Premjerė paaiškino apie tolesnę vakcinaciją: vyks keliomis kryptimis

  • Teksto dydis:

Paskiepijus lėtinėmis ligomis sergančius jaunesnius nei 65-erių metų žmones, vakcinaciją planuojama vykdyti keliomis kryptimis, todėl gyvybiškai svarbias funkcijas vykdančių darbuotojų prioritetas bus mažiau svarbus, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Visos tos labai svarbios profesijos, jos yra po gretutinių ligų pacientų, bet aš pritariu kritikai ir tai nuotaikai ir manau, kad mums turbūt apskritai, kai mes jau paskiepysime gretutinių ligų turinčius žmones, mums apskritai bus labai mažai svarbu, kuri profesija yra svarbesnė už kurią ir kuri labiau visuomenei kritinė negu kita“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrė pirmininkė.

Pasak jos, tai galėtų būti gegužės antrojoje pusėje, kai Lietuva gaus didelius kiekius vakcinų ir svarbiausia bus spėti jomis efektyviai skiepyti, todėl vakcinaciją ruošiamasi vykdyti keletu krypčių vienu metu.

Vakcinavimas vyks keletu bėgių: vieni bėgiai bus pagal amžiaus grupes žemyn einant per jaunesnes kategorijas, kitas bėgis bus dideli kolektyvai.

„Todėl aš manau, kad vakcinavimas vyks keletu bėgių: vieni bėgiai bus pagal amžiaus grupes žemyn einant per jaunesnes kategorijas, kitas bėgis bus dideli kolektyvai, kur galima bus, pavyzdžiui, atvažiuoti į didelę įmonę ir vienu metu paskiepyti daug žmonių, kurie dirba didelėje įmonėje tam, kad tas uždengimas būtų didesnis“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji sakė tai aptarusi ir su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu.

Didžiausi vakcinų kiekiai Lietuvą, pasak premjerės, turėtų pasiekti gegužę, tačiau jau balandį tikimasi stabilaus ir gausesnio jų tiekimo.

„Manau, kad tas iššūkis bus mums turbūt pats didžiausias gegužės mėnesį, kai vien „Pfizerio“ mes gausime kiekvieną savaitę virš 100 tūkst. dozių. Palyginimui, dabar mes gauname 44 (tūkstančius-BNS) ir aš manau, kad jau yra neblogai“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

I. Šimonytės teigimu, iki šiol vakcinacijos proceso planavimą apsunkino kintantys grafikai bei nestabilus tiekimas. Planuojama, kad artimiausiu metu šių problemų neliks ir vakcinuoti bus galima didesniais tempais.

„Baladžio mėnesį galima vertinti, kad tie tiekimai bus maždaug po 100 tūkst. dozių kiekvieną savaitę ir dabar jau tą darbą susiplanuoti bus paprasčiau“, – kalbėjo ji.

Paskiepyta daugiausiai žmonių nuo vakcinacijos pradžios

Trečiadienį buvo paskiepyta daugiausiai žmonių per parą, vertinant visą vakcinacijos nuo COVID–19 periodą, teigia premjerė I. Šimonytė. Ji pažymi, kad problemos dėl per lėto vakcinacijos tempo nėra, nes, pasak ministrės pirmininkės, vakcinų rezervas, dabar esantis sandėliuose, yra gautas šiomis dienomis ir greitu metu bus sunaudotas.

„19 tūkst. žmonių, tai yra didžiausias skaičius iki šiol buvęs per vieną dieną atliktų skiepų. Aišku, dalis jų buvo antra dozė, nes yra ką jau reikia perskiepyti, bet maždaug 12 tūkst. žmonių gavo pirmą skiepą ir manau, kad mes tokį tempą bent jau laikysim artimiausiomis dienomis. Tai tikrai tie likučiai, kurie šią savaitę gauti, bus sunaudoti“,– ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo I. Šimonytė

19 tūkst. žmonių, tai yra didžiausias skaičius iki šiol buvęs per vieną dieną atliktų skiepų.

Premjerė atmeta kritiką dėl sandėliuose neva užsigulėjusių vakcinų dozių, nes pasak jos, didžioji dalis rezerve esančių vakcinų yra gautos šią savaitę, o išlaikant panašius skiepijimo tempus – greitu metu bus sunaudotos.

„130 tūkst. vakcinų dozių yra gauta pirmadienį ir antradienį. Pusė viso to skirtumo, t.y. 60 tūkst. yra gauta vakar. Akivaizdu, kad jos niekaip negalėjo būti techniškai sunaudotos, todėl, kad jas reikia paskirstyti, išvežioti per savivaldybes, vakcinavimo centrus“,– teigė I. Šimonytė.

Balandžio mėnesį, premjerės teigimu, bus gaunama apie 100 tūkst. vakcinų per savaitę, kai šiuo metu gaunama 44 tūkst., o tai leis užtikrinti stabilesnį gyventojų vakcinavimą savivaldybėse, nes, pasak I. Šimonytės, vakcinų tiekimo nestabilumas buvo viena iš pagrindinių kliūčių užtikrinant greitą skiepijimo procesą.

„Mūsų tiekimas buvo ir mažas, ir gana nestabilus per šiuos pirmus tris mėnesius (...) dėl to ir tas žmonių registravimas skiepui nėra toks paprastas dalykas, todėl kad savivaldybės prisibijo, kad gali negauti, pavyzdžiui, savaitės pradžioje, tų kiekių, kurių tikisi. Deja, yra buvę atvejų, kai negavo. Todėl, kad tiesiog vėlavo atvežimai į Lietuvą“,– tvirtino premjerė, pažymėdama, kad vyresnių, nei 65 metų žmonių grupėje jau paskiepyta 44 proc. gyventojų.

Pagal šiuo metu patvirtintą tvarką, paskiepijus lėtinių ligų turinčius žmones, turėtų būti įvairias svarbias funkcijas vykdantys asmenys: pareigūnai, teisėsaugos institucijų, parduotuvių ir kitų sričių darbuotojai, dirbantys kontaktiniu būdu. Kai kur šių grupių atstovai jau buvo pradėti skiepyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

eik tu nx

eik tu nx portretas
eik tu nx

Strategas

Strategas portretas
Kaip Lietuvos ukis, pramone, ekonomika, kultura...? Ar planuojama ant TVF ir ES paskolu valstybe ir toliau naikinti?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių