Naujoji dizainerių karta: detalės kuria visumą

  • Teksto dydis:

Visi kalbinti dizaineriai sutinka, kad detalės– itin svarbus aprangos elementas, formuojantis įvaizdį. Anot Karolinos Fomičiovos, pakeitus šukuoseną, grimą, papuošalus ir avalynę, tačiau palikus tuos pačius drabužius, galima sukurti begalę skirtingų įvaizdžių. Paslaptis glūdi derinime. „Tai tarsi stiliaus puzzle dėlionės detalės – jei nors viena iš jų yra ne vietoje, bendras paveikslas bus nevykęs“, – įsiterpia Egidijus Učkuronis.

Šiųmetė „Mados injekcija“ baigėsi, finalo nugalėtojai, gavę kelialapius į pavasarį vykstančią „Mados infekciją“, paskelbti, tačiau visų konkurse dalyvavusių jaunųjų dizainerių kelias mados olimpo link tik prasideda. Konkurso įspūdžiams pamažu susigulint, jaunieji kūrėjai dalijasi įgyta patirtimi ir patarimais.

Akvilė Jančiauskaitė, Gintarė Salemonaitė, Karolina Fomičiova-Fomi ir Egidijus Učkuronis mados pasaulyje nėra naujokai – visi atliko praktikas ar darbavosi pas žymius Lietuvos ir užsienio dizainerius, kūrė kostiumus įvairiems renginiams ir pasirodymams, o kai kuriems iš jų„Injekcijoje“ pristatytos kolekcijos– jau ne pirmosios.

Nevaržoma laisvė, stereotipai ir netikėti deriniai

Kiekviena mados kolekcija yra savo išraišką turintis meno kūrinys. „Mados injekcijos“ finale nugalėjusios Akvilės Jančiauskaitės kolekcija „Zinesters“ atspindi trauką nevaržomai 9-ojo dešimtmečio minčių ir aprangos laisvei.„Leidau sau eksperimentuoti, dengiau audinį skystu lateksu“, – kūrybos procesą prisimena ji. Pasak Akvilės, laisvė ir vaizduotė itin svarbios kuriant ir savo stilių – kad netaptumėme pernelyg rimti.

Gintarė Salemonaitė savo kolekcija „Portretai“ siekia atskleisti nusistovėjusių stereotipų dažnai absurdišką sureikšminimą. Todėl ji drąsiai žaidžia detalėmis, aksesuarais bei ryškiomis, dėmesį traukiančiomis spalvomis ir raštais.„To paties linkiu ir kuriant savo įvaizdį – nebijoti išsiskirti ir pasikliauti nuojauta“, – drąsina jaunoji dizainerė.

Harmonija ir skirtybių sintezė

Egidijus Učkuronis kolekcijai „Ovum“ patikėjo nelengvą užduotį: padeklamuoti žiūrovams odę, šlovinančią žmonių kultūros vystymąsi.„Man ovum (lot.kiaušinis) asocijuojasi su nenutrūkstama evoliucija ir sustabarėjusių idėjų griovimu siekiant atgimti“,– teigia Egidijus. Kurdamas jis derino priešingų pradų audinius (pavyzdžiui, šilką ir vaškuotą medvilnę). „Taip harmonija pagaunama pačioje trapiausioje ir tobuliausioje jos vietoje“, – tikina E. Učkuronis. Šį derinimo principą galima pritaikyti kasdien.

Kolekcija „Flap“ Karolinai Fomičiovai-Fomi– jau ketvirtoji. Jos pagrindu tampa skirtingų audinių sintezė: antrojo dešimtmečio žavesį simbolizuojantis šilkas jį plėšant ir draskant įgauna kitą išraišką ir šiuolaikinio gyvenimo skonį. Tokį šilką derinant su trikotažiniu audiniu ir sportiniais elementais gaunamas netradicinis „suderinto nesuderinamumo“ efektas.

Avalynė įvaizdžiui – lyg vyšnia ant torto

Visi kalbinti dizaineriai sutinka, kad detalės– itin svarbus aprangos elementas, formuojantis įvaizdį. Anot K. Fomičiovos, pakeitus šukuoseną, grimą, papuošalus ir avalynę, tačiau palikus tuos pačius drabužius, galima sukurti begalę skirtingų įvaizdžių. Paslaptis glūdi derinime. „Tai tarsi stiliaus puzzle dėlionės detalės – jei nors viena iš jų yra ne vietoje, bendras paveikslas bus nevykęs“, – įsiterpia Egidijus.

Anot G. Salemonaitės, avalynė aprangai suteikia užbaigtumo įspūdį: „Identišką aprangą derinant su skirtinga avalyne ji įgauna labai skirtingas nuotaikas. Pavyzdžiui, savo modeliams parinkau klasikinę avalynę (iš „Deichmann“ kolekcijos) taip laviruodama tarp absurdiškumo, klasikos ir laisvės, išreikštų mano drabužiuose.“ A. Jančiauskaitė priduria, kad avalynė – bene labiausiai eiseną lemiantis veiksnys, taigi ji turi didelės įtakos ne tik įvaizdžiui, bet ir vidiniam pasitikėjimui savimi.

Modeliai vos neliko basi

Dizaineriai tvirtina, kad avalynė svarbi ir mados kolekcijų pristatymams – tinkamai parinkta ji padeda geriau atskleisti demonstruojamą drabužį. Avalynės„Mados injekcijai“ istoriją ir kilusį stresą dabar jau su šypsena atsimena K. Fomičiova: „Avalynę savo kolekcijai užsakiau internetu ir ramiai laukiau siuntinio.Likus dienai iki renginio paaiškėjo, kad jo laiku negausiu! Pristatymas ryt, o aš nežinau, ko griebtis – mintyse jau ėmiau peržiūrinėti savo ir draugių batų lentynas. Tačiau viskas baigėsi gerai –išgelbėjo avalynės kompanija „Deichmann“, apavusi mano modelius“.

Palinkėjimas: daugiau spalvų ir geros nuotaikos

Žmonių stebėjimą ir jų aprangos vertinimą jaunieji kūrėjai juokdamiesi vadina pofesine liga. K. Fomičiova-Fomi pastebi, kad „itin ryškių ir stilingų lietuvaičių galima sutikti tik mados renginiuose ar miesto centre savaitgalį. Darbo dienomis dauguma pasislepia šiltuose, tačiau pilkuose ir niūriuose paltuose“. Todėl visi jaunieji dizaineriai vieningai pataria nebijoti spalvų, neįprastų derinių ir daugiau šypsotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių