K. Kemzūra apie krepšinio rinktinę: nerimauju dėl kai kurių žaidėjų patirties stokos

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneris D. Adomaitis spręs galvosūkius, kokių narplioti neteko dar nė vienam buvusiam nacionalinės ekipos strategui.

Pirmadienį susirinkę į treniruočių stovyklą, jau penktadienį lietuviai žais pirmąjį mačą su Kosovu atrankos į pasaulio čempionatą turnyre, o sekmadienį jų lauks rungtynės su Lenkija. Buvęs Lietuvos rinktinės treneris K. Kemzūra sako, kad nors ir be ryškiausių žvaigždžių, lietuviai vis tiek yra favoritai, tačiau nerimauja dėl kai kurių žaidėjų patirties stokos.

Pirmasis lietuvių varžovas pasaulio čempionato atrankoje - menkai pažįstamas Kosovas. Ši šalis Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) žemėlapyje atsirado tik 2015 metais, o pirmąją pergalę iškovojo tik šių metų rugpjūtį įveikę Makedoniją. Vėliau sekė du pralaimėjimai, tačiau paskutiniame mače Kosovas nugalėjo Estiją ir prasibrovė į pasaulio čempionato atranką.

Lietuva prieš šią nykštukinę krepšinio valstybę yra laikoma neginčijama favorite. „Betsafe“ sporto lažybų ekspertai mūsų šalies rinktinės galimybes laimėti vertina 75 proc.

Vadovaudamas Austrijos rinktinei su Kosovu yra susidūręs ir K. Kemzūra.

„Kalibras, aišku, yra ne Lietuvos, bet Kosovo krepšininkai - emocingi. Dabar jų gretose - Kosovo pilietybę turintys amerikiečiai Skotas Bemfortas (Scott Bamforth) ir Šonas Džonsas (Shawn Jones). Jų vietinis lyderis Dardanas Beriša, kuris gali įmesti kad ir 30 taškų“, - sakė K. Kemzūra.

Pasak trenerio, šiose rungtynėse svarbus bus tinkamas nusiteikimas.

„Jeigu Kosovas praloš, jie sakys, kad pralaimėjo krepšinio šaliai ir tai nieko gėdingo. Jeigu laimės, bus didvyriai, todėl didelės atsakomybės jiems tai neužkrauna, bet prieš lyderius žaisti yra papildoma motyvacija, o Lietuva privalo laimėti. Tai čia sudėtingesnis momentas“, - kalbėjo buvęs Lietuvos rinktinės strategas.

Dėl chaoso Europos krepšinyje Lietuvos ekipai, kaip ir nemažai kitų komandų, teks grumtis be ryškiausių žvaigždžių - atrankoje nežaidžia NBA ir Eurolygos krepšininkai. Pasak K. Kemzūros, nors laiko pažinti vienas kitą ir susižaisti nėra, gelbsti tai, kad dauguma rinktinės žaidėjų jau yra žaidę kartu vyrų ar jaunimo rinktinėse, klubuose. Treneris tiki, kad D. Adomaitis ir visas trenerių štabas spės paruošti krepšininkus kovoms.

„Taktikos bus, bet jos gal bus mažiau. Vietoj 20, 30 ar 50 derinių, ims mažiau, tuos, kuriuos galės išpildyti, nes susižaidimo bus nedaug. Treneris turi viziją, kokie žaidėjai atliks kokias funkcijas ir užduotis bus padaryti, kad kiekvienas žaidėjas būtų geriausioje situacijoje. Visi supranta atsakomybę ir pasitemps, norės parodyti geriausią, ką gali, nes tai savotiškas šansas ir garbė“, - tvirtino K. Kemzūra.

Į šią rinktinę po pertraukos sugrįžo veteranai Kšištofas Lavrinovičius ir Renaldas Seibutis. Tačiau iš 14 žaidėjų Lietuvos rinktinės sudėtyje, net aštuoni apskritai niekada nėra atstovavę nacionalinei komandai, tad K. Kemzūra nerimauja dėl šios rinktinės patirties stokos.

„Mano nerimas būtų, ar visi žaidėjai turi pakankamai patirties? Lietuva yra favoritė, bet reikia suprasti, kad privalu ruoštis rimtoms kovoms, o ne galvoti, kas tas Kosovas“, - svarstė treneris.

Buvęs Lietuvos rinktinės strategas mano, kad vadinamieji FIBA langai sulygina mažesnių ir didesnių krepšinio valstybių šansus, tačiau žaidimo kokybė dėl to nukenčia. Pats K. Kemzūra spalį pasitraukė iš Austrijos rinktinės trenerio posto, nes negavo leidimo iš „Darussafaka“ (Turkija) klubo per langus treniruoti komandos. Pasak trenerio, šis organizacijų karas krepšinyje labai gadina patį sportą.

„Tai yra Europos krepšinio tragedija. Niekas nežino, kas toliau išsivystys. Faktas, kad geriausi krepšininkai nežaidžia, treneriai neturi laiko pasiruošti tinkamai. Nieko gero, kad stiprios organizacijos neranda kompromisų“, - tvirtino K. Kemzūra.

Pirmajame atrankos į pasaulio čempionatą etape Lietuvos rinktinė išvis sužais šešis mačus. Lietuviai išvykoje ir namuose susigrums su Kosovo, Lenkijos ir Vengrijos rinktinėmis. Į antrąjį etapą pateks po tris geriausias rinktines iš kiekvienos grupės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių