Nėščiosioms bus atliekama daugiau tyrimų

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo papildomas nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių priežiūros tvarkos aprašas, įtraukiant į jį daugiau reikalingų tyrimų.

Taip bus galima anksčiau nėščiosioms nustatyti lėtines ligas bei rizikos atvejus ir apsaugoti mamas bei jų kūdikius. Papildomi tyrimai nėščiosioms bus atliekami nuo 2019 m. sausio 1 dienos.

Pasak sveikatos apsaugos viceministrės Kristinos Garuolienės, šiuo metu visoms nėščiosioms tiriamas cukraus kiekis kraujuje, tačiau siekiant kuo anksčiau diagnozuoti cukrinį ar nėščiųjų diabetą, bus atliekamas pagilintas ištyrimas – kiekvienai nėščiajai bus atliekamas gliukozės tolerancijos mėginys. Iki šiol šis tyrimas buvo atliekamas 1 kartą tik tuo atveju, jei nėščioji turėjo cukrinio diabeto rizikos veiksnių. Taip pat visos nėščiosios bus pradėtos tikrinti dėl virusinio hepatito B.

„Kitose Europos sąjungos (ES) šalyse šie tyrimai nėščiosioms atliekami jau seniai, tačiau Lietuvoje ilgą laiką tokios galimybės nebuvo. Mūsų pareiga yra pasirūpinti, kad būsimos mamos gautų visas reikiamas paslaugas, ligos būtų identifikuojamos kuo anksčiau ir būtų galima pasirūpinti mamų ir jų kūdikių sveikata“, – sako viceministrė K. Garuolienė. 

Taip pat ministro įsakymu nustatomi kvalifikacijos reikalavimai personalui, dirbančiam su nėščiosiomis, gimdyvėmis ir naujagimiais. Tad medikai turės išklausyti privalomus kvalifikacijos kėlimo kursus.

Be to, numatoma, kad įstaigose turi būti vadovaujamasi įsakyme nurodytomis akušerijos ir neonatologijos diagnostikos ir gydymo metodikomis, o įstaigos vadovo įsakymu įsteigiama akušerijos ir/ ar neonatologijos paslaugų kokybės konsultanto pareigybė. Jis organizuos reguliarų vertinimą kaip įstaigoje praktiniame darbe laikomasi akušerinę bei neonatologinę pagalbą reglamentuojančių diagnostikos ir gydymo metodikų bei protokolų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių