Rūpintis motociklininkų saugumu nesustoja: kviečia į nemokamą treniruotę „Nemuno žiede“

„Nors gegužė jau perkopė į antrą pusę, tačiau aktyvus motociklizmo sezonas tik prasideda, vasarą laukia kelionių motociklais metas, įtemptas BMA Baltic Superbike (BSBK) čempionatas, tad mes jaučiame atsakomybę, kad ne tik į lenktynių trasą, bet ir į kelius motociklininkai išvažiuotų atnaujinę ir sustiprinę savo įgūdžius, tad vėl kviečiame į „Gazo terapijas“ Nemuno žiede“, – pranešime spaudai, cituojamas vienas iš renginio iniciatorių, BSBK čempionato organizatorius Vidas Stankevičius.

Šį ketvirtadienį atvykusių į Kačerginę laukia nemokama galimybė treniruotis trasoje ir išgirsti profesionalų patarimus, kaip saugiai ir tiksliai važiuoti.

Treniruočių ketvirtadieniai „Nemuno žiede“ jau tapo įprasta vakaro praleidimo forma motociklininkams. „Gazo terapijoje“ susitinka draugai ir bičiuliai, o kelio valandos „Gazo terapijos“ renginyje tampa puikia proga pagerinti motociklo valdymo įgūdžius, prisiminti svarbius teorinius dalykus, išbandyti juos trasoje, o vėliau gal net ir startuoti BMA BSBK čempionate. Šį ketvirtadienį vyksiančioje nemokamoje „Gazo terapijoje“ visų atvykusiųjų laukia ir susitikimas su policijos pareigūnais, su kuriais bus galima aptarti rūpimus klausimus ir gal net išbandyti jėgas trasoje.

Kauno apskrities Kelių policijos viršininkas Vigintas Lukošius sako, kad pareigūnų tikslas, atvažiavus į renginį, nepagrūmoti pirštu, tačiau pabūti kartu su motociklininkų bendruomene. „Mums svarbu, kad kiekvienas vairuotojas eisme dalyvautų saugiai. Tokiuose renginiuose kaip „Gazo terapija“, bendraudami su motociklininkais, siekiame supažindinti juos su Kelių eismo taisyklių pakeitimais, aptarti situacijas kelyje, kurių metu kyla grėsmės saugiam motociklininkų ir kitų eismo dalyvių buvimui eisme“, – sako V. Lukošius.

Kelių policijos viršininkas teigia, kad betarpiškas bendravimas tokių renginių metu didina eismo dalyvių pasitikėjimą pareigūnais, leidžia drąsiau klausti nepatogių, tačiau aktualių klausimų. „Jau nebe pirmą kartą kartojame, kad motociklas yra rizikingesnė transporto priemonė. Kasmet keliuose sužeidžiami ir žūsta motociklininkai, mes norime atkreipti motociklininkų dėmesį, kokios priežastys tą lemia labiausiai ir kaip galima išvengti tokių skaudžių nelaimių“, – pasakoja pareigūnas.

Vienas iš „Gazo Terapijos“ renginių serijos Nemuno žiede organizatorių V. Stankevičius tvirtina, kad pareigūnų dalyvavimas renginyje labai naudingas kiekvienam eismo dalyviui. „Gatvėje prieiti prie pareigūno ir pasitikslinti kažkokį KET punktą dažniausiai būna nedrąsu, o renginio metu, bendraminčių būryje, visuomet tą padaryti drąsiau. Juolab ir patys pareigūnai visuomet nusiteikę geranoriškai, o visi barjerai griūna tuomet, kai pareigūnai, kartu su „Gazo terapijos“ dalyviais apsuka vieną kitą ratą lenktynių trasoje. Juk kiekvienam pasinaudoti proga išbandyti savo turimą motociklą lenktynių trasoje yra ir malonu ir naudinga“, – įsitikinęs BMA BSBK čempionatą organizuojančio kulbo „Supersportas“ vadovas.

