Šokėja apie anoreksiją: tai meilės trūkumas ir psichikos liga

Anoreksija – psichinė liga. Tai visai ne kūno kultas ar  grožio vaikymasis. Tai dėmesio ir meilės trūkumas. Tuo įsitikinusi profesionali šokėja Kristina Tarasevičiūtė, kuri kitados pati per pusmetį numetė 12 kg ir tesvėrė 36 kg.

Desperatiškas klyksmas

28 metų šokėja jautriai reagavo į neseniai pasklidusią informaciją, kad nuo anoreksijos mirė dar viena mergina.

"Taip, gal tai nėra dažnas atvejis, tai nenutinka kiekvienoje šeimoje, tačiau kai nutinka, žmonės nebegali to sustabdyti, nežino, kaip elgtis toliau, nebežino, ką kaltinti, – teigė Kristina. – Anoreksijos priežastis paprasta – meilės trūkumas, kuris, deja, apsėstame prote jau nebus kompensuotas."

Daugelyje projektų nuo baleto iki šiuolaikinio šokio dalyvaujanti, su iliuzionistu Mantu Wizzard pasirodanti šou programoje K.Tarasevičiūtė mano, kad apie anoreksiją beveik niekas garsiai nekalba.

"O šokdama, dalyvaudama projektuose matau ne vieną anoreksija sergančią moterį, – pastebėjo Kristina. – Nereikia dalytis patirtimi apie dietas. Reikia kalbėti apie šią psichikos ligą."

Profesionali šokėja neabejoja, kad anoreksijos nereikia sieti su kūno kultu, nes tai ne grožio vaikymasis.

"Tai meilės, rūpesčio, dėmesio trūkumas, desperatiškas klyksmas, – tikino garsiai savo nuomonę pareiškusi K.Tarasevičiūtė. – Nei alkoholis, nei narkotikai, nei badavimas, nei apsirijimas nėra nuo jų kenčiančių žmonių pasirinkimas, tai  jų bandymas pabėgti."

K.Tarasevičiūtė nenori nieko kaltinti, bet jai skaudu, kad artimieji neretai ignoruoja savo šeimos narius, užmerkia akis, tarsi nemato, o po to stebisi: kodėl taip nutiko?

Jos nenori būti gražios

O merginų tvirtinimai, kad nori būti panaši į vieną ar kitą garsią liekną moterį, kurios žengia pasauliniais podiumais? O dar neseniai madų pasaulyje itin madingi berniukiškos figūros ir itin liekni modeliai, kuriuos skatino garsūs dizaineriai, kurių didžioji dalis –- homoseksualai?

"Taip, buvo tokia mada ir tie dizaineriai norėjo prieš save matyti "berniukus", "ono" (bendroji lytis), – sutiko K.Tarasevičiūtė. – Bet grįžkime prie ištakų. Kodėl taip daroma? Norisi dėmesio, sulaukti daug "patinka" "Facebook" svetainėje. Jos nenori  būti gražios, nes kiekviena moteris supranta, kad anoreksija ir perdėtas liesumas nėra grožis. Tie žmonės jaučiasi vieniši, jiems trūksta meilės. Tai nesusiję su grožio kultu. Tai yra sutrikimas, analogiškas tam, kai žmogus žaloja save ar žudosi. Lygiai taip pat jis iš lėto save naikina badaudamas."

Kristinai irgi patinka dėmesys, o ir užrašas jos "Facebook" "KriStar" (Kri ir angliškas žodis "star" – tarsi aliuzija į Kristina – žvaigždė) nėra kuklus ir atsitiktinis.

"Tai tik mano vardo ir pavardės Kristina Tarasevičiūtė junginys, – tikino dažnai po pasaulį keliaujanti šokėja. – Kadaise užsienyje buvo labai sunku ištarti mano vardą ir pavardę, kartą net praleidau savo eilę svarbioje atrankoje, nes visiškai neteisingai ištarė mano pavardę. O dabar ir rusai, ir lenkai, ir kinai, ir amerikiečiai puikiai ištaria "Kristar".

"O dėmesys man jau nepatinka, – po pauzės tęsė šokėja. –  Taip, iš dalies savo profesiją pasirinkau dėl to, bet pagrindinė priežastis – nebūti tik savimi. Šokėjos darbe galiu įsikūnyti į daugelį vaidmenų, pabūti viskuo."

Suvalgydavo sumuštinį per dieną

K.Tarasevičiūtė nesako, kiek ji sveria dabar. Ji nesisveria, nes šokėjai svarbiausia, kad šlaunų apimtys būtų 51 cm – pagal tai sprendžiama apie fizinę formą.

"Riebalai visur didėja proporcingai", – teigė daugiau nei 50 kg sverianti 169 cm ūgio šokėja.

Šokėjos karjera itin trumpa, todėl ji turi atrodyti tobulai nuo kojų pirštų iki plaukų galiukų.

"Vieną kitą kilogramą mes galime paslėpti po švarku, tačiau šokdama prieš tūkstantinę minią ir vilkėdama triko nepaslėpsiu papildomo kilogramo ir jausiu didelį stresą, – neslėpė Kristina. – Tačiau savęs prisižiūrėjimas, sportas nieko bendrao neturi su badavimu ar anoreksija."

Tiesa, prieš anoreksiją pasisakiusi Kristina pripažino, kad kadaise pati badavo, o sulaukusi trylikos metų per pusmetį numetė 12 kg ir tesvėrė tik 36 kg.

"Tai buvo dėmesio troškimas, pagalbos šauksmas, buvo sunkus paaugliškas laikotarpis, – atvirai pasakojo šokėja. – Atėjau į mokyklą ir pamačiau, kad esu vienintelė moteris, o kitos – mergaitės. Krūtinė, formos jau buvo kaip moters, o septintoje klasėje atrodžiau beveik kaip dabar, tebuvau tik 2 cm žemesnė."

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių