Po smūgio Miunchene – rimtas išbandymas Stambule

"Buvo pakilimų ir nuosmukių, tačiau lemiamu metu pataikėme svarbius metimus", – triumfavo Derrickas Williamsas. Iš NBA į Vokietiją persikėlęs amerikietis tapo naudingiausiu Eurolygos 12-ojo turo žaidėju ir 27 taškais prisidėjo prie Miuncheno "Bayern" pergalės prieš Kauno "Žalgirį" – 88:84.

Leo Westermannas Miunchene sužaidė geriausias sezono rungtynes, bet prancūzo žygdarbio neužteko. "Žalgiris", laimėjęs dvejas pastarąsias Eurolygos rungtynes namuose, per penktadienio akistatą Vokietijoje priminė tik blankų pergalingos komandos šešėlį. Nerungtyniaujant traumuotam Nate’ui Woltersui kauniečių gretose taip ir neatsirado, kas perimtų žaidimo vadžias lemiamais momentais.

O šeimininkų lyderis D.Williamsas, iki tol per mačą pelnydavęs vidutiniškai po 12 taškų, savo normą viršijo dar iki ilgosios pertraukos ir tapo neįmenama mįsle sutrūkinėjusiai "Žalgirio" gynybai. Nors ketvirtojo kėlinio pabaigoje L.Westermanno šūvis iš toli vėl priartino žalgiriečius 81:83, bet Miuncheno krepšininkai užtikrintai įveikė Artūro Milaknio bei kitų žalgiriečių gynybos užkardas bei šventė pergalę.

27 metų 203 cm ūgio D.Williamsas surinko 35 naudingumo balus ir tapo naudingiausiu turo žaidėju. Puolėjas pataikė 7 iš 10 dvitaškių, 3 iš 5 tritaškių, 4 iš 4 baudos metimų, atkovojo 7, perėmė 2 kamuolius. Naudingiausių rinkimuose antras liko žalgirietis Brandonas Daviesas, pelnęs 33 balus.

Kauniečiai su 5 pergalėmis ir 7 pralaimėjimais nusmuko į 10-ąją poziciją. "Bayern" su 6 laimėjimais ir 6 nesėkmėmis rikiuojasi 8-as.

Apie "Žalgirio" pasirodymą ir perspektyvas kalbėjomės su Lietuvos jaunučių rinktinės treneriu Tadu Stankevičiumi.

– "Bayern" rezultatai dar iki mūšio su "Žalgiriu" buvo solidūs, tačiau turbūt dauguma kauniečių neabejojo, kad jų komanda grįš su pergale. Gal ir patys žalgiriečiai šiek tiek neįvertino varžovo? – paklausėme T.Stankevičiaus.

– Apie tai negali būti kalbos. Viena vertus, "Bayern" iki susitikimo su "Žalgiriu" namuose buvo nusileidusi tik Maskvos CSKA ir Pirėjo "Olympiakos". Visas kitas rungtynes laimėjo. Juo labiau sunku įsivaizduoti, kad Šaras leistų auklėtiniams atsipalaiduoti.

"Stambulo klubui nebėra kur trauktis, jie žūtbūt nori pabėgti iš paskutinės vietos, o "Žalgirį" jie vertins kaip vieną realiausių "klientų".

– Tad kas nutiko Miunchene?

– Pirmiausia užkliuvo klaidos ginantis. Praleista per daug taškų. Nors rungtynių pradžioje, kai kauniečiai keitėsi "1 su 5", vokiečiams tai buvo sunkiai įveikiama, jie strigo. Tačiau vėliau jie prisitaikė. Ir, žinoma, šeimininkus išgelbėjo individualus meistriškumas.

– Turite omenyje amerikietį D.Williamsą, dvigubai viršijusį savo rezultatyvumo vidurkį?

– Labai gaila, kad jis būtent prieš "Žalgirį" sužaidė geriausias sezono rungtynes. Kita vertus, labai matėsi ir mūsų įžaidėjų problema. Kalbu apie Derricką Waltoną. Jam esant aikštėje sustodavo puolimas, prarasdavome iniciatyvą, pasitikėjimą (žaidžiant amerikiečiui "Žalgiris" 4-ajame kėlinyje pralaimėjo svarbią atkarpą 0:10). Kaip suprantu, Šarūnas juo vis dar tiki, jį skatina suteikdamas žaidimo laiko. Matyt, treneriai legionieriumi dar galutinai nenusivylė.

– Klupinėjant D.Waltonui, ar nepasigedote jo tėvynainio Nate'o Wolterso, Eurolygoje vidutiniškai pelnančio po 14 taškų?

– Nate’o labai trūko. Ypač tais momentais, kai buvo galima pakeisti visą rungtynių eigą. N.Woltersas man imponuoja drąsa, veržlumu, nebijojimu imtis iniciatyvos. Nėra abejonių – lemiamu metu jis būtų pravertęs. "Žalgirio" aukštaūgiai visai neblogai tvarkėsi ir kompensavo Antano Kavaliausko netektį.

– Kita vertus, Leo Westermannas sužaidė geriausias sezono rungtynes. Ar tai ženklas, kad Š.Jasikevičius savo arsenale turės dar vieną pavojingą ginklą?

– Labai smagu, kad Leo atsigauna po visų bėdų dėl sveikatos. Mes, treneriai, sakome, kad aikštėje žaidimą galima sunkiai gimdyti, o galima žaisti ir jaučiant malonumą. Prancūzas tą polėkį jaučia. Tai labai svarbu po pernykščio sezono, kai jis atsidūrė ne toje komandoje (Maskvos CSKA), kur būtų galėjęs atsiskleisti ir neatlaikė konkurencijos.

– Trečiadienį kauniečių laukia Eurolygos autsaiderė Stambulo "Darussafaka". "Žalgiriui" tai ideali proga pagerinti turnyro padėtį...

– Bus labai sunku. Pirmiausia reikia įvertinti, kad "Darussafaka" neseniai pakeitė trenerį. Po permainų atsiranda emocinis pakilimas ir žaidimo naujovių. Naujas treneris neretai kitaip mato komandą, atsiranda naujų lyderių, todėl šis varžovas dabar yra pavojingas, ypač namuose. Be to, Stambulo klubui nebėra kur trauktis, jie žūtbūt nori pabėgti iš paskutinės vietos, o "Žalgirį" jie vertins kaip vieną realiausių "klientų". Kita vertus, matysime, kokia bus kauniečių sudėtis, ar spės pasveikti traumuoti žaidėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių