Prekybos centruose net žiemą yra didžiulis šviežių daržovių ir vaisių pasirinkimas, tačiau prieš kiek laiko jie atvežti ir kokiomis sąlygomis laikyti sužinoti būtų keblu. Tad mitybos specialistai pataria verčiau rinktis šaldytas daržoves bei uogas, išlaikiusias beveik visus vitaminus.
Verta paskaičiuoti
Tikrai šviežių vaisių ir daržovių galima prisivalgyti jų sezono metu, tad vargu ar verta pirkti užsieninius, prieš kelis mėnesius surinktus obuolius, kurių gera prekinė išvaizda išlaikoma, padengiant juos vašku. Šių vaisių naudingumas abejotinas, o ir kaina nėra maža.
Deja, tikrai kokybiškų ir ekologiškų produktų už visiems prieinamą kainą prekybos centruose nėra daug. Tačiau kiekvienoje parduotuvėje, ką jau kalbėti apie didžiąsias, tikrai nestinga šaldytų daržovių bei jų mišinių, uogų, vaisių ir grybų. Ir pasirinkimas didelis, pritaikytas įvairiam skoniui, ir kainos nešiurpinančios.
Kai kas suabejoja, ar verta pirkti daržovių mišinius, kuriuose yra bulvių ir morkų, kurių kilogramas kainuoja gerokai mažiau. Taupantiems geriau rinktis tuos mišinius, kuriuose nėra pigiausių daržovių ir jų į sriubą ar troškinį pridėti patiems. O paskaičiavus, kiek kainuoja švieži Briuselio ir žiediniai kopūstai, brokoliai ir kiek šaldyti, laimi pastarieji.
Vertėtų prisiminti ir tai, kad daržovės bei uogos užšaldomos per patį jų sezono piką, kai jos ne tik pačios maistingiausios, bet ir pigiausios. Dar vienas jų privalumas yra tas, kad jų nereikia lupti ar skusti, gliaudyti, tad nėra jokių atliekų, už kurias sumokame, pirkdami šviežias daržo gėrybes. Be to, jų nereikia plauti ir pjaustyti – taip sutaupoma laiko.
Apgaulinga pagunda
Nors ir labai gundomai atrodo vitrinose šviežios iš tolybių atvežtos braškės, kas pasakys kokio jos „amžiaus“, apdorotos chemikalais, išsilaiko ilgiau, bet kiekviena diena sumažina jų vitaminingumą. O šaldytos vietinės tikrai pigesnės ir naudingesnės žmogui.
Kartais į šaldytus daržovių mišinius būna pridėta ir kruopų, pavyzdžiui, ryžių, tad jie sveria daugiau ir santykinai brangiau kainuoja, bet juk galima tokių nepirkti ir panorus įsidėti kruopų patiems. Tačiau pats svarbiausias pirkėjui kylantis klausimas – tai ar šaldyti produktai išlaiko pakankamą kiekį naudingųjų medžiagų.
Tiek mūsų šalies, tiek ir užsienio mitybos specialistai tvirtina, kad šaldytos daržovės ir vaisiai naudingesni nei švieži, kurie buvo ilgai transportuojami ir laikomi sandėliuose. Tuo tarpu šaldyti produktai apdorojami tuoj po derliaus nuėmimo, todėl išsaugo didžiąją dalį vitaminų, mikroelementų ir antioksidantų, reikalingų žmogaus organizmui ir stabdančių jo senėjimo procesą bei padedančių kovoti su virusais. Be to, norint juos ilgiau išlaikyti, nereikalingi konservantai.
Sulipusios daržovės - bevertės
Dauguma vaisių bei daržovių mišinių užšaldomi labai greitai, vadinamuoju šoko būdu, todėl išlaiko natūralią formą ir struktūrą. Bandant tai padaryti namų sąlygomis, išlaikyti didelio naudingųjų medžiagų kiekio nepavyksta, nes tik šaldant produktus pramoniniu būdu galima panaudoti maksimaliai žemą temperatūrą.
Tačiau perkant šaldytas daržoves ar vaisius būtina atkreipti dėmesį į tai, ar pakuotėje nėra didelių sulipusių gumulų, tai reikštų, kad produktai buvo atšilę ir vėl užšaldyti. Tokie sveikatai neatneš naudos. Neverta pirkti ir tų daržovių, kurių pakuotė yra apšarmojusi – taip atsitinka jas neteisingai laikant dėl temperatūrų kaitos. Gaminant valgį iš šaldytų daržovių, jų nereikia iš anksto atšildyti, o uogas, kurias norite valgyti nevirtas, geriausia atšildyti neišpakavus.
Naujausi komentarai