Šiaurės Korėjos atletai atvyko į Pjongčango parolimpiadą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos atletai ir delegacija trečiadienį atvyko į Pietų Korėją, kur jie dalyvaus Pjongčango žiemos parolimpinėse žaidynėse.

Šis vizitas vadinamas įtampos tarp abiejų kaimynų mažėjimo ženklu.

Prieš atvykdami į varžybų vietą, du slidinėjimo kroso varžybose dalyvausiantys sportininkai kartu su keturiais atletais stebėtojais ir 18 pareigūnų kirto sieną į šiaurę nuo Seulo.

Delegacija atvyko Seului ankstesnę pranešus apie planus surengti istorinį Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) susitikimą. Tai būtų dar vienas olimpiados paskatinto santykių gerinimo padalytame Korėjos pusiasalyje žingsnis.

Moon Jae-inas stengėsi pasinaudoti vasario 9-25 dienoms vykusių Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių proga ir paskatinti dialogą tarp Vašingtono ir Pchenjano. Tokiu būdu jis mėgino sumažinti branduolinio konflikto tarp JAV ir Šiaurės Korėjos tikimybę.

Pchenjanas mėgino užkariauti tarptautinės auditorijos simpatijas, atsiųsdamas šimtus sporto šokėjų bei Kim Jong Uno seserį į olimpiados atidarymo ceremoniją. Jos metu abiejų Korėjų atletai žygiavo po neutralia „susivienijimo vėliava“.

Seulas savo ruožtu į Pjongčangą šią savaitę atsiuntė prezidento ypatinguosius pasiuntinius, įskaitant žvalgybos tarnybų vadovą. Šiaurės Korėjos lyderis sakė jiems, kad jo valstybė pasiruošusi svarstyti su JAV branduolinių ginklų atsisakymo galimybes.

Planuojama, kad Šiaurės Korėjos atletai Kim Jong Hyonas (Kim Čen Hjonas) ir Ma Yu Cholas (Ma Ju Čolas) žygiuos su savo kolegomis iš Pietų Korėjos penktadienį vyksiančioje parolimpiados atidarymo ceremonijoje. Pačios žaidynės vyks iki kovo 18 dienos.

Abu sportininkai debiutavo tarptautinėje arenoje sausį vykusiame turnyre Vokietijos mieste Oberide.

Šiaurės Korėja, dažnai kritikuojama dėl žiauraus elgesio su neįgaliaisiais, žiemos parolimpiadoje dalyvauja pirmąkart.

2012 metais Pchenjanas atsiuntė sportininkų į Londono vasaros olimpines žaidynes, o 2016 metais – į Rio de Žaneiro olimpiadą.

Tarptautinio parolimpinio komiteto (IPC) atstovas Craigas Spence'as (Kreigas Spensas) sakė, kad šįkart Šiaurės Korėjos atletai dalyvauja žaidynėse „dvišalėje“ kategorijoje. Tai reiškia, kad jie neatitiko visų kvalifikacijos kriterijų.

„Išsiuntėme jiems dvišalius kvietimus dėl susiklosčiusių aplinkybių. Jie nekeliaudavo aplink pasaulį ir negalėjo dalyvauti visuose atrankinėse varžybose“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.


Šiame straipsnyje: parolimpiadaŠiaurės Korėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių