Vandensvydis grįžta į Vilnių

Praėjusią savaitę Vilniaus Fabijoniškių baseine pirmą kartą buvo surengtas tarptautinis jaunimo vandensvydžio turnyras "Baltic Amadeus taurė", o šį savaitgalį vilniečiai turės galimybę susipažinti ir su pagrindinės miesto vandensvydžio "VMSC-Baltic Amadeus" komanda.

Po keletą metų trukusios priverstinės pertraukos į sostinę sugrįžę Vilniaus vandensvydininkai šios sporto šakos gerbėjams prisistatys Šiaurės Europos "Nordic" lygos varžybomis.

Šių metų pradžioje duris atvėrusiame Fabijoniškių baseine spalio 17–20 d. vyko 21-ąjį kartą organizuojamas jaunimo (iki 17 metų) turnyras "Baltic Amadeus" taurei laimėti. Jame su Baltarusijos, Čekijos, Sakartvelo, Lenkijos, Rusijos ir Ukrainos komandomis varžėsi ir dvi Lietuvos jaunių – 17-mečių ir 15-mečių rinktinės.

"Džiugu, kad nuo 1995 m. rengiamas turnyras po trejų metų pertraukos vėl grįžo į Vilnių. Kai buvo uždarytas Lazdynų baseinas, buvome priversti persikelti į Elektrėnus, bet šiais metais nusprendėme išmėginti Fabijoniškių baseiną. Nors jis ir nėra toks didelis kaip Lazdynuose veikęs baseinas, bet iš esmės jo matmenys atitinka pagrindinius draugiškoms vandensvydžio varžyboms keliamus reikalavimus. Tiesa, aukštesnio lygio varžyboms reikėtų didesnio baseino, tačiau kol kas džiaugiamės bent jau tuo, kad Vilniuje apskritai turime kur sportuoti ir žaisti vandensvydį", – "Vilniaus dienai" sakė vienas turnyro organizatorių Nerijus Papaurėlis.

Šį savaitgalį Fabijoniškių baseine vyks ir dar vienas tarptautinis turnyras, kuriame dalyvaus vandensvydžio komandos iš Suomijos, Švedijos, Lenkijos ir Lietuvos. Pirmą kartą šiose varžybose startuos ir Vilniaus miesto sporto centro komanda "Baltic Amadeus".

"Kadangi Šiaurės Europos šalyse nėra daug stiprių vandensvydžio komandų, buvo nuspręsta įkurti regioninę lygą, kurioje varžytųsi geriausios skirtingų šalių ekipos. Pernai "Nordic" lygoje dalyvavo tik Suomijos ir Švedijos atstovai, o šiais metais sulaukėme kvietimo prisijungti ir mes. Suomijos ir Švedijos komandose žaidžia nemažai užsieniečių iš Ispanijos, Rumunijos, Portugalijos ir kitų šalių, tad galima tikėtis įdomių akistatų, o tas tarptautinių varžybų akcentas neabejotinai padės mūsų vandensvydininkams sparčiau tobulėti ir savo žaidimu garsinti Vilniaus miestą", – teigė "VMSC-Baltic Amadeus" komandą treniruojantis N.Papaurėlis.

– Koks yra "Nordic" lygos formatas ir kas lėmė, kad būtent "VMSC-Baltic Amadeus" atstovaus Lietuvai šiose varžybose?

– Šiais metais "Nordic" lygoje dalyvauja 9 komandos iš keturių šalių. Kiek žinau, organizatoriai iš pradžių išsiuntė kvietimą Lietuvos čempionų Elektrėnų "Žaibo" ekipai, bet ji pasirinko kitą turnyrą, vadinamąjį "Karpatų" vandensvydžio lygą, kurioje dalyvauja Ukrainos, Baltarusijos ir Lenkijos klubai. Praėjusiame Lietuvos vandensvydžio čempionate "VMSC-Baltic Amadeus" užėmė antrą vietą, tad natūralu, kad "Nordic" lygos organizatoriai kreipėsi ir į mus. Šių metų pradžioje mūsų vandensvydžio sporto klubas "Delfinas" sulaukė solidžios finansinės Vilniaus miesto savivaldybės paramos, klubo reikmėms per artimiausius trejus metus bus skirta 150 tūkst. eurų, tad mes nedvejodami nusprendėme startuoti "Nordic" lygoje. Dar smagiau, kad pirmą šių varžybų turą galime surengti Vilniuje.

Norinčių lankyti vandensvydžio treniruotes vaikų vis daugėja, ne tik berniukų, bet ir mergaičių, tačiau mes negalime visų priimti, nes baseine nėra nei vietos, nei laiko.

Kalbant apie pačias varžybas, jos vyks turų sistema. Komandos yra padalytos į dvi grupes, mūsų pogrupyje yra 5 ekipos, startuojame Vilniuje, antras turas gruodį vyks Suomijoje, Turku mieste. Į finalinį etapą pateks 3 geriausios grupės komandos. Jos, drauge su trimis komandomis iš A pogrupio, kitų metų vasarį kovos dėl apdovanojimų Stokholme vyksiančiame finaliniame etape.

– 2018 m. "Baltic Amadeus" vandensvydžio komanda buvo vienintelė Vilniaus atstovė, iškovojusi auksą šalies pirmenybėse. Bet šiais metais Lietuvos čempionate triumfavo Elektrėnų "Žaibas". Kokios yra galimybės susigrąžinti prarastą titulą?

– "Žaibas" šiuo metu yra neabejotinai pajėgiausia ir profesionaliausia vandensvydžio komanda Lietuvoje. Elektrėnai pasinaudojo tuo, kad Vilniuje keletą metų nebuvo baseinų, užsitikrino miesto valdžios ir verslo paramą, pasiūlę atitinkamas finansines sąlygas perviliojo pas save geriausius "Baltic Amadeus" komandos žaidėjus ir šiais metais pelnytai tapo Lietuvos čempionais. Iš esmės dabar Elektrėnuose yra suburta Lietuvos vyrų vandensvydžio rinktinė, jiems dar talkina ir keli pajėgūs legionieriai iš Rusijos ir Baltarusijos. O mes realiai viską pradedame iš naujo.

Be abejo, mūsų padėtis dabar geresnė nei prieš metus. Dabar turime ne tik stabilų miesto finansavimą, bet ir baseiną, kuriame treniruojasi mūsų vyrų komandos nariai, taip pat pluša vaikai ir jaunimas. Kita vertus, Fabijoniškių baseinas yra bent dvigubai mažesnis nei Lazdynų, tad visi norintieji žaisti vandensvydį jame nesutelpa. Šiuo metu miesto sporto centre treniruotes lanko apie 100 vandensvydininkų, o Fabijoniškių baseine dar vyksta ir plaukikų, šiuolaikinės penkiakovės, povandeninio plaukiojimo atstovų treniruotės, tad padėtis išlieka labai sudėtinga. Treniruotėms mes turime tik kelias valandas per dieną ir tik vėlai vakare. Stengiamės paskirstyti savo laiką taip, kad kol vieni sportininkai dirba baseine, kiti turėtų užsiėmimus sporto salėje. Tačiau matome, kad mūsų poreikiai yra gerokai didesni nei turimos galimybės. Norinčių lankyti vandensvydžio treniruotes vaikų vis daugėja, ne tik berniukų, bet ir mergaičių, tačiau mes negalime visų priimti, nes baseine nėra nei vietos, nei laiko.

– Ko reikėtų, kad padėtis pasikeistų?

– Baseinų. Labai laukiame naujo Lazdynų baseino, bet pastebime, kad darbų tempas itin lėtas, taip pat nerimą kelia žinios apie rangovų problemas. O blogiausia, kad niekas negali aiškiai pasakyti, kada tas baseinas pradės veikti. Kita vertus, prieš savivaldybių tarybų rinkimus politikai žadėjo, kad per šią kadenciją mieste atsiras ne tik Lazdynų baseinas, bet ir dar bent keli Fabijoniškių tipo baseinai. Tai būtų puiki žinia ne tik mums, bet ir visiems plaukimo mėgėjams, ypač jei tie baseinai būtų statomi kituose miesto rajonuose – Pilaitėje, Antakalnyje, Naujininkuose. Tada galėtume paskirstyti sportuojančius vaikus po tuos baseinus, sumažėtų kelionėms skirtas laikas, kitos išlaidos. Deja, panašu, kad tos kalbos ir liko tik kalbomis, nes man vis dar neteko girdėti, kad būtų rengiami kokie nors konkretūs projektai ar vykdomi kokie nors pasirengimo statyboms darbai.

– Kokie šį sezoną keliami tikslai, kokios yra "Baltic Amadeus" klubo ambicijos?

– Šį sezoną pagrindą sudarys jauni žaidėjai, miesto sporto centro auklėtiniai, jiems padės keli į mūsų gretas sugrįžę patyrę vandensvydininkai. Nors suaugusiųjų komandą tenka burti faktiškai iš naujo, mūsų ambicijos nesikeičia. Esame daugkartiniai Lietuvos čempionai, nuo 2007 iki 2018 m. buvome geriausi Lietuvoje, tad sieksime susigrąžinti prarastas pozicijas. "Nordic" lygoje norime pakliūti į finalinį turnyrą, o Lietuvos čempionate – kovoti dėl aukščiausių vietų, ne tik dalyvauti. Suprantame, kad nebus lengva, gal nepavyks pirmu bandymu užšokti ant pirmo laiptelio, juo labiau kad ne tik Elektrėnuose, bet Kaune ir Alytuje yra suburtos rimtos komandos, galinčios pakovoti dėl apdovanojimų. Tuose miestuose yra dideli, erdvūs baseinai, juose visiems užtenka ir vietos, ir laiko, tad ten darbo sąlygos yra vis dar geresnės nei Vilniuje. Bet mes stengsimės grumtis su visais ir tikrai niekam iš kelio nesitrauksime.

– Kada prasidės Lietuvos vandensvydžio čempionato kovos, ar jas bus galima išvysti ir Vilniuje?

– Jei niekas nepasikeis, čempionate dalyvaus tos pačios šešios komandos, varžybos vyks turų sistema. Pirmasis turas suplanuotas lapkritį Elektrėnuose, o gruodį bus surengtos taurės varžybos. Po antrojo čempionato turo keturios geriausios komandos tęs kovą dėl medalių ir dar sužais tarpusavyje po dvejas rungtynes. Tad sezonas bus ilgesnis, bus daugiau rungtynių, tikiuosi, kad ir kova bus dar atkaklesnė nei praėjusiame sezone.

Kalbant apie Fabijoniškių baseiną, jame planuojama rengti tik vaikų ir jaunučių varžybas. Lietuvos suaugusiųjų čempionatui reikia daugiau erdvės ir laiko. Tarkime, norint per vieną savaitgalį sužaisti turo mačus, reikia bent 20–30 valandų, o tai reiškia, kad baseinas iš esmės būtų skirtas tik vandensvydžiui. Jei varžybos vyktų namų-išvykų principu, būtų paprasčiau, bet bent jau kol kas Lietuvos vandensvydžio federacija permainų varžybų sistemoje nenumato.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių