V. Žala: varžovai lengvai pasivažinėti nenusiteikę

  • Teksto dydis:

Vos trijuose iš dvylikos greičio ruožų į priekį varžovus praleidęs "Agro Rodeo" komandos lenktynininkas Vaidotas Žala su šturmanu Andriu Malnieku laimėjo "Žemaitijos ralį".

Persvara – 30 sek.

Tikslus kaip laikrodis lietuvio ir latvio ekipažas su "Škoda Fabia R5" buvo greičiausias Žemaitijoje jau ketvirtą kartą iš eilės.

Tačiau skirtingai nuo ankstesnių metų, kai artimiausi persekiotojai buvo tiesiog triuškinami (2018-aisiais antri finišavę lenktynininkai nuo V.Žalos buvo atsilikę daugiau nei 2,5 min.), šįkart apčiuopiamą persvarą Vaidotas susikrovė tik pačioje lenktynių Kelmės apylinkėse pabaigoje.

Prieš paskutinę greičio ruožų sekciją, arba įveikus maždaug 70 iš 100 kovinių kilometrų, "Agro Rodeo" ekipažas į antrą vietą pakilusį Martyną Samsoną su Ervinu Snitku ("Ford Fiesta N5+") lenkė tik 20 sek., o galutinis skirtumas finišavus – truputį daugiau nei 30 sek.

Dėl antros pozicijos kovoję M.Samsono ir E.Snitko, Vlado Jurkevičiaus ir Aisvydo Paliukėno ("Škoda Fabia Rally2 evo") bei Dominyko Butvilo ir Renato Vaitkevičiaus ("Škoda Fabia R5") ekipažai kelis kartus keitėsi vietomis, o daugybines rokiruotes lėmė miniatiūrinės klaidos. Antrą ir ketvirtą vietas bendroje įskaitoje skyrė viso labo 28 sek.

Iki paskutinių metrų neaišku, kaip viskas baigsis.

Konkurencija ūgtelėjo

"Anksčiau būdavo taip, kad finišą pasiekdavome turėdami 1,5 ar net 2 min. rezervo, o tai reikšdavo, kad ir suklydę turėdavome pakankamai laiko pasitaisyti. Šiemet taip nebuvo, nes net ir dėl nedidelės klaidos buvo galima prarasti poziciją. Varžovai lengvai pasivažinėti nenusiteikę. Būtent dėl to stengėmės važiuoti agresyviai ir tiksliai. Manau, kad tokia konkurencija bus ir kituose raliuose", – kalbėjo V.Žala.

Staigmena tapo V.Jurkevičiaus ir A.Paliukėno pasirodymas – jie be skrupulų kibo į atlapus patyrusiems ralio vilkams ir beveik visuose greičio ruožuose finišuodavo antroje–ketvirtoje pozicijoje, atsilikdami nuo lyderių vos keliomis akimirkomis.

"Vladas labai sėkmingai atlaiko didelę įtampą, nors tokie nedideli atstumai nuo tituluotų varžovų ir šių lenktynių favoritų mūsų ekipažui – naujas dalykas. Pernai, važiuodami R2 klasėje, nieko panašaus nepatyrėme", – įspūdžiais dalijosi A.Paliukėnas.

Įtempta konkurencija džiaugėsi ir D.Butvilas, pernai grįžęs į lenktynes po beveik dvejų metų pertraukos.

"Neprisimenu, kada anksčiau per visą savo sportinę karjerą Lietuvos čempionate būtų vykusi tokia atkakli kova. Varžovų lygis išaugęs neįtikėtinai. Iki paskutinių metrų neaišku, kaip viskas baigsis. Šiuo atveju "Žemaitijos ralis" – vienos geriausių lenktynių, kokiose esu dalyvavęs", – teigė D.Butvilas.

Pagyrė žiūrovus

Itin gausus komandų iš Lenkijos desantas – 38 ekipažai kovėsi savo šalies ralio čempionato etape – tapo lenktynių puošmena.

Tačiau įpratę prie varžybų asfalto trasose svečiai Žemaitijoje rimčiau pasipriešinti lietuviams nepajėgė. Lenkijos ralio vunderkindu vadinamas Miko Marczykas su Szymonu Gospodarczyku užėmė 5 vietą, nuo V.Žalos atsilikęs 1 min. 04,50 sek.

Septinti finišavo WRC bolidu "Mini John Cooper Works 4WD" važiavę ukrainiečiai Valerijus Gorbanas ir Sergejus Larensas. Jie pripažino, kad dėl pandemijos beveik pusantrų metų neturėjo galimybės startuoti tokio aukšto lygio lenktynėse kaip "Žemaitijos ralis", todėl konkuruoti su lyderių tempu buvo gana keblu.

Iš 110 prie starto linijos stojusių ekipažų "Žemaitijos ralio" (pirmo Lietuvos čempionato etapo) finišo nepasiekė tik penkiolika. Toks neįprastai mažas gedimų ir incidentų skaičius leidžia daryti prielaidas apie puikų sportininkų pasiruošimą ir racionalų elgesį trasoje.

Varžybų teisėjų ir komisarų komplimentų nusipelnė ir į Žemaitiją susirinkę ralio gerbėjai – nebuvo jokių nesusipratimų dėl blaškymosi po trasą, jokių konfliktų ar kaprizų stebint lenktynes įsikūrus pavojingose vietose.

Lietuvos ralio čempionato antras etapas numatytas liepos 9–10 d. Mažeikiuose.


Rezultatai

Pirmas Lietuvos ralio čempionato etapas, "Žemaitijos ralis", dvylika greičio ruožų, bendra įskaita:

1. V.Žala ir A.Malniekas ("Škoda Fabia R5") 53 min. 38,20 sek., 2. M.Samsonas ir E.Snitkas ("Ford Fiesta N5+") 54 min. 08,90 sek., 3. V.Jurkevičius ir A.Paliukėnas ("Škoda Fabia Rally2 evo") 54 min. 20,60 sek., 4. D.Butvilas ir R.Vaitkevičius ("Škoda Fabia R5") 54 min. 36,50 sek., 5. M.Marczykas ir S.Gospodarczykas ("Škoda Fabia Rally2 evo") 54 min. 42,70 sek.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių