Taikos ugnis pradėjo kelionę Krokuvos link

„Į Europos žaidynes deleguosime rekordinę rinktinę, kuri, tikiuosi, džiugins mus rezultatais", – sakė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, dalyvavusi būsimo renginio Taikos ugnies įžiebimo ceremonijoje.

Žaidynės – vasarą

3-iųjų Europos žaidynių, šiemet vasarą vyksiančių Lenkijoje, Taikos ugnis buvo įžiebta Italijos sostinėje Romoje, „Ara Pacis“ muziejuje.

Stebint Lenkijos prezidentui Andrzejui Dudai, pirmieji estafetę perėmė tituluoti šios šalies lengvaatlečiai – keturiskart olimpinis, triskart pasaulio ir dukart Europos čempionas ėjikas Robertas Korzeniowskis ir triskart olimpinė, keturiskart pasaulio ir Europos čempionė kūjo metikė Anita Wlodarczyk.

Taikos ugnies bus laukiama birželio 21-ąją Krokuvoje, kur Henryko Reymano stadione vyks žaidynių atidarymas.

Planuojama, kad iki liepos 2-osios varžybose dalyvaus per 7 tūkst. sportininkų iš 48 šalių. Kaip ir kituose Europos olimpinių komitetų asociacijos (EOK) organizuojamuose renginiuose, šiame nebus Rusijos ir Baltarusijos atstovų.

„Noriu tarti padėkos žodžius EOK už sprendimą į žaidynes neįleisti Rusijos ir Baltarusijos. Rusija – valstybė įsibrovėlė, agresorė, užpuolusi Ukrainą, Baltarusijos režimas šį karą palaiko. Tai sakau ir kaip Lenkijos atstovas, ir pilietis šalies, priėmusios daugiau nei 2 mln. pabėgėlių iš Ukrainos, kurie buvo priversti palikti savo šalį bėgdami nuo karo. Užtikrinu, kad tai bus taikos ir ramybės žaidynės“, – Romoje kalbėjo A. Duda.

Sieks bilietų į Paryžių

„Europos žaidynės – vienas svarbiausių žemyno sporto renginių. Pasiruošimas jam nebuvo lengvas, tačiau galima pasidžiaugti, kad Lenkija puikiai tvarkosi“, – teigė D. Gudzinevičiūtė.

Trečią kartą rengiamose Europos žaidynėse dalyvaus per 7 tūkst. sportininkų iš 48 šalių.

LTOK vadovė pabrėžė, kad vertybinės pozicijos Europos olimpiniai komitetai laikosi nuo pat karo Ukrainoje pradžios – agresorių atstovai nebuvo įleisti į EOK organizuojamus Europos jaunimo žiemos ir vasaros festivalius.

Lenkijos sporto arenose bus surengtos 26 sporto šakų varžybos, iš jų 19 turės ikiolimpinės atrankos statusą.

Kelialapius į 2024 m. Paryžiaus vasaros olimpines žaidynes turės galimybę iškovoti šaudymo iš lanko, sinchroninio plaukimo, lengvosios atletikos, badmintono, trijulių (3 prieš 3) krepšinio, bokso, breiko, kanojų slalomo, BMX dviračių, kalnų dviračių, nardymo, fechtavimosi, dziudo, šiuolaikinės penkiakovės, regbio-7, šaudymo, stalo teniso, tekvondo, triatlono atstovai.

Planuojama, kad Lietuvai atstovaus daugiau nei 100 sportininkų.

Debiutas – Baku

Pirmą kartą Europos žaidynės įvyko 2015-aisiais Baku (Azerbaidžanas). Lietuvos rinktinę sudarė 70 sportininkų.

Aukso medalius iškovojo kanojininkas Henrikas Žustautas ir plaukikas Andrius Šidlauskas, kuris pelnė ir sidabrą. Trečias vietas užėmė badmintonininkas Kęstutis Navickas, paplūdimio tinklininkės Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė, sambo imtynininkai Rūta Aksionova ir Radvilas Matukas.

Į pirmuosius aštuonetus pateko baidarininkai Ignas Navakauskas, Ričardas Nekriošius ir Andrejus Olijnikas, Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas, boksininkas Mantas Valavičius, dziudo atstovai Marius Paškevičius ir Santa Pakenytė, gimnastas Rokas Guščinas, imtynininkai Giedrė Blekaitytė, Vilius Laurinaitis, Julius Matuzevičius, Aleksandras Kazakevičius, trijulių krepšinio vyrų rinktinė (Vitalijus Lukša, Giedrius Marčiukaitis, Darius Tarvydas ir Ovidijus Varanauskas), plaukikė Agnė Šeleikaitė.

Auksas ir sidabras

2019-aisiais Baltarusijos sostinėje Minske varžėsi 73 Lietuvos sportininkai.

Žaidynių čempionai – treko dviratininkė Simona Krupeckaitė ir gimnastas Robertas Tvorogalas. Su sidabro medaliais grįžo S. Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė.

Be to, į geriusiųjų aštuonetus pateko baidarininkai A. Olijnikas ir R. Nekriošius, Arturas Seja, kanojininkas Vadimas Korobovas, treko dviratininkės M. Marozaitė, Olivija Baleišytė, S. Krupeckaitė, plento dviratininkas Gediminas Bagdonas ir trekininkas Vasilijus Lendelis, lengvaatlečiai Adrijus Glebauskas ir Liveta Jasiūnaitė, imtynininkė Danutė Domikaitytė, trijulių krepšinio vyrų rinktinė (Paulius Semaška, Medas Kuprijanovas, Aurelijus Pukelis ir Mintautas Bulanovas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių