Krepšinio specialistas: pergalės Tuzloje ir Kaune – su ypatingais akcentais

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės ir „Žalgirio“ rungtynės su varžovais Tuzloje ir Kaune buvo paženklintos solidarumu su Ukrainos tauta.

Iškalbingos apyrankės

Kazio Maksvyčio treniruojama nacionalinė komanda Tuzloje žaidė 2023 m. Pasaulio taurės atrankos rungtynes su Bosnijos ir Hercegovinos ekipa ir iškovojo pergalę 78:77.

Per apšilimą Lietuvos krepšininkai ant rankų ryšėjo apyrankes su Ukrainos valstybinės vėliavos spalvomis.

Ketvirtą kėlinį, likus žaisti 7 sekundes, aikštės šeimininkai buvo priartėję 74:77. Netrukus jie prasižengė stabdydami Mindaugą Girdžiūną, kuris baudos metimu padidino skirtumą – 78:74. Po kelių akimirkų Aleksandro Lazičiaus tritaškis tebuvo menka paguoda į „Mejdan“ areną gausiai susirinkusiems sirgaliams.

„Turint galvoje visas aplinkybes, kurios mus ištiko jau vien renkant komandą (į COVID-19 infekcijos gniaužtus pateko penki krepšininkai – aut. past.), ši pergalė dar brangesnė, – po rungtynių sakė Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris K.Maksvytis. – Sustabdėme varžovų lyderį Džananą Musą, įsimėtė Osvaldas Olisevičius, gerai į žaidimą įsitraukė mūsų ne starto penketo žaidėjai. Džiugu, kad susitvarkėme bendromis pastangomis.“

„Prognozuoju, kad tokių atkaklių mačų bus visą likusį atrankos ciklą, nes kai kurios šalys suburia visus savo geriausius krepšininkus, o mes žaidėme antros sudėties“, – teigė buvęs Lietuvos nacionalinės komandos žaidėjas, Barselonos olimpiados prizininkas Darius Dimavičius.

Jo nuomone, itin svarbūs buvo O.Olisevičiaus tritaškiai trečią ir ketvirtą kėlinius, kai bosniai bandydavo perimti iniciatyvą.

Abejoja dėl saugumo

Kita Lietuvos krepšininkų dvikova su Bosnijos ir Hercegovinos atstovais buvo numatyta rytoj Vilniuje.

Tačiau vakar varžovai atsisakė skristi į mūsų šalį dėl nepaprastosios padėties, kuri buvo paskelbta Rusijos kariams įsiveržus į Ukrainą.

„Remdamiesi trenerių ir žaidėjų nuomone, nusprendėme, kad Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė nevyks užsakomuoju reisu į Vilnių, kaip buvo planuota iš pradžių. Situacija toje Europos dalyje, švelniai tariant, kelia didelį nerimą. Susiklosčius tokioms aplinkybėms, manome, kad geriausia būtų rungtynes atidėti ir paprašėme Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) paskirti naują mačo datą, kai būsime tikri, kad mūsų komandai kelionės į Lietuvą metu nekils jokios rizikos“, – pareiškė Bosnijos ir Hercegovinos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Ameras Čolanas.

Revanšas su kaupu

„Žalgiris“ savo arenoje su kaupu atsirevanšavo vienam Eurolygos favoritų Madrido „Real“ – 68:47.

Pirmo rato rungtynes Ispanijoje kauniečiai pralaimėjo 82:95.

Šįkart madridiečiai pataikė vos vieną tritaškį iš penkiolikos (kartą pasisekė Trey Thompkinsui).

„Per antrą rungtynių dalį varžovai turėjo progų laisviems metimams, bet nepataikė. Mes tais atvejais laimėjome kovą dėl kamuolio ir jie neturėjo antro šanso“, – komentavo „Žalgirio“ strategas Jure Zdovcas.

Per šį mačą buvo pagerbtas žaidėjo profesionalo karjerą baigęs Jonas Mačiulis, praeityje atstovavęs ir „Žalgiriui“, ir „Real“.

Krepšinio sirgaliai surengė palaikymo akciją su agresoriais iš Rusijos kovojantiems ukrainiečiams.

Gynyba – pavyzdinė

– Kaip galėtumėte paaiškinti, kad Eurolygos autsaideris tokiu skirtumu sutriuškino vieną turnyro lyderių? – paklausėme D.Dimavičiaus.

– Susidėjo daug aplinkybių. „Real“ praeitą savaitgalį teko kur kas ilgesnis ir sunkesnis rungtynių maratonas Karališkosios taurės turnyre. „Žalgirio“ krepšininkams Karaliaus Mindaugo taurės varžybos buvo ir lengvesnės, ir baigėsi pergalingai. Be to, Madrido komandoje – reikšmingi nuostoliai (negalėjo žaisti Thomas Heurtelis, Rudy Fernandezas, Carlosas Alocenas, Fabienas Causeuras – aut. past.). Tačiau visi nuopelnai – „Žalgirio“ žaidėjams ir treneriams. Kauniečiai labai gerai gynėsi. Viską pasako faktas, kad „Real“ nesugebėjo peržengti net 50 taškų ribos. Ypač gerai mūsiškiai tvarkėsi prie tritaškio linijos.

– „Žalgirio“ vedliu vėl tapo Edgaras Ulanovas. Pastaruoju metu puolėjas primena tą lyderį, kuris tempė komandą vadovaujant Šarūnui Jasikevičiui.

– Kai sezono pradžioje Edgaras buvo šešėlyje, ne kartą sakiau, kad geras žaidėjas per trumpą laiką tiesiog negali pamiršti, kaip žaisti krepšinį – neįmanoma per metus Turkijoje iššvaistyti meistriškumo. Galbūt E.Ulanovas buvo psichologinėje duobėje, bet jis teisingai reagavo į pastabas ir padarė atitinkamas išvadas. Tai tik įrodo, kad jis – tikrai aukšto meistriškumo, valingas sportininkas.

– Žalgiriečių jau antradienį Atėnuose laukia ne kartą atidėta akistata su „Panathinaikos“. Ar toks tvarkaraščio perstumdymas mūsiškiams į naudą?

– Manau, kad taip. Komanda yra įsižaidusi – laimėjo Karaliaus Mindaugo taurę, įveikė „Real“, todėl dabar pats metas susitikti su pagrindiniais konkurentais Eurolygoje („Panathinaikos“ yra priešpaskutinėje turnyro lentelės vietoje, viena aukščiau žalgiriečiai – aut. past.). Linkiu, kad ir Atėnuose, ir po kelių dienų Berlyne su ALBA kauniečiai būtų tokios pat sportinės formos, kaip pastaruoju metu.

Rusijos klubai – už borto

Eurolyga jau atidėjo trejas rungtynes, kurias turėjo žaisti Rusijos klubai.

Vasario 24-ąją Miunchene neįvyko „Bayern“ akistata su Mariaus Grigonio atstovaujama Maskvos CSKA ekipa, o Vitorijoje – „Baskonia“ dvikova su Kazanės „Uniks“.

Vakar į Sankt Peterburgą susikauti su „Zenit“ komanda, kurios gretose – Mindaugas Kuzminskas ir Artūras Gudaitis, neatvyko Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“.

„Žalgiris“ taip pat nusprendė nevykti rungtyniauti į Rusiją: kovo 25-ąją Eurolygos tvarkaraštyje buvo suplanuotas mačas su CSKA, o balandžio 8-ąją – su „Zenit“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanga

Vanga portretas
Ar Grigonis rekrūtuotas į cska kaip snaiperis? Ar jis dar ten ? Jei taip , tai kur tolesnis maršrutas? Su savo armija ir snaiperio į gūdžiais į Ukrainą? Kas nugalės? Sąžinės balsas ar pinigai, jau dabar kruvini?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių