Tylos sieną nugriovęs M. Schilleris: apie atleidimą iš „Žalgirio“ ir spaudimą treneriams Europoje

  • Teksto dydis:

Buvęs Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Martinas Schilleris nutraukė daugiau nei du mėnesius po atleidimo trukusią tylą ir pasirodė „Talkin' Basketball“ tinklalaidėje, kurioje aptarė trenerių darbo skirtumus NBA G lygoje ir Eurolygoje.

Austras atskleidė, kad 2020-ųjų vasarą tikėjosi šanso NBA ir Europa nebuvo pageidavimų sąrašo viršūnėje.

„Po mūsų sėkmės ir man tapus geriausiu metų treneriu G lygoje, žinoma, buvo tikimasi gauti pasiūlymą dirbti trenerio asistentu (NBA), – sakė M. Schilleris. – Ir prieš prisijungdamas prie „Žalgirio“ aš turėjau tokią viltį. Tai buvo vasara po pirmosios COVID-19 bangos, o virusas sukėlė daug finansinės nežinomybės. Iki vasaros vidurio negavau nė vieno pasiūlymo. Tada man paskambino „Žalgiris“. Jiems reikėjo trenerio, o mane spaudė laikas. Jų skautas žinojo, kas esu ir štai, aš vos po kelių dienų iš Solt Leik Sičio persikėliau į Rytų Europą ir turėjau įdomius metus.“

M. Schilleris taip pat prisiminė visą procesą, kaip prisijungė prie „Žalgirio“ ekipos. Treneris pripažino, jog buvo nustebintas šios organizacijos profesionalumo.

„Mane nustebino interviu procesas. Eurolygos ir G lygos šiuo aspektu negalima lyginti. Net nėra, ką lyginti“, – pažymėjo austras.

Paklaustas apie skirtumus treniruojant G lygos ir Eurolygos komandas, M. Schilleris išskyrė vieną kertinį aspektą.

„Kalbant apie G lygą, labai geras dalykas yra tas, kad jeigu tavo pergalių, pralaimėjimų santykis yra 3-20, tu nebūtinai būsi atleistas, – sakė specialistas. – Tu toliau treniruosi komandą, jeigu gerai atlieki savo darbą. G lygoje tave daug kritikuoja, bet ta kritika yra susijusi su tavo darbu. Tu esi kritikuojamas dėl taktinių sprendimų, lyderystės, esi kritikuojamas pozityviu ir negatyviu būdu. Viskas yra žymiai kitaip Europoje. Jeigu čia pralaimėsi pirmąsias penkerias rungtynes, tavo vyr. trenerio karjera atsidurs pavojuje.“

Nepaisant didžiulių skirtumų, M. Schilleris rado ir panašumą, siejantį Eurolygą ir G lygą.

„Panašumas yra tas, kad Europoje taip pat žaidžiama daug rungtynių, o treniruotėms laiko lieka mažai. Su kuo aš gerai tvarkiausi praėjusį sezoną, tai buvo skirtingos taktikos ir technikos rungtynių metu. Europoje krepšinis yra fiziškesnis, nors žaidėjai yra mažiau atletiški. Tai buvo didžiulis pasikeitimas nuo ką tik koledžą baigusių jaunų atletų iki Pauliaus Jankūno ir man reikėjo prie to prisitaikyti“, – sakė M. Schilleris.

Galiausiai, treneris pripažino, kad išvykimas iš „Žalgirio“ jam nebuvo malonus.

„Tai, kas nutiko, yra šio darbo realybė. Nesijaučiau gerai, bet tai nebuvo pirmas kartas, kuomet taip buvo. Šiuo metu jaučiuosi gerai. Gavau nuoširdaus palaikymo iš savo artimųjų. Tai suteikė man stabilumo. Jeigu tu nori dirbti šį darbą ilgai, turi išmokti tvarkytis su tokiomis situacijomis, kaip ši. Tai yra intensyvus ir nelengvas darbas“, – užbaigė M. Schilleris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių