- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį rudenį atrinkta grupė Lietuvos senjorų, kuruojamų Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkų, dalyvauja „EIT Food“ – Europos inovacijų ir technologijų instituto „Vartotojų įtraukimo laboratorijos“ projekte.
Juo siekiama sujungti vartotojus su verslo įmonėmis, startuoliais, tyrėjais ir studentais iš visos Europos ir kartu pertvarkyti mitybos ekosistemą. Projekto metu vyresnio amžiaus žmonės drauge su specialistais kūrė personalizuotus maisto produktus, skatinančius sveiką gyvenseną. Numatoma, kad parduotuvių lentynas šie produktai turėtų pasiekti jau kitų metų vasarą.
Siekia pagerinti vyresnių žmonių gyvenimo kokybę
Prie projekto dirbančios KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) doc. dr. Aušra Rūtelionė ir doc. dr. Beata Šeinauskienė tyrinėja tvarios vartotojų elgsenos principus, o pastaruoju metu su KTU Maisto instituto tyrėjais taip pat įsitraukė ir į taikomuosius tvaraus maisto vartojimo tyrimus.
Tyrėjos pasakoja, jog projekto sesijų tikslas – sveika ir tvaria mityba grįstų personalizuotų produktų, kurie prisideda ne tik prie senjorų gyvenimo kokybės ir sveikatos gerėjimo, bet ir mažesnių išlaidų, vystymas, kūrimas ir komercializacija. Tokios pačios sesijos jau vykdytos Lenkijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje. Kaip ir kitose šalyse, Lietuvoje įgyvendinamas projektas vyksta bendradarbiavimo principu: į jį noriai įsitraukė ne tik KTU, bet ir verslo atstovai, tarp kurių – antras pagal dydį šalies prekybos tinklas IKI.
Senjorų ir mokslininkų kurti maisto produktai į prekybą numatomi paleisti jau vasarą, jų įsigyti bus galima prekybos tinkle IKI. Kaip pasakoja šio tinklo komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė, vyresnio amžiaus pirkėjai yra jautri ir labai svarbi visuomenės grupė, todėl nuolat ieškoma, kaip dar pagerinti jų apsipirkimo patirtį.
„Subalansuota mityba yra vienas iš sveikos gyvensenos aspektų, todėl ją svarbu kaip įmanoma labiau užtikrinti visoms amžiaus grupėms. Džiaugiamės, galėdami prisijungti prie šio projekto ir tikimės, kad nauja produktų linija pasieks kaip įmanoma daugiau senjorų bei netruks atrasti vietą jų kasdienėje mityboje“, – sako I. Baltrušaitienė.
Tinkamą mitybą mato kaip senjorų gerovės pamatą
Pasak doc. dr. A. Rūtelionės, pagyvenusių žmonių grupė tampa vis svarbesnė visais aspektais, tai, jos teigimu, įrodo statistiniai duomenys.
„2017 m. Lietuvoje vyresni nei 65 metų asmenys sudarė 19,3 proc. visų Lietuvos gyventojų. Remiantis „Eurostat“ prognozėmis, Lietuvos gyventojų skaičius nedidės, visuomenė nesustos senėjusi ir iki 2025 m. ši gyventojų grupė viršys 30 proc. ribą. Akivaizdu, kad jai būtinas didesnis dėmesys. Manome, jog personalizuoti ir atitinkantys tikslinės grupės poreikius maisto produktai, prailginantys gyvenimo trukmę ir gerinantys savijautą, tampa vis labiau aktualūs. Be to, šiuo projektu taip pat siekiama paskatinti maisto ir gėrimų gamybos įmones Europoje jautriau pasižiūrėti į vyresnių vartotojų specifinius poreikius ir reikalavimus produktams, nepamirštant ir šios grupės perkamosios galios aspekto“, – teigia doc. dr. A. Rūtelionė.
Doc. dr. Aušra Rūtelionė.
Tuo tarpu KTU Maisto instituto vyriausioji mokslo darbuotoja Gitana Alenčikienė priduria, jog Higienos instituto pateikiama statistika byloja, kad 2018 m. iš 100 tūkst. gyventojų net 20,1 proc. mirties priežastis buvo endokrininės, mitybos ir medžiagų apykaitos ligos. Būtent todėl G. Alenčikienė tikina, jog derėtų vadovautis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) siūlomomis rekomendacijomis ir akyliau rūpintis tinkama mityba.
Naujuose produktuose – daugiau vitaminų ir juslines savybes patenkinančių komponentų
Projekto metu buvo siekiama pasiūlyti tokių produktų, kurie būtų ne tik maistingi, bet ir patogūs vartoti vyresnio amžiaus žmonėms. Iš viso pasiūlyta 15 naujų maisto produktų koncepcijų.
„Kadangi projekte dalyvavo ir patys senjorai, kurdami produktų liniją, galėjome drauge atidžiau peržvelgti daugybę ypatybių. Siekėme, kad produktai būtų lengvai kramtomi, jų tekstūra taptų švelni burnoje. Taip pat pasiūlyti skoniai ir naudojami papildomi ingredientai – vaisiai ir daržovės, kurie geriausiai atitinka senjorų skonį ir požiūrį į maisto produktus. Daug dėmesio skirta ne tik maistinei vertei, skaiduloms ir vitaminams, bet ir juslinėms savybėms – siekta, jog išvaizda, skonis, kvapas ar pojūtis suvalgius patenkintų būtent šią vartotojų grupę“, – pasakoja G. Alenčikienė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms2
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas5
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...