Svajonės virto trupiniais

Lietuvos futbolo A lygos čempionato išvakarėse Vilniaus „Vėtros“ ir “Vilniaus“ klubai pareiškė, kad jų tikslas - aukso medaliai, deja, ambicijos sprogo it muilo burbulas.

Lietuvos futbolo A lygos čempionato išvakarėse Vilniaus „Vėtros“ ir “Vilniaus“ klubai pareiškė, kad jų tikslas - aukso medaliai, deja, ambicijos sprogo it muilo burbulas.

Susvyravo prezidentas

„Vilnius“ du ratus buvo tarp lyderių ir tikriausiai dabar kovotų dėl stipriausios šalies komandos vardo, jei ne klubo prezidento Algimanto Breikšto sprendimas atsisakyti visų legionierių ir patyrusių Lietuvos futbolininkų.

Liepos mėnesį, kai sostinės ekipa grįžo iš tarptautinio turnyro Austrijoje, klubo prezidentas užsiminė, kad nori trauktis iš futbolo. „Geresniems žaidėjams ieškosime geresnių klubų, o Lietuvos čempionate leisime pasireikšti jaunimui“, - pareiškė A.Breikštas.

„Vilnius“ per trumpą laiką pasikeitė neatpažįstamai. Komanda atsisveikino su visais legionieriais iš Brazilijos, kurie buvo smogiamoji ekipos jėga. Rezultatyviausias „Vilniaus“ žaidėjas Kleyras persikėlė į Buzau „Gloria“ (Rumunija) klubą, gynėjai Rodnei ir Evertonas Pereira užsivilko Balstogės „Jagiellonia“ (Lenkija) marškinėlius, saugai Paulinho ir Andersonas perėjo į Lodzės LKS (Lenkija) klubą. Į tėvynę grįžo gynėjai Binho, Loyola, puolėjai Adilsonas bei Mulleris. „Vilnius“ taip pat atsisakė nigeriečio puolėjo Wasiu Akani ir puolėjo iš Brazilijos, turinčio Lietuvos pilietybę, Rudolfo Kumbreviciaus paslaugų.

Neliko „Vilniaus“ komandoje ir vyresnių, geriau apmokamų žaidėjų. Gynėjo ir saugo pozicijoje rungtyniaujantis Ramūnas Radavičius perėjo į Vilniaus „Žalgirį“, puolėjas Aivaras Laurišas - į „Kauną“. Sostinės ekipai nebeatstovauja vartininkai Pavelas Leusas, Liudvikas Valius, gynėjai Darius Artiomovas, Andrejus Sokolovas, puolėjas Nerijus Astrauskas. Pastarasis „Vilniaus“ ekipoje žaidė labai mažai, nes pirmoje sezono pusėje buvo paskolintas Visagino „Interui“.

Nutarė neišlaidauti

Plačiai ir garsiai išsireklamavusi „Vėtra“ nuo pat A lygos čempionato pradžios nedžiugino savo gerbėjų. Komanda nuo pirmųjų turų atsidūrė turnyro lentelės viduryje. Aukščiau pakilti nepadėjo nei atsisveikinimas su garsiuoju treneriu iš Rusijos Aleksandru Tarchanovu, nei kelių naujokų įsiliejimas į komandą.

„Vėtra“ turėjo ne vieną gerai apmokamą žaidėją. Klubo vadovai, supratę, kad šiemet dėl aukštų vietų pakovoti nepavyks, nusprendė pataupyti. Todėl Lietuvos rinktinės gynėjas Andrius Skerla atsidūrė Kielcų „Korona“ (Lenkija) komandoje, gynėjas iš Rusijos Andrejus Usačiovas iškeliavo į Naberežnyje Čelnų „Kamaz“ (Rusija), gynėjas brazilas Pedro užsivilko Samaros „Krylja Sovetov“ (Rusija) marškinėlius.

Puolėjas iš Brazilijos Lima Severino karjerą tęsia Mariupolio „Ilichevets“ (Ukraina) ekipoje, o saugas Mindaugas Panka perėjo į Lodzės „Widzew“ (Lenkija) klubą. Dar anksčiau komandoje neliko slovėno Almiro Suleimanovičiaus ir ruso Jurijaus Tarchanovo.

Vos surenka 11 žaidėjų

Labai daug futbolininkų pasikeitė pirmenybių autsaiderio Visagino „Intero“ klube. Pastaruoju metu visaginiečiams nelengva surinkti net 11 žaidėjų, nes žaisti už ačiū niekas nenori. O klubas kol kas žaidėjams pinigų mokėti negali, nes jų neturi.

Nenuostabu, kad rugsėjo pradžioje „Intero“ komandą paliko vyriausiasis treneris Ivanas Švabovičius ir jo asistentas Algis Biliūnas. I.Švabovičius pareiškė, kad jis nemato jokios prasmės toliau dirbti, jei „Interas“ rungtynėms vos surenka reikiamą žaidėjų skaičių.

Su Visagino ekipa šį sezoną visai atsisveikino arba laikinai nežaidžia (dėl nemokamų atlyginimų) milžiniškas būrys futbolininkų: brazilas Renaldo, Audrius Dilys, Marijus Rimas, Rolandas Slepakovas, Gintas Širmelis, Artūras Jeršovas, Eduardas Tučinskis, Vaidas Macianskis, Vitalijus Savickas, Marius Papšys, Antonas Naumovas, Jevgenijus Morozas, Arvydas Novikovas, Povilas Krasnovskis, Deivydas Matulevičius, Viktoras Afanasenka, Aleksandras Osipovičius, Aleksandras Zabara, Giorgi Purtseladzė, Nerijus Astrauskas.

Kitos A lygos komandos šiemet didesnių netekčių išvengė.

Į NFKA nesikreipė

„Blogai, kai klubai ir jų rėmėjai neįvertina realių savo galimybių. Tada susiklosto nepavydėtina situacija, tenka paskubomis atsisveikinti su žaidėjais. Būtų labai nemalonu, jei kelios komandos pradėtų byrėti“, - „Kauno dienai“ sakė Nacionalinės futbolo klubų asociacijos (NFKA) valdybos pirmininkas Gintaras Ugianskis.

Gal kuris nors klubas į NFKA kreipėsi pagalbos?

„Ne, nė vienas klubas mūsų nieko neprašė. Kita vertus, nei „Vilnius“, nei „Vėtra“, nei „Interas“ nesumokėjo net starto mokesčio“, - teigė G.Ugianskis.

Pastaruoju metu „Interas“ varžovams pralaimi kosminiais rezultatais (0:5 „Vilniui“, 0:7 Vilniaus „Žalgiriui“, 0:7 „Vėtrai“, 0:10 Panevėžio „Ekranui“).

Paklaustas, ar reikalinga tokia komanda A lygoje, NFKA valdybos pirmininkas atsakė: „Manau, jai stipriausioje Lietuvos futbolo lygoje ne vieta. Dabar ji tiesiog bejėgė. Kokia nauda žaisti su tokia komanda „Kaunui“? Futbolininkai, rungtyniaudami su aiškiai silpnu varžovu, netobulės. Nenaudinga su „Interu“ žaisti nei svečiuose, nei savo aikštėje. Žiūrovai nesirenka į stadioną, kai atvyksta visų triuškinama komanda.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių