Be krepšinio likusio „Žalgirio“ lyderio nuotaiką praskaidrina artėjanti tėvystė

Nors už lango balandis, o sportinis sezonas turėtų būti pačiame įkarštyje, Edgaras Ulanovas jau tris savaites neprisiliečia prie oranžinio kamuolio. 28-erių žalgiriečio galvoje pastarosiomis dienomis kirba ne tik krepšinio rūpesčiai.

„Pasukite vėliau. Kaip tik bėgu krosą“, - gaudydamas orą į „Kauno dienos“ skambutį atsiliepė E. Ulanovas.

Netrukus, ištaikęs pertrauką tarp pratybų, prisėdo ilgesniam pokalbiui.

„Iš pradžių atrodė kažkoks kosmosas. Toks vaizdas, kad vasaros atostogos prasidėjo jau ankstyvą pavasarį. Režimas pasikeitė drastiškai. Nebereikia niekur skubėti, keliauti. Turi savo treniruočių planą ir ramiai jį vykdai“, - pasakojo jis.

Kauno „Žalgirio“ puolėjas prieš tris savaites oficialiai tapo jau šeštojo LKL čempiono žiedo savininku, tačiau šampano neatsikimšo. Dėl pandemijos nutraukus šalies pirmenybes, pastarasis titulas žalgiriečiams atiteko net nebaigus reguliariojo sezono. Švęsti neleido ir neapibrėžta situacija dėl Eurolygos varžybų. Svarbiausias Europos klubinis turnyras buvo pristabdytas iki balandžio vidurio, kai kauniečiams iki atkrintamųjų varžybų slenksčio buvo likęs vos vienas laiptelis. Ar krepšininkai turės šansų jį perkopti, dabar priklauso ne nuo jų. Tai bus nuspręsta Eurolygos vadovų kabinetuose. 

„Pripažinkime, kad prieš tą pauzę „Žalgirio“ situacija nebuvo labai gera. Realiai mes buvome priversti vytis aukščiau esančius varžovus. Kilome į viršų, kabinomės, bet vis tiek dar buvome žemiau aštuntuko. Liko šešios nelengvos rungtynės. Niekas ten mums pergalių negarantavo ir nebūtų dalinęs. Žinoma, visi norime turėti bent galimybę pakovoti iki galo, bet garantuoti, kad būtume patekę arba tikrai pateksime, negaliu. Būtų gerai, kad dar turėtume progą tą mūsų kylimą pratęsti“, - atvirai kalbėjo E.Ulanovas.

Blykstelėjo: rungtynės su "AX Armani Olimpia" ekipa šiemet vasario 28-ąją "Žalgirio" arenoje – kol kas sėkmingiausios E.Ulanovui šį Eurolygos sezoną / Evaldo Šemioto nuotr.

Nuo to, kaip baigsis Eurolygos sezonas, priklausys ir paties 198 cm ūgio puolėjo tolesnė karjera.

Jei būtų paskelbta apie sezono pabaigą, brangiausiu LKL žaidėju vadinamas E.Ulanovas galėtų oficialiai pradėti dairytis kito klubo arba derėtis su "Žalgiriu" dėl naujos sutarties.

Pernai į naudingiausią LKL finalo serijos krepšininką pretendavo Milano "AX Armani Olimpia". Šį sezoną lietuvis savo reputaciją tik patvirtino – sužaidė rezultatyviausią savo sezoną Eurolygoje (vid. po 8,3 taško per rungtynes), o geriausią pasirodymą surengė būtent per mačą su Italijos atstovais, atseikėjęs jiems 16 taškų ir surinkęs 25 naudingumo balus.

Be to, šiemet vasarį E.Ulanovas trečią kartą buvo pripažintas naudingiausiu Karaliaus Mindaugo taurės finalo varžybų žaidėju.

Tai turbūt ilgiausias laikotarpis per visą mano karjerą, kai, būdamas sveikas, tiek dienų į rankas nepaėmiau krepšinio kamuolio.

Kai atrodė, kad Edgaras pasiekė sportinės formos piką, jam teko kilstelėti rankinio stabdžio svirtį ir, regis, ilgam.

"Su žmona leidžiame laiką namuose ir laukiame šeimos pagausėjimo. Jei kažką užsisakome, tai internetu. Tik ekstra atvejais nueinu iki parduotuvės", – pastarųjų savaičių aktualijomis dalijosi pašnekovas, pernai rudenį su savo išrinktąja Gabija sukūręs šeimą.

Laukimo rutiną būsimam tėveliui prablaško tik krosai Ąžuolyno parke, individualios treniruotės ir žaidimų kompiuteris.

– Edgarai, minėjote, kad dėl karantino ir nutrūkusio sezono jūsų dienotvarkė apsivertė aukštyn kojomis. Kaip vaduojatės iš šios rutinos?

- Nėra lengva, kartais tas „stogelis“ pavažiuoja. Prisigalvoju visokių užsiėmimų. Net ir visai vaikiškų, kaip dėlionių dėliojimas. Aišku, ir kompiuteris gelbsti. Susijungiame į grupes su draugais iš krepšinio srities. Ir pažaidžiame, ir pabendraujame. Nes sezono metu tam neturime laiko arba nuotaikos. Kas būna susirūpinęs komandos rezultatais, kas savo asmenine situacija. Tai dabar visi grįžę iš užsienių ir galime kažkiek atsipalaiduoti.

– Ne sykį teko jus matyti stadione stebint futbolo rungtynes. Gal ir žaisdami kompiuteriu renkatės ne krepšinį, o futbolą?

– Virtualus futbolas man sekasi kur kas geriau nei krepšinis. Žaisdamas "FIFA" (vienas populiariausių pasaulyje kompiuterinių žaidimų – aut. past.) su savo mėgstamu Madrido "Real" įveikčiau bet kurį žalgirietį (juokiasi – aut. past.). Bent jau tikrai būčiau favoritas. Dažnai žaisdamas renkuosi jaunas perspektyvias komandas, kurias reikia užsiauginti.

– Kol sezonas nesibaigė, turite kažkaip palaikyti bent fizinę formą, bet į treniruoklių salę patekti negalite. Kaip sukatės iš situacijos?

– Stengiuosi prisižiūrėti fiziškai, kad kai viskas sugrįš, būčiau daugmaž pasiruošęs. Niekas nežino, kada teks vėl startuoti. Treniruoklių trūksta, bet prieš karantiną kiekvienas iš mūsų salės parsinešėme po svarmenį. Yra ir specialios tempimo gumos, pusiausvyros pagalvėlė, kilimėlis. Pagrindiniams pratimams pakanka. Kažko daug nesugalvosi. Turime treniruočių programas, sudarytas mūsų fizinio rengimo trenerių, jų ir laikomės. Be to, kasdien pabėgioju po pusvalanduką.

– Fizinis pasirengimas – gerai, tačiau krepšininkui vis tiek reikia lanko ir kamuolio. Kada pastarąjį kartą mėtėte į krepšį?

– Tai didžiausia problema. Per karantiną negaliu atlikti jokių krepšinio žaidimo elementų. Tai turbūt ilgiausias laikotarpis per visą karjerą, kai, būdamas sveikas, tiek dienų į rankas nepaėmiau kamuolio. Paskutinė treniruotė buvo prieš neįvykusį skrydį į Barseloną (kovo 12 d. "Žalgiris" nebeišskrido į Eurolygos rungtynes su "Barcelona" – aut. past.). Ryte susirinkome, pasitreniravome ir tuomet pasakė, kad galime porai valandų grįžti namo, kol viskas paaiškės. Nuo to laiko praėjo daugiau nei trys savaitės.

– Jei paaiškės, kad Eurolygos sezonas vis dėlto bus tęsiamas, o apribojimai grupiniams susibūrimams mūsų šalyje liks galioti, ką darysite?

– Manau, jog klubas kreiptųsi į atitinkamas institucijas, kad mes galėtume patekti į savo treniruočių salę ir dirbtume visi kartu. Nes juk po vieną Eurolygos rungtynėms tikrai nepasiruošime.

– Apribojimai treniruotėms ir varžyboms – ne vienintelis iššūkis. Dėl nutrūkusio sezono ir karantino nemažai pajamų neteksite ir jūs, ir "Žalgirio" klubas.

– Nenorėčiau labai skųstis. Ne mes vieni kenčiame, visiems žmonėms dabar sunku. Visi susiduria su problemomis arba susidurs artimiausioje ateityje. Norėtųsi, kad kuo lengviau įveiktume tą virusą ir mūsų šalis vėl pamažu galėtų augti, o žmonės – tęsti savo veiklas.

– Jūs ir Paulius Jankūnas esate deleguoti į Eurolygos žaidėjų asociaciją (ELPA), kuri jau derasi su Eurolygos vadovais dėl krepšininkų atlyginimo sumažinimo (kalbama apie 20 proc., bet Eurolyga nori daugiau – aut. past.). Ar šie sprendimai būtų privalomi visiems žalgiriečiams?

– Asociacija vienija visų aštuoniolikos klubų žaidėjus. Turėsime balsuoti ir priimti bendrą sprendimą. Vienaip ar kitaip nukentėsime visi: ir klubai, ir mes, krepšininkai. Reikia rasti kompromisą ir pasidalyti naštą. Daug kas priklausys nuo svarbiausio sprendimo: tęsime sezoną ar ne.

Atsakomybė: E.Ulanovas drauge su P.Jankūnu atstovauja žalgiriečiams Eurolygos žaidėjų asociacijoje, kuriai tenka derėtis su Eurolygos vadovais dėl atlyginimų sumažinimo / Evaldo Šemioto nuotr.

– Po šio sezono baigsis jūsų sutartis su "Žalgiriu". Ar sumaištis dėl koronaviruso, bręstanti Europos ekonominė krizė neatsilieps jūsų tolesnei karjerai? Juk ir Eurolygos klubai jau užsimena mažinsiantys biudžetus...

– Pirmiausia noriu sulaukti oficialios sezono pabaigos – tvarkingai, komandoje, kuriai priklausau. Būtų kur kas smagiau apie planus kalbėti po laimėto LKL finalo, Eurolygos pabaigtuvių. Kai finišuoji gera nata, tai ir apie ateitį kitaip mąstai. O pabaigti sezoną šitaip ir tiesiog išsiskirstyti... Ne tokios sezono pabaigos norėjau. Tikėjausi ramiai viską apmąstyti. O sumaišties Europos krepšinyje šiemet, manau, bus nemažai. Ir ne tik tiems, kieno darbo sutartys pasibaigė. Matyt, bus kalbama ir apie ilgalaikių sutarčių peržiūrėjimą. Tad lieka laukti, kol situacija ir perspektyvos taps aiškesnės. Tada ir apsispręsiu.

- Šią vasarą jūsų turėjo laukti ir atrankos į olimpines žaidynes turnyras Kaune, o vėliau ir, turbūt, svarbiausias karjeros egzaminas Lietuvos rinktinėje - pati olimpiada. Tačiau varžybos  buvo nukeltos į 2021-uosius. Prieš tai 2016-ųjų žaidynes Rio de Žaneire praleidote, nes paskutiniu momentu buvote išbrauktas iš sudėties dėl traumos. Ar neapmaudu dėl vėl nutolusios svajonės?

- Nieko baisaus. Nukėlimas – ne atšaukimas. Tai nėra tragedija. Šis sezonas sujauktas ir velniškai sunkus. Tad nukėlus olimpiadą galėsime pailsėti, o kitąmet normaliai jai pasirengti. Mūsų rinktinė nėra jauna, artėja kartų kaita, bet auga ir perspektyvus jaunimas. Bus įdomu, kokią komandą surinksime kitiems metams. Kas žino, gal visa tai rinktinei išeis į naudą?

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kostas

Kostas portretas
Idomu kiek savininkai ir zaidejai paaukojo pinigu kovai su virusu, ar tik savivaldybe jie moka melzti ?

Žalia

Žalia portretas
Sėkmės Ulei!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių