Tarptautinė šachmatų federacija vadove išsirinko buvusią latvių ministrę

Tarptautinė šachmatų federacija (FIDE) savo naująja generaline direktore paskyrė didmeistrę Daną Reizniecę-Uozuolą, parlamentarę ir buvusią Latvijos finansų ministrę.

2016 metais, dirbdama finansų ministro poste, D. Reizniecė-Uozuola atkreipė pasaulio žiniasklaidos dėmesį per FIDE šachmatų olimpiadą Azerbaidžano sostinėje Baku įveikusi geriausią pasaulio šachmatininkę Hou Yifan (Hou Ifan) iš Kinijos.

39 metų D. Reizniecė-Uozuola yra sakiusi, kad aistra šachmatams padėjo jai dorotis su politikos stresu.

„Nusprendžiau atiduoti savo mandatą parlamente, kad galėčiau visą savo laiką ir energiją skirti FIDE darbui“, – pirmadienį socialiniame tinkle „Facebook“ parašė D. Reizniecė-Uozuola.

Be kitų dalykų, ji rūpinsis „administraciniais ir finansiniais klausimais, daugumos komisijų darbu“, sakoma FIDE pareiškime. Ten pat nurodoma, kad naujoji vadovė svarbiu prioritetu laiko šachmatų įtraukimą į ugdymą.

D. Reizniecė-Uozuola būdama vos 15-os laimėjo Latvijos moterų čempionatą suaugusiųjų grupėje. Du kartus ji tapo Europos jaunimo čempione, o būdama 19-os – didmeistre.

2016-aisiais, būdama Latvijos finansų ministre, ji praleido vieną susitikimą su kolegomis Europos Sąjungoje, kad galėtų žaisti šachmatų olimpiadoje Baku.

Po metų D. Reizniecė-Uozuola buvo tarp keturių pretendentų – vienintelė moteris tarp jų – pakeisti Jeroeną Dijsselbloemą (Jeruną Deiselblumą) Eurogrupės pirmininko poste, kurio galiausiai negavo.

Po 2018 metų rinkimų Latvijos centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjungai (ŽVS) priklausančią D. Reizniecę-Uozuolą kai kas net minėjo kaip galimą premjerę.

Be šachmatų ir politikos, ji taip pat domisi kosmosu. Ji turi Tarptautinio kosmoso universiteto Prancūzijoje verslo administravimo magistro laipsnį, yra išėjusi treniruočių kursą NASA kosmoso ir raketų centre Jungtinėse Valstijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių