Žiemos olimpiados siekis – kad žaidynės būtų politiškai neutrali arena

Graikijoje įžiebta 2022 m. Pekino žiemos olimpiados ugnis. Žaidynėse turėtų dalyvauti 10–11 Lietuvos sportininkų.

XXIV žiemos olimpiados ugnis savo kelionę pradėjo senovės Olimpijoje. Pirmasis deglą nešė Graikijos slidininkas Ioannis Antoniou, iš jo  estafetę perėmė Kinijos atletas – greitojo čiuožimo trumpuoju taku dvylika kartų pasaulio čempionas Li Jiajunas.

Ceremoniją buvo sutrikdę protestuotojai, išskleidę Tibeto vėliavą ir transparantą su užrašu "Genocidui – ne".

Tibetas šimtmečius būdavo tai nepriklausomas, tai kontroliuojamas Kinijos, teigiančios, kad ji 1951-aisiais esą taikiai išlaisvino šį regioną, sukūrė jame infrastruktūrą, švietimo sistemą. Tačiau daug tibetiečių ir juos palaikanti pasaulio bendruomenė kaltina Kinijos vyriausybę politinėmis, religinėmis represijomis ir kultūros naikinimu.

"Trapiame, kupiname konfliktų ir nepasitikėjimo pasaulyje olimpinės žaidynės visada statys tiltus, jungiančius žmones. Taikdariškos misijos siekis – kad žaidynės būtų politiškai neutrali arena. Taip buvo praeityje, tai aktualu ir šiais laikais", – kalbėjo Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas.

Tikimasi, kad Lietuvos rinktinę sudarys keturi biatlonininkai, tiek pat slidininkų, ledo šokių pora ir galbūt snieglentininkas.

Vėliau Atėnuose, prie Akropolio, suliepsnojo simbolinis aukuras. Galiausiai deglas perduotas Pekino delegacijai, olimpinė ugnis nuskraidinta į Kiniją.

Planuojama, kad kitąmet žiemos žaidynėse, kurios numatytos vasario 4–20 d., dalyvaus beveik 3 000 sportininkų, atstovausiančių 85 nacionaliniams olimpiniams komitetams. Bus surengtos septynių sporto šakų penkiolikos disciplinų rungtys, išdalyti 109 medalių komplektai ‒ septyniais daugiau nei per 2018 m. Pjongčango žiemos olimpines žaidynes.

Tikimasi, kad Lietuvos rinktinę sudarys keturi biatlonininkai, tiek pat slidininkų, ledo šokių pora ir galbūt snieglentininkas.

Atrankos barjerą yra įveikę ir olimpinį kelialapį šaliai iškovoję tik ledo šokėjai Saulius Ambrulevičius ir Allison Reed, tačiau čiuožėja amerikietė kol kas neturi Lietuvos pilietybės. Atsarginis variantas – Deividas Kizala ir Paulina Ramanauskaitė. Kuri pora vyks į Pekiną, turėtų paaiškėti iki 2022-ųjų sausio 20-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių