NBA bokštų duetą įvertinęs K. Maksvytis: pirmieji atsisveikinimai bus rytoj

Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio pagalbos sulaukęs Lietuvos rinktinės treneris Kazys Maksvytis rungtynėse su Suomija mažiausiai suko galvą dėl skaičių švieslentėje.

Lietuviai užtikrintai susitvarkė su Suomija (76:61), tačiau Lietuvos rinktinės treneriui artėja svarbiausių sprendimų metas, kai reikės atkabinti krepšininkus ir paskelbti galutinį dvyliktuką.

„Po rungtynių su Suomija kažkiek sutrumpinsime savo kandidatų sąrašą. Treniruotėse norime turėti bent 14-15 žaidėjų. Pirmieji atsisveikinimai bus rytoj“, – po pergalės atskleidė Maksvytis, šiuo metu turintis 16 krepšininkų.

„Iškovojome pergalę, energijos treniruotėse buvo daugiau. Gal kažkiek nukentėjo kokybė, nes įsivedėme naujus žmones ir derinius, – spaudos konferencijoje kalbėjo Maksvytis. – Esu patenkintas antra rungtynių puse, kai geriau sureagavome į varžovų perėjimus iš gynybos į puolimą ir akcentavome jų tritaškius. Nedideli priekaištai komandai, kad neužbaigėme rungtynių iki galo. Atsipalaidavome ir pralaimėjome paskutinį kėlinį. Bendrai esu patenkintas, nes pagerinome žaidimo kokybę antroje pusėje. Manau, kad šios rungtynės mums bus į naudą.“

Maksvyčio sprendimu šiame mače lietuvių gretose nerungtyniavo Kristupas Žemaitis, Laurynas Birutis ir Gytis Masiulis, o Mindaugą Kuzminską vis dar kamuoja trauma.

– Kaip vertinate NBA bokštų Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio pasirodymą?

– Gynyboje reikėjo reaguoti, nes varžovai išleido metantį aukštaūgį. Jeigu atvirai, nebuvome pasiruošę gintis prieš tritaškius metančius penktus numerius. Labai gerai, kad šiandien pasitreniravome, nes tokios rinktinės kaip Slovėnija irgi turės tokius žmones. Puolime irgi mokinome juos kažkiek vienas kitam padėti. Kaip matėme, dvigubino tiek Joną, tiek Domantą. Jie bandė vienas kitą atrasti, taip pat ir komandos draugus. Šiek tiek pasikeitė žaidimo stilius, reikėjo įmesti daugiau kamuolį po krepšiu. Galbūt mažiau įkirtimų, kai jie kartu aikštėje, nes užima daugiau vietos. Bet pirmas tas debiutas – neblogas, o toliau tik gerės.

– Kaip Valančiūnai ir Saboniui sekėsi reaguoti į dvigubinimus?

– Keičiasi mūsų taktinis išsidėstymas. Buvo keturi ant tritaškio, o vienas po krepšiu. Dabar būna du po krepšiu, todėl ir komanda turi reaguoti. Mes tikėjomės, kad suomiai atakuos tritaškiais ir dvigubins mus apačioje. Ne viską išpildėme, bet mintį suprato. Kitose rungtynėse pridėsime kokybės. Kaip Domas sakė, buvo ir klaidų, bet jie sureagavo neblogai.

– Startinis penketas atrodo galingas: Valančiūnas, Sabonis, Brazdeikis, Grigonis ir Jokubaitis. Kokio tai lygio jėga?

– Kas liečia fiziškumą, tai labai geras penketas. Dar turime klausimų, kaip kontroliuoti rungtynes. Ar labiau prie Domo ir Jono išleisti metančius žaidėjus, kurie išplėstų aikštelę, ar išlaikyti tą balansą bei fiziškumą. Draugiškos rungtynės tam ir reikalingos. Manau, kad penketas – geras. Matome pagal protokolą, kad pirmąjį ir trečiąjį kėlinius ir laimėjome. Tuo metu ir daugiausiai žaidė startinis penketas.

– Kiek trukdo, kad varžovai žaidė ne pagrindinės sudėties?

– Žinote, norisi pažiūrėti bendrame kontekste suomių žaidimo lygį. Jiems neblogai sekėsi. Norėtųsi stiprių rungtynių pasiruošimo etape. Gerai, kad jie šiandien žaidė netradiciniu penketu, kadangi ir mes buvome priversti reaguoti. Tai mažinti penketą, tai keisti gynybos sistemą. Mums buvo neparanku, kai jie žaidė su mobiliais aukštaūgiais. Kita vertus, gerai, kad galime dabar pasiruošti. Varžovų norisi vis stipresnių ir stipresnių, kad galėtume įsivertinti savo lygį ir praeiti sunkius momentus.

– Kalbėjote anksčiau apie traumuoto Mindaugo Kuzminsko situaciją. Kiek ji dabar keičiasi?

– Tiek Mindaugas, tiek mes visi perdegėme. Mindaugas vakar mėgino grįžti į treniruotes nesilaikydamas protokolo. Keletą dienų anksčiau. Vėl šiek tiek pajuto kojoje spazmą. Jo noras didelis, bet kol kas Mindaugas negali. Tikiuosi, kad greitai išsikapstys. Dabar esame pasiruošę laukti, kol jis visiškai išsigydys.

– Ar yra nerimo, kad Mindaugas nebespės įšokti į pasiruošimo traukinį?

– Nerimo nėra, bet nebenorime daryti tokių klaidų, nes dar reikia ir išgyti bei įgyti formą, kadangi ilga pauzė be krepšinio. Lauksime, kol išgis. Tikrai duosime šansą, nes yra universalus žaidėjas – gali žaisti per kelias pozicijas.

– Kokį įspūdį paliko Martynas Echodas?

– Echodas kol kas žaidžia neblogai, duoda energijos, kovoja dėl kamuolių. Gal kartais iš tos energijos ir kvailai prasižengia, bet jis yra kitoks. Su juo galime naudoti tokią pačią gynybą – keitimąsi ginamaisiais. Kažkiek esame mobilesni. Kol kas jis visai neblogai įsipaišo.

– Matėme, kai Tomas Dimša žaidė įžaidėjo pozicijoje. Ar įsivaizduojate jį žaidžiantį šioje pozicijoje?

– Jūs tikriausiai ir patys įsivaizduojate, kad mes į čempionatą turime vežtis tris įžaidėjus arba du tikrus įžaidėją ir bent vieną žaidėją, kuris gali žaisti per dvi pozicijas. Tokia ir buvo idėja pabandyti. Tuo labiau, kad tuo metu keitėmės ginamaisiais. Gerai spaudė kamuolį, gerai gynėsi. Su jo išėjimu galima sieti varžovų tritaškių pristabdymą. Įspūdį palieka neblogą. Aišku, jis yra labiau antras, bet laikinai gali pažaisti pirmoje pozicijoje. Puolime gal nepasižymėjo, bet gynyboje tikriausiai matėte jo darbą.

– Ar pirmame kėlinyje ir žaidė pagrindinis rinktinės dešimtukas, kai aikštėje nebuvo Dimšos ir Tarolio?

– Pasirengimo pradžia, tad dar sunku daryti išvadas. Būna, kad po vienerių rungtynių vienas atrodo geriau, po kitų – kitas, bet tendencijos išlieka. Tačiau šansą gaus ir Masiulis, ir Žemaitis. Ribojome šiandien Jono minutes, nes pirmosios rungtynės. Rytoj laukia kitos rungtynės. Kol kas daugiau kreipiame dėmesį į dešimtuką ir maždaug jis toks ir yra.

– Kaip Eigirdas Žukauskas yra įsipaišęs į komandą ir koks jo vaidmuo?

– Šiandien atrodė neblogai. Iš tų neužtikrintų žaidėjų jis vienas iš stabiliausių. Ir praeitose rungtynėse sužaidė neblogai. Teko jį treniruoti, tai jis gali žaisti per porą pozicijų. Gal net per trečioje pozicijoje jaučiasi šiek tiek geriau, bet rinktinėje naudosime ir ketvirtoje pozicijoje, jeigu reikės.

– Kaip keisis dvyliktukas rytojaus rungtynėse?

– Pasikeitimų bus, bet dar tiksliai negaliu pasakyti. Turbūt nieko naujo. Devyni žmonės liks tie patys, o trys pasikeis.

– Kada turėsite naujienų dėl sąrašo trumpinimo?

– Po rungtynių su Suomija kažkiek sutrumpinsime savo kandidatų sąrašą. Treniruotėse norime turėti bent 14-15 žaidėjų. Pirmieji atsisveikinimai bus rytoj.

– Ar Suomija rytoj žais su ta pačia sudėtimi?

– Jie panašią taktiką naudoja kaip ir estai. Pirmosiose rungtynėse šiek tiek lengviau, o į antrą mačą metė jau visus pagrindinius. Manau, kad ir suomiai tą patį darys. Bent du nauji žaidėjai bus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių