Auksinės viltys sudužo: Lietuvos krepšininkai parsiveš sidabro medalius

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į Tėvynę grįš su sidabro medaliais. Mūsiškiai Europos čempionato finale buvo priversti pripažinti Prancūzijos rinktinės pranašumą.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė į Tėvynę grįš su sidabro medaliais. Mūsiškiai Europos čempionato finale 66:80 (22:19, 12:31, 16:18, 16:12) buvo priversti pripažinti prancūzų pranašumą. 

Lietuviai po pirmojo kėlinio turėjo 3 taškų pranašumą, tačiau antrasis rungtynių ketvirtis Jono Kazlausko kariaunai susiklostė tiesiog tragiškai. Jį mūsiškiai pralaimėjo net 12:31.

Antroje rungtynių pusėje lietuviai žaidimą stabilizavo, tačiau priartėti iki vienženklės žymos nebepavyko.

Prancūzijos rinktinei tai buvo pirmieji aukso medaliai Europos čempionato istorijoje.

Penktąjį kartą Senojo žemyno čempionato finale žaidusi Lietuvos rinktinė aukso medalius iškovojo 1937, 1939 ir 2003 metais.

Naudingiausiu čempionato žaidėju pripažintas Tony Parkeris. Į naudingiausių čempionato žaidėjų simbolinį penketuką taip pat pateko Linas Kleiza, slovėnas Goranas Dragičius, kroatas Bojanas Bogdanovičius ir ispanas Marcas Gasolis.

Lietuvos krepšininkai į Vilniaus oro uostą grįžta pirmadienį 17 val.

Statistika:

Lietuva: L. Kleiza 20, M. Kalnietis 19, R. Seibutis 10, D. Lavrinovičius 7, J. Mačiulis 7, M. Pocius 3.

Prancūzija: N. Batumas 17, B. Diaw 15, T. Parkeris 12, J. Petro 8, M. Gelabale 7, F. Pietrusas 6.

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza ir Darjušas Lavrinovičus.

Lietuviai pasižymi pirmieji - 2 D. Lavrinovičiaus taškai. Prancūzai atsako 4 taškais iš eilės. A. Ajinca didina varžovų pranašumą iki 6:2. M. Kalniečio veržlus reidas pasibaigia sėkmingai. Dvitaškiu atsako N. Batumas. L. Kleiza smeigia tritaškį. N. Batumas padaro tą patį. Tritaškių lietų pratęsia J. Mačiulis. Įpusėjus pirmajam kėlinui lietuviai vejasi - 10:15.

D. Lavrinovičiaus dvitaškis. T. Parkeris įveikia R. Seibučio gynybą. L. Kleiza pelno 2 taškus su varžovo pražanga. Lino tritaškis išveda lietuvius į priekį - 18:17. Dar vienas L. Kleizos dvitaškis. M. Kalnietis užbaigia sėkmingą lietuvių atkarpą. Po pimųjų 10 minučių rezultatu 22:19 pirmauja lietuviai.

II kėlinys. N. de Colo dvitaškis. M. Kalnietis pelno 6-ąjį tašką. L. Kleiza ir toliau užsivedęs - dar kartą pataiko iš vidutinio nuotolio. L. Kleiza įskraidina dar vieną tritaškį. F. Pietrusas atsako 4 taškais iš eilės. 

R. Seibutis realizuoja abu baudos metimus. N. de Colo ir F. Pietruso metimai vėl į priekį išveda Prancūzijos rinktinę. M. Kalnietis pataiko iš toli. M. Kuzminskui sunkiai sekasi stabdyti N. Batumą. Prancūzai įgija 9 taškų pranašumą - 43:34.

Varžovų spurtą tęsia T. Parkeris ir J. Petro. Paskutinę kėlinio sekundę prancūzai smeigia skaudų tritaškį. Po itin nesėkmingo ketvirčio mūsiškiai atsilieka - 34:50.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai lietuvių gretose rungtyniavo L. Kleiza, kuris pelnė 16 taškų. M. Kalnietis pridėjo 9, D. Lavrinovičius 4 taškus.

III kėlinys. B. Diaw kėlinį pradeda dvitaškiu. Sėkmingas J. Mačiulio žaidimas nugara ir M. Kalniečio dvitaškis. B. Diaw atsako tritaškiu. D. Lavrinovičius mažina skirtumą iki 41:55 (24 min).  

Prancūzai nemažina apsukų ir didina savo pranašumą iki 22 taškų. M. Kalnietis švelnina rezultatą tritaškiu metimu. Du tikslūs M. Pociaus baudos metimai. M. Gelebale'is deda iš viršaus. R. Seibutis realizuoja abu baudos metimus. Po trečiojo kėlinio rezultatu 68:50 pirmauja prancūzai.

IV kėlinys. R. Seibutis ketvirtį pradeda veržliu reidu. L. Kleizos dvitaškis. T. Parkeris mažina lietuvių entuziazmą. Visi lietuvių bandymai atsimuša į kietą prancūzų gynybą. A. Ajinsa baudžiamas nesportine pražanga. J. Mačiulis pataiko abu baudos metimus. J. Valančiūnas nuo baudų  metimo linijos atakuoja  netiksliai - 56:74 (36 min).

Likusios minutės tebuvo formalumas. Prancūzai - naujieji Europos čempionai. Galutinis rezultatas - 80:66.

Situacija prieš rungtynes

Unikalu.  Lietuvai tai bus penktasis Europos čempionato finalas. 1937, 1939 ir 2003-aisiais lietuviai pasidabino auksu, o dramatiškoje 1995-ųjų finalo dvikovoje  su buvusios Jugoslavijos rinktine tenkinosi sidabro medaliais. Šio vakaro mačo svarbą kuo puikiausiai supranta ir pagrindinis rinktinės įžaidėjas Mantas Kalnietis: „Tokio šanso mūsų kartos krepšininkai gali ir nebeturėti. Privalome tai suprasti ir atiduoti visą save“, - prieš rungtynes kalbėjo M. Kalnietis.

Matematikai. Po itin sudėtingo pirmojo grupės etapo Lietuvos rinktinės žaidimas sulaukė itin daug kritikos. Tačiau nuo antrojo etapo lietuvių rinktinės žaidimo kreivė šovė į viršų. Tai liudija ne tik 5 pergalės iš eilės, tačiau ir pastebimai pagerėjęs komandos vidaus mikroklimatas. Dabar kiekvienas gudrus pasakyti, kad vyriausiasis rinktinės treneris Jonas Kazlauskas yra puikus taktikas ir matematikas, todėl sugebėjo viską apskaičiuoti taip, kad geriausią sportinę formą lietuviai įgytų atėjus lemiamų kovų metui. Kad ir kas būtų teisus, viena yra aišku – stratego taktika, kad ir kaip pasibaigtų finalinės rungtynės, jau pasiteisino su kaupu.

Migla. Prieš svarbiausią čempionato dvikovą J. Kazlauskas užsiminė, jog po pirmenybių gali palikti milžiniškos atsakomybės reikalaujantį trenerio postą: „Matote, tie susitarimai dėl ciklų (darbo iki 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių) daugiau yra skirti spaudai ir sirgaliams. Negaliu nieko prižadėti. Dabar Arvydui Saboniui skolą jau atidaviau, todėl nesijaučiu niekam skolingas. J. Kazlauskas turėjo galvoje tai, jog A. Sabonis 1999-ųjų Europos čempionate sutiko padėti rinktinei įkalbėtas būtent J. Kazlausko. Tuomet rinktinė iškovojo kelialapį į Sidnėjaus olimpiadą, kur iškovojo bronzos medalius. 2012-ųjų rudenį J. Kazlauskas prie rinktinės vairo grįžo įkalbėtas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento A. Sabonio.

Motyvai. Norint užkopti ant aukščiausio pjedestalo laiptelio lietuviams teks paplušėti kaip reikiant. Nors antrojo etapo rungtynėse mūsiškiai prancūzus įveikė užtikrintai, tačiau vargu, ar prancūzų puolimas ir šįkart bus toks bedantis. Tą patvirtino ir M. Kalnietis: „Motyvacijos netruks ir varžovams. Prancūzijos rinktinė ne kartą žaidė čempionato finale, tačiau aukso medalių jie vis dar neturi. Tony Parkeris ir kompanija po laimėtų pusfinalio rungtynių prieš ispanus yra ant bangos“.

Vijurkas. Minėtasis T. Parkeris iki ketvirtfinalio rungtynių su slovėnais vidutiniškai rinkdavo po 17 taškų ir atlikdavo po 4 rezultatyvius perdavimus. Tačiau tuomet prasidėjo tikrasis Prancūzijos mažylio šou: dvikovose su slovėnais ir ispanais San Antonio „Spurs“ varikliukas iš viso pelnė 59 taškus. Daug pasako ir sumažėjęs rezultatyvių perdavimų vidurkis (2). Abejonių nelieka. T. Parkeris įjungė aukščiausią pavarą ir tikrai nebebus toks blankus, kaip mače su lietuviais. Renaldo Seibučio laukia galbūt pati svarbiausia dvikova karjeroje – pristabdyti T. Parkerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darata

Darata portretas
Sidabras LABAI GERAI. Dekui jums LIETUVOS AZUOLAI, LIETUVOS PASIDIDZIAVIMAS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ula

Ula portretas
Šaunuoliai.Sveikinu.Valio.Nebūkit pikti.Šiais žmonėmis didžiuotis ir džiaugtis reikia.Yra didelės šalys,nepalyginti su mūsų Lietuvėle,kur jokių medalių neturi.

BET

BET portretas
VIVA LA MADRE QUE TE PARIO H D P
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių