LSD - daugiau naudos, nei žalos?

Psichologas, vienas žymiausių psichodelinių narkotikų gynėjų, Timothy Leary, tikriausiai, šauktų, jog tai žinojo visą laiką. Tačiau atlikę nuodugnų tyrimą, Norvegijos mokslininkų komanda paskelbė išvadas, jog psichodelinis „hipių eros“ narkotikas LSD gali būti naudingas.

Norvegijos mokslo ir technologijų universiteto mokslininkai Pal–Orjan Johansen ir Teri Krebs išanalizavo 2001– 2004 metais JAV atliktas apklausas. Jose iš viso dalyvavo 130 000 amerikiečių, iš kurių 22 000 bent kartą gyvenime yra vartoję tokių narkotinių medžiagų, kaip LSD.

Recenzuojamajame mokslo žurnale „PLOS One“ skelbiamose išvadose P. Johansen ir T. Krebs rašo: „Nėra jokio pastebimo ryšio tarp LSD ar kitų haliucinogenų vartojimo ir psichinės sveikatos sutrikimų. Atvirkščiai, kai kuriais atvejais psichodelinių narkotikų vartojimas buvo susietas su mažesnėmis psichinės sveikatos problemomis.“

Tyrimo išvados toli gražu nereiškia, jog LSD galėtų tapti pasaulį išgelbėsiančia medžiaga, vis dėl to, neigia įsitvirtinusius stereotipus, jog pavartojus tokių narkotikų, neišvengiamai prasideda nevaldomi paranojos priepuoliai ir kyla neapsakomas nors nušokti nuo stogo.

Per interviu, duotą anglakalbiam Norvegijos naujienų tinklalapiui „The Local“, P. Johansen teigė, jog moksliniai tyrimai, siekę išsiaiškinti, ar tokie psichodeliniai narkotikai, kaip LSD, meskalinas, ar „magiškieji grybukai“ yra kenksmingi, neatskleidė, jog šių medžiagų vartojimą galima būtų susieti su chroniškomis sveikatos problemomis.

„Viskas gali būti rizikinga. Psichodelinės medžiagos gali sukelti laikinus nerimo ar sutrikimo pojūčius. Tai gali privesti prie nelaimingų atsitikimų, tačiau tokie įvykiai yra ypatingai reti.“ – teigė T. Krebs. „Per praėjusius 50 metų dešimtys milijonų žmonių vartojo haliucinogenus. Tačiau nėra beveik jokių įrodymų, jog tai sukelia ilgalaikes problemas.“

Pasak duomenis analizavusių mokslininkų, teorija, jog LSD ir kiti haliucinogenai sukelia psichinės sveikatos problemas, kilo iš gana nedidelio skaičiaus atvejų, kuomet nukentėdavo pacientai, jau prieš tai turėję vienokių ar kitokių psichinių sutrikimų.

Taip pat teigiama, jog ryšio iliuzija, tarp haliucinogenų ir sveikatos problemų, atsiranda dėl to, jog šios medžiagos įprastai pradedamos vartoti vėlyvoje paauglystėje. Būtent šiuo laikotarpiu gali labiausiai išryškėti ir psichinės sveikatos problemos. Bet šios problemos nebūtinai kyla dėl psichodelinių medžiagų vartojimo.

Šie mokslininkai 2012 metais Britanijos leidinyje „Journal of Psychopharmacology“ buvo paskelbę savo atradimą, jog vienkartinė LSD dozė gali efektyviai prisidėti prie alkoholizmo gydymo. P. Johansen ir T. Krebs rekomendavo nuo alkoholio kenčiantiems pacientams reguliariai skirti LSD, kuris, pasak jų, ne mažiau veiksmingas, nei kiti alkoholizmo gydymui vartojami medikamentai.

Timothy Leary – vienas žinomiausių LSD advokatų, prezidento Niksono paskelbtas „pavojingiausiu Amerikos vyru“, panašias išvadas buvo paskelbęs dar šeštame dešimtmetyje, kuomet tyrė šį narkotiką, dirbdamas Harvardo universitete. T. Leary mirė 1995 metais.

Norvegijos mokslininkai teigė, jog išvadas apie LSD ir alkoholizmą, rėmė apklausomis, atliktomis 6–8 dešimtmečiuose. Iš viso, buvo aptiktos 6 studijos, atitikusios moksliškumo kriterijus. Remdamiesi jomis, tyrėjai nurodė, jog 59 procentai alkoholikų, gavę vienkartinę dozę LSD, arba visiškai nustojo gerti, arba sumažino alkoholio vartojimą.

Primename, alkoholiniai gėrimai ir psichotropinės medžiagos kenkia Jūsų sveikatai.


Šiame straipsnyje: LSDnarkotikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

snukis

snukis portretas
visi gerkit degtine, tokiu dalyku jum liest negalima. p.s tik žėkit savo degtinės nebandykit išsivirt patys nes blogai baigsis jum runkeliukai :D

aha

aha portretas
kur markiu gaut?busiu sveikas,apsaugotas nuo realybes pavoju

Ar bent kiek mastot

Ar bent kiek mastot portretas
rasydami toki straipsni ? DAR mazai LT apsinarkosinusiu ? Naudinga, valio, vartotojai, pirmyn!!!!! Taip ir isnyks tauta... tiksliau, jos likuciai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių