangoje.
Pavyzdžiui, vienas iš Palangos vaikų darželių, kiekvieną savaitę iš ūkininko perka apie 10 kilogramų ekologiškos jautienos kumpio. Pasak darželio atstovės Aušros, kartą per savaitę pagal nustatytą valgiaraštį vaikams gaminamas jautienos befstrogenas, kukuliai arba maltinukai.
„Matome, kad vaikai valgo su malonumu, nes mėsa minkšta ir skani. Galbūt anksčiau jautiena buvo laikoma „per kieta vaikams“, bet ekologinis produktas keičia šį įsitikinimą. Mes labai vertiname šį bendradarbiavimą su ūkininku. Jis visada prisitaiko, net vasarą, kai vaikų mažiau, atveža mažesnį mėsos kiekį, jei tik paprašome“, – teigė vaikų darželio atstovė.
Produktai be tarpininkų
Didelė dalis Buivydų ūkio produkcijos realizuojama per žemės ūkio kooperatyvą „Lietuviško ūkio kokybė“, kuris organizuoja mobilius turgelius didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose. Šiose prekyvietėse galima rasti tik tiesiogiai iš ūkių atvežtus gaminius – mėsą, duoną, pieną, vaisius ir daržoves.
Tokia prekyba be tarpininkų užtikrina, kad produktai į vartotojo rankas patektų švieži, patikimi ir su aiškia kilmės istorija.
Žemės ūkio kooperatyvo vadovas Mindaugas Maciulevičius teigia, kad Buivydų ūkis – vienas tų, dėl kurių ekologiška jautiena tampa vis labiau vertinama: „Mums džiugu dirbti su tokiais ūkininkais kaip Buivydo šeima. Jų pavyzdys rodo, kad Lietuvoje galima ne tik užauginti, bet ir sėkmingai realizuoti aukštos kokybės ekologišką jautieną. Vartotojai tai vertina – skonis, kilmė, saugumas čia eina išvien.“

Naujausi komentarai