Apie naudą motociklu važiuoti uždaroje trasoje kalba ir Kelių policijos viršininkas V. Lukošius. „Motociklininkai ypač gerai žino, ką reiškia būti susipažinus su savo motociklo elgesiu kritiškesnėse situacijose. Tokie pasivažinėjimai – treniruotės trasose leidžia žinias pagilinti, atrasti savo ir motociklo galimybių ribas ir jų neperžengti, dalyvaujant viešajame eisme“, – teigia pareigūnų atstovas.

„Navas Racing Club“ vadovas Linas Navickas  atkreipia dėmesį, kad tokios masinės treniruotės stiprina motociklininkų bendruomenę, kadangi jose dalyvauja ir pirmą kartą į uždarą ir saugią lenktynių trasą atvažiavę motociklininkai, kurie motociklą galbūt vairuoja pirmus ar antrus metus, ir tie, kurie tokiose treniruotėse lankosi jau nebe pirmus metus. „Mes matome motociklininkų geranoriškumą padėti vienas kitam – po važiavimų, ilsinant plieninius žirgus, būreliuose diskutuojame, kaip saugiau įveikti posūkį, į ką atkreipti dėmesį iš jo išvažiuojant, kokią teisingą trajektoriją pasirinkti, kad motociklas važiuoti sklandžiau. Tai dalykai, kurie svarbūs kiekvienam motociklininkui dalyvaujančiam eisme“, – įsitikinęs L. Navickas. Į „Gazo terapijos“ renginius organizatoriai ypatingai kviečia dar niekuomet tokiose treniruotėse nedalyvavusius motociklininkus. „Norime sugriauti mitą, kad lenktynių trasa skirta tik tiems motociklininkams, kurie važinėja vos ne dešimtmečius ar lenktyniauja čempionate, „Gazo terapija“ yra skirta kiekvienam, siekiančiam išmokti vis geriau valdyti motociklą“, – kolegą papildo V. Stankevičius.

Nebe pirmus metus organizuojami „Gazo terapijos“ renginiai skirti kiekvienam motociklininkui turi ir labai aiškią savo tvarką. Treniruotė pradedama nuo teorinių žinių pamokos – profesionalūs lenktynininkai pasidalina savo ilgamete patirtimi, kokiomis trajektorijomis judėti trasoje, kaip valdyti motociklą konkrečiame posūkyje, aptariamos posūkio įveikimo trajektorijos ir tuomet visa įgyta teorinė informacija pritaikoma praktikoje, rašome pranešime žiniasklaidai.

Kelių policijos tarnybos viršininkas mato itin teigiamą tokių renginių reikšmę. Pasak jo, trasoje išsišėlęs ir adrenalino poreikį patenkinęs motociklininkas, į gatves sugrįžta kaip atsakingesnis vairuotojas, supranta tinkamos aprangos ir saugaus ir pagarbaus kitiems elgesio prie vairo prasmę. „Pareigūnai pastebi, kad tie, kurie važiuoja su techniškai tvarkingu motociklu, apsirengę motociklininkų apranga – pasiruošę saugiai dalyvauti eisme, niekuomet nesielgia taip neatsakingai, kaip tie, kurie įsigiję motociklą už kelis šimtus eurų ir užsimaukšlinę bet kokį šalmą, bando atrodyti rimtais motociklininkais, rodydami triukus viešajame eisme“, – įžvalgomis dalinasi V. Lukošius.

Renginio organizatoriai atkreipia dėmesį, kad dalyvių saugumu trasoje rūpinsis ir greitosios medicinos pagalbos tarnyba iš Kauno ir Kauno rajono, o renginį palaiko „Lietuvos sporto centras“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tanto

Tanto  portretas
TAI KAD PUTVINSKIO GTV .NAKTIM DROCINASI URODAI ,KUR POLICIJA ?

jo

jo  portretas
Varykit birbintis ten, o ne po langais.

Andrius

Andrius portretas
Puikus renginys. Ne kartą teko lankytis
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių