Ruošiantis žiemos žaidynėms – nerimas dėl arenų ir džiaugsmas dėl ledo ritulio

  • Teksto dydis:

Artėjant 2026 m. Milano-Kortinos žiemos olimpinėms žaidynėms, Veneto regione (Italijoje) įvyko penktasis koordinacinės komisijos posėdis.

Jame nuotoliu dalyvavo ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė. Renginyje kalbėta apie pasiruošimą svarbiausiam žiemos sporto renginiui, vyko atskirų darbo grupių posėdžiai, rašo LTOK.lt.

„Kadangi viena iš posėdžio dienų sutapo su LTOK Generalinės asamblėjos eiline sesija, šį kartą prisijungiau virtualiai. Nors visų akys šiuo metu krypsta į vasarą vyksiančias Paryžiaus olimpines žaidynes, reikia nepamiršti, kad iki žiemos sporto šventės laiko taip pat mažėja. Pasiruošimo darbų dar yra tikrai nemažai, tačiau neabejojame, kad Italija bus pasiruošusi“, – sakė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) narė D. Gudzinevičiūtė.

Kadangi žaidynėse didžiąja dalimi bus naudojamos jau egzistuojančios arba statomos laikinos arenos, komisijos nariai turėjo galimybę apžiūrėti kai kurias varžybų bazes, pavyzdžiui, kalnų slidinėjimo ir snieglenčių sporto bei kerlingo.

„Kiekvienose žaidynėse vis stipriau atsižvelgiama į tvarumą, tai numato TOK strateginis dokumentas „Darbotvarkė 2020“. Todėl stengiamasi kiek įmanoma naudotis jau esančiomis arenomis, jas patobulinant ar atnaujinant. Taip pat statoma laikina infrastruktūra, kuri gali būti išmontuota“, – pasakojo D. Gudzinevičiūtė.

Posėdyje taip pat pasidžiaugta, kad žaidynių ledo ritulio varžybose dalyvaus geriausi pasaulio sportininkai – vasario pradžioje tarp TOK, Nacionalinės ledo ritulio lygos (NHL) ir NHL žaidėjų asociacijos buvo pasiektas susitarimas, leisiantis jiems atstovauti savo šaliai žiemos olimpinėse žaidynėse. Šis susitarimas galios ir 2030 metų žaidynėse. Paskutinį kartą NHL ledo ritulininkai žiemos žaidynėse turėjo galimybę dalyvauti 2014-aisiais.

Kortinoje komisijos nariai aplankė vietą, kur bus įrengtas olimpinis kaimelis, bei Eugenio Monti slydimo centrą, kur 1956-aisiais vyko žiemos olimpinių žaidynių varžybos. Čia planuojama įrengti trasą, kurioje vyktų bobslėjaus, skeletono ir rogučių sporto varžybos. Vis dėlto, koordinacinės komisijos nariai dar kartą išreiškė susirūpinimą ir kėlė klausimą, ar trasą pavyks įrengti laiku. Jie pabrėžė, kad būtina paruošti atsarginį planą.

D. Gudzinevičiūtė – ne tik koordinacinės komisijos narė. Ji taip pat vadovauja darbo grupei, atsakingai už Olimpinės šeimos – olimpinio judėjimo lyderių, tarp jų TOK prezidentas, TOK nariai, Tarptautinių federacijų ir nacionalinių olimpinių komitetų vadovai, TOK partnerių vadovai ir kt. – transporto, apgyvendinimo ir kitos infrastruktūros koordinavimą.

„Atstumai tarp varžybų bazių bus labai dideli. Tai aktualu ne tik nacionaliniams olimpiniams komitetams, misijos vadovams, bet ir Olimpinės šeimos nariams, kurie planuoja aktyviai palaikyti sportininkus. Todėl planavimo procesas užima nemažai laiko“, – pasakojo D. Gudzinevičiūtė.

Komisijos posėdyje taip pat dalyvavo visų žiemos sporto Tarptautinių federacijų vadovai, kai kurių nacionalinių olimpinių komitetų atstovai.

Milano-Kortinos žiemos olimpinės žaidynės vyks 2026 m. vasario 6-22 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių