10 smulkmenų, padedančių greitai pagerinti santykius su kolegomis

Stebuklų nebūna – geri santykiai su kolegomis, leidžiantys jums mėgautis ir pačiu darbu, nėra savaime suprantamas dalykas. Jų nesukursite magiškos lazdelės mostu. 

Visgi didelės, saugios ir jaukios tvirtovės statybas galite pradėti jau dabar, nuo mažų ir svarbių plytų – smulkmenų, padedančių greitai pagerinti santykius su kolegomis.

1. Kalbėdami, bendraudami kreipkitės į kolegą vardu 

Atsitiktinai sutikote gatvėje, restorane, koncerte – ištarkite jo vardą: „Labas, Andriau / Lina“ užuot tarstelėję tik „Labas“. Kolega natūraliai pasijus svarbesnis jums.

2. Pietaukite / gerkite kavą kartu

Sėkmingų darbuotojų ypatybė – jie valgo / geria kavą kartu su kolegomis. Pietų pertrauka – idealus metas užmegzti, pagerinti, sutvirtinti draugiškus darbo santykius.

3. Gerbkite kito laiką

Šiais laikais visi užsiėmę: vieni – daugiau, kiti – mažiau. Bet jei susitarėte susitikti 12 val., tai būkite malonus ir neleiskite vėjais jūsų laukiančio žmogaus laiko. Jei kolega gali jums skirti 20 min., negaišinkite jo ilgiau.

4. Neverbalinis dėmesys

Tai, kas nepasakoma, yra ne mažiau svarbu nei tai, kas pasakyta. Jūsų rūpestis, susidomėjimas turi atsiskleisti ir veido išraiškoje, gestuose, laikysenose, balso tone. Kalbėdami palaikykite akių kontaktą.

5. Turėkite, ką įdomaus pasakyti

Atmeskite lėkštas, banalias, „universalias“ temas. Kalbėkite apie tai, kas tikrai jums rūpi, taip, kaip tai jaučiate, papasakokite tai, kuo domitės – ar tai būtų vietos naujiena, ar pasaulio aktualija, ar asmeninė žinia.

6. Atsižvelkite į bendravimo būdą

Jei vienas kolega santūrus, savo kalbos aruodus taip pat priverkite. Jei kitas mėgsta ilgas, vaizdingas istorijas – pasistenkite prisitaikyti. O trečiam gal priimtiniausios trumpos istorijos, trumpi pokalbiai. Atsižvelkite į kiekvieno bendravimo būdą.

7. Padėkite

Didžiausias kolegiškų santykių iššūkis kyla iš to, kad neretai viliamasi iš jų gauti vienokios ar kitokios naudos. Iš tiesų gerų santykių, kaip asmeniniame gyvenime, taip ir darbe pagrindas yra paprastas: duoti nesitikint gauti. Absoliuti dauguma į įvairių apklausų klausimą, kokio kolegos norėtų, atsako: palaikančio, esančio šalia ne tik, kai viskas klojasi puikiai, bet ir kai atsiranda sunkumų: nuo nepatenkintų klientų, nubėgusios kojinių akies iki finansinių duobių ir asmeninio gyvenimo dramų.

8. Rašykite daugiau žinučių

„Ačiū“ susitarus dėl susitikimo, paprašius pagalbos, davus užduotį – nedidelė, bet labai efektyvi investicija į gerus santykius su kolegomis. Nesikuklinkite pasveikinti gimtadienio, svarbaus gyvenimo įvykio ar švenčių proga. Tiesiog ištartas ar parašytas geras žodis jums taip pat nekainuoja, o jo kuriamoji galia – išties galinga.

9. Užduokite daugiau klausimų

Nereikia kišti snapo į asmeninį gyvenimą, jei kolega to nepageidauja, ar žaisti viktorinos „Kas, kur, kada, ką sakė“. Bet dauguma pritartų, kad tikrai maloniau dirbti su žmogumi, kuris ne tik paklausia, kaip tau sekasi, bet ir pasidomi, kas konkrečiai džiugina ar liūdina, kaip praleidai atostogas, kokiais darbais ar malonumais užsiėmei savaitgalį sodyboje, ar kuris tiesiog nori išgirsti jūsų nuomonę.

10. Mokėkite atsipalaiduoti darbe

Kas gali būti geriau nei kolega, kuris padeda sukurti gerą mikroklimatą, buria komandą, kuris „nuskausmina“ įtampą pajuokavimu, geba dirbti, bet moka ir atsipalaiduoti, pasilinksminti, su kuriuo tiesiog smagu dirbti. Tuomet ir profesinės problemos atrodo lengviau išsprendžiamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių