COVID-19 testai: suklydo ar bandė pasipelnyti?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

COVID-19 testų rezultatus, gautus SMS žinutėmis, kai žmonės jo net nesidarė, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vadina žmogiškąja klaida. O jeigu klaida įsivelia e.sveikata sistemoje?

Atsakymas nustebino

Telefonu gautą SMS žinutę apie COVID-19 testo rezultatą sveikatos apsaugos ministras ragino nevertinti kaip sisteminės klaidos. Esą galėjo suveikti žmogiškasis faktorius įvedant telefono numerį.

Tačiau "Kauno dieną" pasiekusi informacija kelia kur kas rimtesnių abejonių, nes apie atliktą COVID-19 testą pacientas buvo informuotas ne SMS žinute. 60-metis kaunietis (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) apsilankė pas šeimos gydytoją dėl vaistų nuo padidėjusio kraujospūdžio. Gydytoja pacientą nusiuntė atlikti kraujo tyrimo.

Kitą dieną jis susisiekė su šeimos gydytoja pasiteirauti kraujo tyrimo rezultatų. "Kodėl nepasigyrėte, kad pasidarėte tyrimą dėl COVID-19?" – nusistebėjimą išgirdo vyras. Ne mažiau nustebo ir jis pats. Pašnekovas tikino, kad nebuvo net kalbos apie testo dėl koronaviruso darymą.

Juolab kad norint pasidaryti COVID-19 tyrimą, taip pat reikia registruotis pas šeimos gydytoją. Pastarasis registruoja dėl mėginio iš nosiaryklės paėmimo.

Nėra taip, kad sugalvojai ir darai, o valstybė kompensuoja atliekamą tyrimą. "Niekas jokio mėginio man iš nosiaryklės neėmė. Juk neįmanoma nejausti, kai mėginys imamas tokiu būdu", – ironizavo kaunietis.

Mažai nuramino ir tai, kad, nepaisant kažkokio nesusipratimo, COVID-19 testas buvo neigiamas.

"Kol dar neturėjau PDF formatu man atsiųsto tyrimo dokumento, paskambinau Karštosios linijos telefonu 1808. Turėjau pasakyti asmens kodą, kad galėtų patikrinti, tačiau sistemoje informacijos apie mano tyrimo dėl koronaviruso rezultatus nebuvo", – pasakojo kaunietis.

Niekas jokio mėginio man iš nosiaryklės neėmė. Juk neįmanoma nejausti, kai mėginys imamas tokiu būdu.

Ignoravo situaciją

Vyras išsiaiškino, kad poliklinika atlikti kraujo tyrimų siunčia į bendrovės "Antėjos laboratorija" Diagnostikos laboratoriją Kaune, Žemaičių plente.

"Kauno diena" susisiekė su minėta laboratorija, tačiau paaiškinimo, kaip galėjo taip atsitikti, kad žmogus, net neregistruotas dėl COVID-19 tyrimo, gavo atsakymą apie jo rezultatus, taip ir nesulaukė.

Iš pradžių Diagnostikos laboratorija informavo, kad į paklausimą atsakys per dešimt darbo dienų. Tą pačią dieną elektroniniu paštu atsiuntė aiškinimą, kad negali atsakyti į jiems pateiktus klausimus, nes esą nežino, nei kur, nei kas, nei kada gavo atsakymą apie testo rezultatus.

Gavusi pašnekovo sutikimą, "Kauno diena" pateikė bendrovės "Antėjos laboratorija" rinkodaros skyriaus vadovei kauniečio vardą ir pavardę, taip pat informaciją, kur esą buvo atliktas COVID-19 tyrimas. Tačiau ir dešimties dienų nepakako situacijai išsiaiškinti.

"Antėjos laboratorijos" atstovai per dešimt dienų nesugebėjo atsakyti į pateiktus klausimus. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

"Antėjos laboratorija" skelbiasi turinti padalinius daugiau nei 25 Lietuvos miestuose, tačiau COVID-19 testus atlieka tik po vieną laboratoriją Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Teoriškai situacijos aiškinimosi mastai ne tokie ir dideli. Juolab kad "Antėjos laboratorija" skelbiasi, jog privačiai COVID-19 testus gali atlikti per 1,5–5 val. ir per parą. Tad ganėtinai nesunku atskirti, kada žmogus registruojasi privačiai ir pats moka už jam atliktą tyrimą, o kada tyrimas atliekamas pagal valstybės numatytą sistemą ir apmokamas iš biudžeto.

Valstybės palaiminimas

Šiemet gegužę Sveikatos apsaugos ministerija skelbė, kad penkios privačios laboratorijos, galinčios užtikrinti ir pacientų, ir personalo saugumą, turi teisę atlikti mokamus tyrimus koronavirusinei infekcijai (COVID-19) nustatyti.

Numatyta, kad jos pačios paima ėminį ir jį ištiria. Tarp penkių laboratorijų – ir bendrovės "Antėjos laboratorija" Diagnostikos laboratorija.

Ministerija taip pat pažymėjo, kad tyrimus laboratorijos gali atlikti tik tada, jei užtikrina jų kiekio atlikimą esant valstybės poreikiui, t.y. pirmiausia atliekami tyrimai pagal valstybės poreikį ir tik paskui priimami privatūs interesantai.

Gerokai skiriasi valstybės apmokamų tyrimų ir privačių tyrimų įkainiai. Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad pagal sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo sprendimą vieno COVID-19 ligos nustatymo laboratorinio tyrimo kaina 14,79 euro, kai tyrimui naudojami ne įstaigos lėšomis įsigyti reagentai, o tyrimai atliekami naudojant NVSPL išduotus reagentus. Vieno COVID-19 ligos nustatymo laboratorinio tyrimo kaina 32,57 euro, kai tyrimui naudojami privačių įstaigų lėšomis įsigyti reagentai.

Diagnostikos laboratorijoje atliekamų COVID-19 tyrimų įkainiai priklauso nuo skubos. 141 euras už tyrimą ir dar 8 eurai už tepinėlio paėmimą, jei tai užtrunka iki 1,5 val. Per parą atliekamas tyrimas kainuoja 71 eurą ir 8 eurus už tepinėlio paėmimą, o jei per 5 val. – 85 eurus ir 8 eurus už tepinėlio paėmimą.

Abejonių neišsklaidė

Vis dėto nustebino SAM pozicija aiškinantis jau aprašytą kauniečio atvejį ir iškeltą prielaidą apie galimą pasipelnymą iš valstybės.

"Remiantis SAM darbuotojų komentaru apie jūsų aprašytą kontekstą, laboratorijoms yra apmokama už visą paslaugą, kuri apima ėminio ištyrimą ir rezultatų pateikimą į e.sveikatą. Joms apmokama tik už pateiktus į e.sveikatą tyrimus, todėl rizikos, kad laboratorijos pelnosi, yra minimizuotos. Laboratorijos neteiks fiktyvių duomenų į e.sveikatą, nes tai būtų šiurkštus asmens duomenų tvarkymo pažeidimas, kai pateikiamas sveikatos įrašas be jokio pagrindo", – tikino ministerijos valdininkai.

1,3 mln. eurų – tiek Vyriausybė šią savaitę skyrė pinigų, koronaviruso tyrimams privačiose laboratorijose apmokėti.

Tačiau šeimos gydytoja apie jo pacientui atliekamus tyrimus informaciją gauna ne registruotu laišku paštu, o būtent sistemoje e.sveikata paliktais įrašais, kuriame yra paciento vardas, pavardė, asmens kodas. Tad šiuo atveju kyla dar daugiau pagrįstų abejonių privačios laboratorijos sąžiningumu, nei sveikatos ministro vadinamos žmogiškosios klaidos siunčiant SMS žinutes ir galimai įsivėlusias klaidas renkant telefono numerį.

Gavęs PDF formatu Diagnostikos laboratorijos atsakymą apie atliktą COVID-19 tyrimą, "Kauno dienos" pašnekovas ir pats aiškinosi situaciją.

"Sulaukiau atsiprašymo, kad esą tą dieną buvo keturi vyrai tokiomis pat pavardėmis, todėl laboratorija susipainiojo. Tačiau ten nurodyta ne tik mano pavardė, bet ir asmens kodas, telefonas. Nesuprantu, kaip šitaip galėjo nutikti. Sako, kad nepažiūrėjo vardo. Aš dabar negarantuotas, kad atliktas kraujo tyrimas yra mano", – taip ir liko su puokšte abejonių kaunietis.


Privačioms laboratorijoms – daugiau nei milijonas

Ministrų kabinetas šią savaitę skyrė 1,356 mln. eurų koronaviruso tyrimams privačiose laboratorijose apmokėti.

Šie pinigai Sveikatos apsaugos ministerijos prašymu numatyti iš ministerijos sutaupytų lėšų, skirtų asmeninėms apsaugos nuo koronaviruso priemonėms įsigyti.

"Tai iš esmės yra lėšos, kurios reikalingos atsiskaityti su privačiomis laboratorijomis, kurios atlieka tyrimus", – sakė A.Veryga.

Aurelijus Veryga/Vilmanto Raupelio nuotr.

Iš viso privačiose ir valstybinėse laboratorijose iki šiol ištirta daugiau nei 1,1 mln. koronaviruso ėminių.

Kiek ėminių ištirta privačiai, atskira statistika neskelbiama.

Šaltinis: BNS



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia ir godumas nugalejo

cia ir godumas nugalejo portretas
nemaloni tiesa, ir visokios mintys kyla. Vardan pinigu ar nepersistengta? Aplenkem estija, latvija septinmyliais batais

kinietis

kinietis portretas
ka reiskia zmogiska klaida? tipo nieko tokio,nekreipkit demesio?

Roma

Roma portretas
Mano šeimos klinika tyrimus atiduoda antėjai, tai ten mokamų tyrimų niekada nesidarau, einu kitur, pažįstama slaugytoja minėjo, kad daugiau pacientų paburba, kaip gaila, kad antėja klinikai tyrimus atlieka ir daro tą patį.
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių