Vilniaus „Ryto“ sezono pradžia – labai banguota

Vilniaus "Ryto" krepšinio komandos sezono pradžia primena pasiplaukiojimą audringoje jūroje. Startavę penkių iš eilės laimėtų rungtynių serija vilniečiai pakilo į viršūnę ir suteikė savo gerbėjams viltį, kad nepaisant ribotų finansinių galimybių komanda gali sėkmingai grumtis ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Deja, vėliau sekę trys iš eilės Europos taurės turnyre patirti pralaimėjimai ir nesėkmė principinėje akistatoje su Kauno "Žalgiriu" bloškė Vilniaus komandą žemyn į šaltos realybės verpetus. Visgi, krepšinio specialisto Rūtenio Paulausko teigimu, tai yra visiškai normalu, nes geresnio pasirodymo Europos taurėje tikėtis nebuvo galima.

2019–2020 m. sezoną Vilniaus "Rytas" pradėjo penkių pergalių serija. Vilniečiai įveikė keturis varžovus Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate, o spalio 1 d. Vilniuje vykusiose pirmose Europos taurės turnyro rungtynėse 92:86 nugalėjo Krasnodaro "Lokomotiv" ekipą. Šiame mače vilniečiai po pirmo kėlinio atsiliko 16:23, bet antrame pelnė net 40 taškų ir pasiuntė varžovus į gilų nokdauną. Tose rungtynėse pirmu smuiku griežė net 27 taškus įmetęs "Ryto" kapitonas Eimantas Bendžius, jam gerai talkino ir 16 taškų surinkęs legionierius iš Meksikos Pako Cruzas bei 14 taškų pelnęs Martynas Echodas.

Praėjus kelioms dienoms po šios įspūdingos pergalės "Rytas" LKL čempionate 86:65 įveikė Utenos "Juventus" ekipą ir pratęsė pergalių seriją iki penkių laimėtų rungtynių. Tačiau netrukus virš "Ryto" komandos ėmė kauptis niūrūs debesys. Europos taurės turnyro antro turo rungtynėse "Rytas" svečiuose tris kėlinius lygiai kovojo su Limožo CSP ekipa, bet ketvirtame subyrėjo 7:24 ir patyrė pirmą nesėkmę 61:82. Nors po kelių dienų Vilniaus krepšininkai LKL pirmenybėse 92:54 sutriuškino Alytaus "Dzūkijos" ekipą, sugrįžti į pergalių kelią Europos taurės varžybose jiems nepavyko. Trečiame ture vilniečiai savo arenoje 61:66 turėjo pripažinti Belgrado "Partizan" ekipos pranašumą, o spalio 20 d. patyrė dar vieną skaudų smūgį, kai "Siemens" arenoje 70:88 nusileido Kauno "Žalgiriui". Tai buvo pirmoji "Ryto" nesėkmė LKL pirmenybėse šį sezoną.

Mums tiesiog reikia sužaisti geras rungtynes visiems kaip komandai, ką šį sezoną jau esame padarę.

Nesėkmių grandinės nepavyko nutraukti ir paskutinėse Europos taurės turnyro rungtynėse. Praėjusį trečiadienį išvykoje "Rytas" 81:91 pralaimėjo Bursos "Tofaš" komandai ir, patyręs trečią nesėkmę per ketverias rungtynes, B grupėje nusileido į paskutinę vietą. Po rungtynių su "Tofaš" "Ryto" vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis konstatavo, kad nesėkmę lėmė problemos ginantis ir klaidos puolant. "Ryto" krepšininkai suklydo net 18 kartų, o 14 kartų iš vilniečių kamuolį "pavogę" varžovai antroje rungtynių dalyje rinko lengvus taškus greitame puolime.

Vis dėlto keturias nesėkmes per paskutines penkerias rungtynes patyrusios sostinės ekipos strategas nesutiko su prielaida, kad jo komanda atsidūrė žaidybinėje duobėje. "Čia nėra jokios duobės, mums tiesiog reikia sužaisti geras rungtynes visiems kaip komandai, ką šį sezoną jau esame padarę. Nes dabar būna taip, kad ne kiekvienas žaidėjas sužaidžia taip, kaip gali sužaisti. Be abejo, čia yra ir mūsų, trenerių, darbas parengti žaidėjus fiziškai ir psichologiškai, kad jie į aikštę išeitų maksimaliai pasiruošę. Tie pralaimėjimai neprideda pasitikėjimo, bet mes patys žinome, kokia yra situacija. Svarbiausia laimėti visas rungtynes savo aikštėje. Europos taurės varžybose savo arenoje kol kas pralaimėjome tik kartą. Suprantame, kad nebūsime kiekvienose rungtynėse favoritai, bet turime susikaupti ir aikštėje siekti tik pergalės", – pareiškė D.Adomaitis.

Rūtenis Paulauskas

– Kaip vertinate banguotą "Ryto" komandos žaidimą sezono pradžioje? – "Vilniaus diena" klausė R.Paulausko.

– Manau, kad tai yra visiškai normalu. Visų pirma reikia pripažinti, kad šiais metais "Rytas" pagal savo sudėtį yra silpnesnė komanda nei pernai. Tačiau mes vis dar norime, kad ji žaistų taip pat arba dar geriau. Bet, mano supratimu, tam nėra jokių racionalių priežasčių. Tiesa, LKL pirmenybėse "Rytas" yra pakankamai konkurencingas, prieš daugelį komandų turi pranašumą ne tik dėl aukštesnio lygio žaidėjų, bet ir dėl savo trenerių štabo kompetencijos. D.Adomaitis yra patyręs specialistas, jis turi solidų taktinių žinių bagažą ir tas žinias neblogai realizuoja organizuodamas savo komandos žaidimą. Kitos LKL komandos, išskyrus Kauno "Žalgirį", šioje srityje dar turi kur tobulėti. Taip pat akivaizdu, kad dauguma LKL komandų šioje sezono stadijoje susiduria su įvairiomis problemomis ir negalėjo rimčiau pasipriešinti "Rytui".

Bet Europos taurė yra aukšto lygio turnyras, todėl tikėtis, kad "Rytas" šiose varžybose žais taip pat lengvai ir užtikrintai kaip LKL pirmenybėse, tikrai nėra verta. Kita vertus, "Rytas" neturėtų būti ir lengva patrankų mėsa savo varžovams. Vilniečiai gali kibti kitoms komandoms į atlapus, ką jie ir daro. Tačiau, norint ne tik kibti į atlapus, bet ir laimėti, reikia šiek tiek didesnių resursų, geresnio žaidėjų pasirinkimo. O jei to nėra, tai ir geresnių rezultatų Europos taurėje sunku tikėtis.

– "Ryto" gretose rezultatyvumu išsiskiria P.Cruzas ir Tu Holloway, keliose rungtynėse iššovė E.Bendžius, tačiau akivaizdžiai trūksta didesnės aukštaūgių pagalbos. Kodėl komandos vidurio puolėjai šioje sezono stadijoje nežiba?

– Legionieriai P.Cruzas ir T.Holloway į komandą atvyko tam, kad būtų jos lyderiais. Lyderiai turi imtis iniciatyvos ir pelnyti taškus, tad jie tą ir daro. Bet tikėtis kažko panašaus iš vidurio puolėjų tikrai neverta. Evaldas Kairys pernai daug laiko praleido dėl traumos, o jo galimybės puolime yra gan ribotos. 18-metis Marekas Blaževičius turi didelį potencialą, daug noro ir drąsos, bet tai yra labai jaunas krepšininkas, kuriam stinga tokio lygio krepšinio patirties. Gal tik iš M.Echodo visi laukė geresnio žaidimo, juo labiau kad jam šį sezoną teko daugiau atsakomybės. Tačiau matome, kad jis dar negali lygiavertiškai grumtis su patyrusiais ir pajėgiais Europos taurės turnyre žaidžiančių varžovų vidurio puolėjais. Gal puolime jis ir turi kažkokių privalumų, bet gynyboje jo asmeniniai trūkumai yra labai ryškūs. Kita vertus, jam dar tik 22 metai ir gal nereikėtų tikėtis, kad jis čia ir dabar dominuos žaisdamas prieš geriausius Europos taurės turnyro vidurio puolėjus. Akivaizdu, kad šiame lygyje jam bus labai sunku, bet aš tikiu, kad jis nesustos.

– Kokias matote "Ryto" perspektyvas Europos taurės turnyre?

– "Rytui" būtų gerai savo grupėje aplenkti bent vieną komandą, kad neliktų paskutinėje vietoje. Nemanau, kad komanda yra pajėgi šiais metais siekti kokių nors aukštesnių tikslų Europos taurės turnyre. Jei "Rytas" kažkokiu būdu patektų į kitą etapą, tai būtų kosminis trenerių ir krepšininkų pasiekimas. Bet kol kas tai aiškiai viršija jų galimybes. "Rytas" turėtų koncentruotis į LKL pirmenybes ir gerinti savo žaidimą, kad išsilaikytų antroje vietoje. O tai irgi nebus paprasta. Be abejo, komanda turi ir erdvės, ir galimybių tobulėti, gerinti savo žaidimą, savitarpio supratimą. Manau, kad daugiau iniciatyvos puolime galėtų imtis australas Cameronas Bairstow, didesnio indėlio puolant tikimės ir iš Arno Butkevičiaus. Bet labai svarbu, koks bus komandos vidinis mikroklimatas. Kai yra pergalės, visi jaučiasi gerai, žaidžia užtikrintai, pasitikėdami savimi ir komandos draugais. Šiuo metu pergalių vilniečiai gali tikėtis tik LKL varžybose, tad čia ir reikia augintis komandą.

Afiša

Artimiausias rungtynes Europos taurės turnyre "Rytas" žais spalio 29 d., kai savo aikštėje priims Venecijos "Reyer" klubą. Šiomis rungtynėmis vilniečiai baigs pirmąjį Europos taurės reguliariojo sezono ratą. Antro rato kovas vilniečiai pradės lapkričio 5 d. rungtynėmis išvykoje su Krasnodaro "Lokomotiv-Kuba" ekipa.

LENTELĖ

Europos taurė

B grupė

1. Belgrado "Partizan NIS" 4 4 0

2. Krasnodaro "Lokomotiv Kuban" 4 2 2

3. Venecijos "Umana Reyer" 4 2 2

4. Bursos "Tofas" 4 2 2

5. Limožo CSP 4 1 3

6. Vilniaus "Rytas" 4 1 3

(Vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių