Europos čempionatui artėjant: visų laikų geriausi kovotojai dėl atšokusių kamuolių (top10)

Nuo 1992-ųjų metų, kai Lietuvos rinktinė sugrįžo į krepšinio žemėlapį, nacionalinės komandos marškinėlius svarbiausių turnyrų – olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų – finaliniuose etapuose užsivilko lygiai 60 Lietuvos krepšininkų.

Artėjant 2013 metų Europos čempionatui SportIN.lt nusprendė pervesti rinktinės metraščius ir išskirti geriausius pastarojo 20-mečio Lietuvos rinktinės žaidėjus skirtingose statistinėse kategorijose.
Pirmoje dalyje – geriausi kovotojai dėl atšokusių kamuolių.

Iš 60 krepšininkų tik dviems nepavyko pasižymėti atkovotų kamuolių grafoje. Nė vieno kamuolio, atstovaudamas rinktinei, nenusigriebė įžaidėjas Marius Prekevičius bei vos 2 minutėms aikštelėje 2005 m. Europos čempionate pasirodęs vidurio puolėjas Darius Šilinskis. M.Prekevičius Pekino olimpinėse žaidynėse sužaidė 3 mačus, aikštelėje vidutiniškai praleisdamas po 7,7 min.

Akivaizdus lyderis atkovotų kamuolių kategorijoje – Arvydas Sabonis. Po 11,4 kamuolio per rungtynes nusiimdavęs Sabas dvigubai lenkia antrą vidurkį turintį Liną Kleizą (5,7). Be L.Kleizos, dešimtuke dar trys ir į šių metų rinktinės kandidatų sąrašą įtraukti žaidėjai – Robertas Javtokas, Kšištofas Lavrinovičius bei Jonas Valančiūnas.

10 geriausių Lietuvos rinktinės žaidėjų pagal atkovotų kamuolių vidurkį:

1. Arvydas Sabonis

2. Linas Kleiza

3. Artūras Karnišovas

4. Martynas Andriuškevičius

5. Robertas Javtokas

6. Gintaras Einikis

7. Kšištofas Lavrinovičius

8. Jonas Valančiūnas

9. Šarūnas Marčiulionis

10. Darius Songaila

Arčiausiai dešimtuko: Eurelijus Žukauskas, Tomas Masiulis ir Darjušas Lavrinovičius.

PS: Įtraukta tik olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempiontų finalinių etapų statistika; atrankos turnyrų ir draugiškų mačų statistika neįtraukta.

* * *
Kadangi ne visi rinktinės žaidėjai aikštelėje praleisdavo vienodai laiko, sudarėme dar vieną dešimtuką. Pavyzdžiui, A.Sabonis rinktinėje žaisdavo vidutiniškai po 30,0 min. per rungtynes, tuo tarpu penktoje vietoje pagal atkovotų kamuolių vidurkį esantis R.Javtokas – vos po 16,4 min.

Taigi paskaičiavome, koks būtų kiekvieno žaidėjo atkovotų kamuolių vidurkis, jei kiekvienas aikštelėje praleistų vienodą laiką – po 40 minučių per rungtynes. Šis dešimtukas atspindi, kaip efektyviai krepšininkai išnaudojo savo minutes aikštelėje, šiuo atveju – kovodami dėl atšokusių kamuolių.

Priešingai nei pirmajame dešimtuke, šiame neatsirado vietos nei L.Kleizai (nukrito į 11 vietą), nei Gintarui Einikiui (į 18), nei Artūrui Karnišovui (į 22), nei Šarūnui Marčiulioniui (į 32 vietą). Juos dešimtuke pakeitė Paulius Jankūnas, Antanas Kavaliauskas, Romualdas Brazdauskis bei Eurelijus Žukauskas.

Šiame dešimtuke iškart už A.Sabonio atsiduria vos po kelis mačus už rinktinę sužaidę ir aikštelėje pernelyg daug laiko nepraleidę Martynas Andriuškevičius ir A.Kavaliauskas.

Tačiau nusprendėme jų neeliminuoti, mat epizodiškai rinktinės varžybose buvo pasirodę daugybė krepšininkų, bet toli gražu ne visiems pavyko efektyviai išnaudoti savo laiko. M.Andriuškevičius ir Antanas Kavaliauskas, nors ir žaidė nedaug, bent kovoje dėl kamuolių trenerių neturėjo nuvilti.

Už šių vaikinų, ketvirtoje vietoje – J.Valančiūnas, kuris šį rudenį turi puikią progą pagerinti savo statistiką ir priartėti prie A.Sabonio.

10 geriausių Lietuvos rinktinės žaidėjų pagal atkovotų kamuolių vidurkį per 40 minučių:

1. Arvydas Sabonis

2. Martynas Andriuškevičius

3. Antanas Kavaliauskas

4. Jonas Valančiūnas

5. Robertas Javtokas

6. Eurelijus Žukauskas

7. Romualdas Brazdauskis

8.Kšištofas Lavrinovičius

9. Paulius Jankūnas

10. Darius Songaila



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių