Ralio „Aplink Lietuvą 2024“ dalyviai varžysis dėl Prezidento taurės

Tik 10 dienų beliko iki seniausio šalyje automobilių ralio „Aplink Lietuvą“, kurio dalyviai tradiciškai varžosi dėl garbingiausio prizo – Lietuvos Respublikos Prezidento taurės.

Siejamas su automobilių sporto pradžia

Pirmasis toks ralis Prezidento Antano Smetonos taurei laimėti įvyko 1931 m. liepos 24 d., kai iš Kauno į pirmąsias maratonines lenktynes aplink Lietuvą pajudėjo 14 automobilių ir 12 motociklų kolona.

Ralį nuo pat pradžių rengia 1926 m. įkurtas Lietuvos automobilių klubas (LAK).

Nors nuo pirmojo ralio prabėgo jau daugiau nei devyni dešimtmečiai, tačiau šiemetinis ralis jo istorijoje bus tik 33-asis. Keturi tokie raliai surengti prieškario Lietuvoje, o atgaivinti jie buvo šaliai atgavus nepriklausomybę, 1996-aisiais, lygiai po 65 metų, prabėgusių nuo surengto pirmojo ralio Prezidento taurei laimėti.

Su Lietuvos automobilių sporto istorijos pradžia siejamas ralis „Aplink Lietuvą“ šiemet vyks rugpjūčio 2–4 d.

Neįprastas maršrutas, neįprasta starto vieta

Nors rugpjūčio 2 d. prasidėsiantis ralis „Aplink Lietuvą“ bus jau 33-asis jo istorijoje, tačiau organizatoriai žada nemažai naujovių, nustebinsiančių net nuolatinius, daug ko mačiusius šių lenktynių dalyvius.

Bene didžiausia jų – ralis keičia, regis, nepakeičiama starto vieta buvusią Kauno Rotušės aikštę. Pasiryžę trijų dienų maratonui aplink Lietuvą jo dalyviai iškilmingai ralio pradžios ceremonijai, kuri numatyta 11 val., rinksis prie Kauno Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, daugeliui labiau žinomos kaip Kauno soboras.

Būtent čia ir prasidės trijų dienų greičio kelionė, padėsianti atskleisti dalyvių meistriškumą 36-iuose greičio ruožuose.

Po trijų dienų nuotykių ir iššūkių, ralis finišuos tradicinėje vietoje – prie Prezidentūros Vilniuje, kur greičiausiam ralio „Aplink Lietuvą“ ekipažui bus įteiktas pagrindinis lenktynių prizas – Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos taurė.

„Šio ralio dalyvių laukia net 36 greičio ruožai, „išsibarstę“ įvairiausiuose Lietuvos miestuose, autodromuose ir kartodromuose, – sakė šių lenktynių sporto komisarų kolegijos pirmininkas Gražvydas Smetonis. – Mes pasistengėme, kad ralio maršrutai nors kartą per metus nusidriektų į tokias lenktynių trasas, kurios tituluojamos kaip vienos geriausių Lietuvoje.

Dar vienas išskirtinumas yra tas, kad tik šiose lenktynėse galima dalyvauti su bet kokiu automobiliu ir visi jie ras sau atitinkančią lenktynių įskaitą. Nesvarbu, ar jūsų automobilis parengtas sportui, ar jis su sportiniais lankais, ar yra tiesiog kasdienė transporto priemonė“.

Nenuostabu, kad ralyje varžosi tiek mėgėjai, tiek profesionalai. Daugelio metų istorija mena šiose lenktynėse savo jėgas viename ekipaže su tituluočiausiu šalies lenktynininku Stasiu Brundza išbandžiusį ir Lietuvos Respublikos Prezidentą Algirdą Brazauską, ir net šešias Prezidento taures iškovojusį Saulių Girdauską (5 su šturmanu Žilvinu Sakalausku ir 1 su Audriumi Šošu), penkias Prezidento taures savo kolekcijoje turintį Roką Lipeikį (4 laimėtos su Renatu Vaitkevičiumi ir 1 su Inga Lipeikyte) ir daugelį kitų.

Dar viena šiemetinio ralio „Aplink Lietuvą“ charakteringa ypatybė ta, kad sportininkai važiuos ne pagal laikrodžio rodyklę, kaip buvo įprasta, o priešais ją.

„Pirmąją ralio dieną, iškart po varžybų atidarymo lenktyniausime J. Bakanausko gatvėje Kaune, atnaujintame ARV-Autodrome, Kaišiadorių, Molėtų miesto gatvėse, Anykščių kartodrome, Utenoje, o dieną baigsime Dusetose, – pasakojo varžybų vadovas Donatas Liesis. – Antrąją dieną ralio dalyviai pradės Rokiškyje, iš kur patrauks į Kupiškį, Panevėžį, Šiaulius, Kelmę, Tauragę, Smalininkus, o vakare sugrįš į Kauno rajoną, į daugeliui, ypač veteranų, gerai pažįstamas Žemės ūkio akademijos aikšteles“.

Trečiąją, paskutiniąją ralio dieną dar laukia Prienai, trys rungtys Trakuose ir baigiamoji, kaip žada organizatoriai, bene klastingiausia rungtis prie „Litexpo“ rūmų Vilniuje.

Iš viso ralio „Aplink Lietuvą“ dalyviams teks įveikti bemaž 900 km maršrutą, o visi greičio ruožai, kurių pagrindas greituminis slalomas, – asfalto dangą turinčiose aikštelėse ir trasose.

Kiekvienas ras sau vietą

Dar viena šio ralio ypatybė – daug įskaitų, teikiančių galimybę ir pripažintiems profesionalams, ir nedrąsiems mėgėjams, ir istorinių automobilių puoselėtojams ar žmonėms su negalia rasti sau tinkamą įskaitą.

Nors paraiškos dar priimamos, tačiau jose jau nemaža žinomų pavardžių.

Norą varžytis pareiškė ir šalies automobilių ralio čempionato vieni iš lyderių – Giedriaus Notkaus ir Daliaus Strižano ekipažas.

Ralyje dalyvaus ir 2010 m. Prezidento taurę su Eduardu Jaku iškovojęs Egidijus Paulauskas, ir jo sūnus Liutauras, tokį pat trofėjų 2011 m. laimėjęs su Viliumi Strazdausku, ir šiemet garsiajame Monte Karlo bei istorinių automobilių raliuose Lietuvos ir Lenkijos keliais gerai pasirodęs Tadas Vitkevičius, su Feliksu Krivickiu, vairuosiantys puikiai atrodantį ir ne vienų lenktynių žiūrovus sužavėjusį „SAAB 96 V4“, ir kiti.

33-asis ralis „Aplink Lietuvą“ Prezidento Gitano Nausėdos taurei laimėti finišuos sekmadienį, rugpjūčio 4 d. 15 val. Vilniuje, S. Daukanto aikštėje priešais Prezidentūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

įdomu

įdomu portretas
elektriniais automobiliais raliuos? Palangą Klaipėdą apraliavo, dabar ir visai Lietuvai užteks...ar čia klimato kaitai kenkia tik neraliuojantys?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių