Saudo Arabijos bekele – ant „Yamaha Raptor“

  • Teksto dydis:

Laisvydas Kancius – pirmas lietuvis, kitąmet startuosiantis legendiniame Dakaro ralyje keturračiu motociklu.

Sėkmingas debiutas

36-erių metų klaipėdietis pasakojo, kad keturratis jo gyvenime atsirado gana seniai, bet pirmiausia tai buvo tik aktyvaus laisvalaikio praleidimo priemonė.

Ilgainiui atsirado noras savo aistrą adrenalinui ir keturračiams perkelti į aukštesnį lygį ir vyras pradėjo ieškoti, kas Lietuvoje jam galėtų padėti.

"Mintys apie Dakaro ralį galvoje sukosi jau turbūt dešimtmetį, bet vis nustumdavau jas tolyn. Maždaug prieš trejus metus pradėjau daugiau domėtis, kas gi tas dykumų maratonas, ir tai vis labiau įtraukė, – sakė L.Kancius. – Ieškojau, kas galėtų man patarti, pagelbėti. Lietuviškų bekelės varžybų "Perimetro" organizatoriai nusiuntė pas Aidą Bubiną. Susitikimas su juo įvyko po poros dienų, o kitą savaitgalį jau buvau tarp 2019-ųjų "Perimetro" dalyvių."

A.Bubinas savo patirtimi dalijosi su L.Kanciumi ir gyrė, kad jau per pirmas varžybas klaipėdietis pasiekė puikių rezultatų – kai kurie užsigrūdinę lenktynininkai net nefinišavo, o debiutantas užėmė antrą vietą savo klasėje.

Padėjo čekas

Pasiruošimas Dakaro raliui užtrunka ne tik dėl įgūdžių tobulinimo, bet ir dėl techninių klausimų. Nusprendęs dalyvauti 2021-ųjų lenktynėse L.Kancius, norėdamas įsigyti tinkamą keturratį, susidūrė su sunkumais.

"2019-ųjų liepą paklausiau A.Bubino, ar būtų labai kvaila, jeigu nuspręsčiau startuoti Dakaro ralyje. Net nustebau, kai kolega atsakė: kodėl gi ne? Pradėjau domėtis galimybėmis įsigyti keturratį, skirtą Dakaro maratonui, – pasakojo Laisvydas. – Tokį motociklą galima nusipirkti tiesiai iš gamyklos, o keturračius būtina specialiai paruošti. Radau gamintojus Nyderlanduose, bet kaina buvo gerokai per didelė. Vėliau bendravau su prancūzais, argentiniečiais. Galiausiai nusprendžiau parašyti laiškus keliems Dakaro ralio dalyviams, paprašiau patarimų. Atsiliepė net keli, o artimesni ryšiai užsimezgė su čeku Tomu Kubiena – jis ne tik ruošia keturračius bekelės lenktynėms, bet ir pats jose dalyvauja."

Laisvydas Kancius. iGo2Dakar.lt nuotr.

Sutarus dėl keturračio reikėjo nuspręsti, koks jis turi būti.

Įsigijau naują "Yamaha Raptor 700". Pertvarkyti, pakeisti reikėjo labai daug ką: originalaus motociklo liko tik didžioji dalis rėmo ir variklio.

"Įsigijau naują "Yamaha Raptor 700". Pertvarkyti, pakeisti reikėjo labai daug ką: originalaus motociklo liko tik didžioji dalis rėmo ir variklio. Po visų darbų jau turėjau progą išbandyti savo keturratį Andalūzijos ralyje. Viskas sekėsi gerai. Profesionaliai lenktynėms ruoštą ir pramogai skirtą keturračius būtų sunku palyginti – važiavimo skirtumai neįtikėtini. Per varžybas Ispanijoje buvo šiokių tokių nesklandumų – nulūžo kelio knygos tvirtinimo elementas. Grįžau į Lietuvą, o keturratis – atgal į dirbtuves Čekijoje, kur buvo sutaisyta pažeista konstrukcija, atlikti visi reikalingi patikrinimai", – tęsė L.Kancius.

Startas – sausio 3-iąją

2021-ųjų Dakaro ralyje L.Kanciaus ir T.Kubienos keturračiais rūpinsis du Čekijos mechanikai.

Pasak lietuvio, jis 100 proc. pasitiki čekais. "Jie – puikūs savo srities profesionalai", – teigė klaipėdietis.

Kitąmet sausio 3-iąją prasidėsiančiame Dakaro ralyje L.Kanciaus starto numeris – 176. Antras debiutantas – argentinietis Juanas Tobias Carrizo.

Keturračiais lenktyniaus iš viso 28 dalyviai, tarp jų – Dakaro ralio legendos titulą turintis 2020-ųjų prizininkas lenkas Rafalas Sonikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių