Projektas „Aš – ralistas“: svajojantiems tapti ralio lenktynininkais

  • Teksto dydis:

Kasmet vis daugiau jaunų žmonių susidomi automobilių sportu. Lygiagrečiai daugėja ir pačių įvairiausių mėgėjiškų autosporto renginių: pradedant įvairiomis orientavimosi varžybomis, baigiant slalomais, kartais, krosu ar driftu.

Nesvarbu, koks metų laikas – bene kiekvieną savaitgalį vyksta pačios įvairiausios mėgėjiškos arba profesionalios autosporto varžybos. Tai tik įrodo, kad Lietuvoje įsitraukti į automobilių sportą norinčių yra tikrai daug. Džiugu, kad automobilių sportu domisi ne tik vyriškoji lytis, bet itin didelį susidomėjimą rodo ir dailiosios lyties atstovės.

Ne paslaptis, kad automobilių sportas visuomet buvo brangi veikla, ypač aukščiausioje profesionalų lygoje. Dažnas mėgėjas, turėdamas gana gerus vairavimo įgūdžius ir kitas automobilių sportui svarbias charakteristikas, neturi galimybių žengti žingsnį profesionalaus sportininko karjeros link. Pasinėrimas į ralio, žiedo ar kitos disciplinos varžybas tampa svajone, o šią svajonę dažnai sustabdo finansinės galimybės

Siekdama skatinti domėtis ir populiarinti Lietuvos automobilių sportą, oficiali Lietuvos automobilių ralio čempionato (LARČ) media komanda „NØRDIS Media Team“, pasibaigus 2020 metų ralio sezonui nusprendė imtis naujo iššūkio – projekto „Aš – ralistas“, kuriame dalyvauti kviečiami visi, svajojantys tapti ralio lenktynininkais.

„Tai, kuo gyvename – yra ralis. Jis Lietuvoje aktyviausias yra nuo gegužės iki spalio. Tiesa, žiemą taip pat būna ralio etapas, tačiau tam neretai kelią užkerta netinkamos oro sąlygos – šalčio nebuvimas. Visas kitas laikotarpis – tai pasiruošimas naujam sezonui. Pagalvojome, kodėl gi per šį laiką mums neparuošus ir naujo lenktynininko, kuris apie tai svajoja visą gyvenimą. Turime puikią ralio bendruomenę, kuri nori ir yra pasiryžusi dalintis patirtimi bei resursais. Užteko vos kelių pokalbių, po kurių jau žinojome – 2021 m. Lietuvos automobilių ralio čempionatui auginsime naują talentą“, – tikėjimu projektu degė „Aš – Ralistas“ projekto iniciatorius Tomas Žekonis.

„Aš – Ralistas“ – tai talentų paieškos projektas, kurio eigoje bus atrenkami automobilių sportui neabejingi bei talentingi vairuotojai. Atrankos metu dalyviai bus supažindinami su automobilių ralio užkulisiais, o gabiausi jų – profesionalių sportininkų ir kitų specialistų bus apmokomi ralio subtilybių.

Projekto laimėtojas – geriausiai įvykdęs projekto organizatorių ir profesionalių sportininkų paruoštus testus bus ruošiamas 2021 m. Lietuvos automobilių ralio sezonui. Pasiruošimo procese projekto laimėtojas kartu su organizacine komanda ruoš automobilį, kuriuo dalyvaus varžybose.

Naujus ralio talentus atrinks ir jiems tobulėti padės ralio industrijoje didelę patirtį sukaupę automobilių sporto asai – Vytautas Švedas, Mingaudas Varža, Martynas Samsonas, Giedrius Notkus, Janis Vorobjovs bei kiti.

Vienas iš šio projekto mentorių, automobilių sporto varžybose dalyvaujantis nuo 2005-ųjų, M. Varža tikina, kad turint talentą, pradėti karjerą automobilių sporte niekada nevėlu: „Prie šio projekto nusprendžiau prisidėti todėl, kad noriu paskatinti Lietuvos automobilių sporto entuziastus nebijoti pradėti propaguoti autosportą. Aišku, aš labai norėčiau, kad kuo daugiau jaunimo atsidurtų automobilių sporto pasaulyje. Nors patirtis rodo, kad tam niekada ne vėlu. Štai mano artimas bičiulis ralyje pradėjo važiuoti būdamas 47-erių. Jis visuomet turėjo tokį norą, tik tam nebuvo nei laiko, nei galimybių. Tada atsirado galimybė, bet nebuvo laiko. O kai atsirado ir šiek tiek laiko – jis pradėjo lenktyniauti. Tikiu, kad daug jaunimo taip pat turi tokį norą. Aišku, galimybių žengti į aukščiausią lygą ne visada yra, nes automobilių sportas yra labai brangus. Tačiau prisidėdamas prie projekto „Aš – Ralistas“, kartu su visa organizacine komanda norime suteikti tas galimybes Lietuvos talentams.“

Kitas projekto „Aš – ralistas“ mentorius, 2018 m. Lietuvos ralio čempionas G. Notkus, pabrėžia, kad įsitraukusiems į automobilių sportą, tai tampa labai svarbia gyvenimo dalimi, šia veikla norisi gyventi, dalintis patirtimi, kasmet grįžti į trasą siekiant profesionalesnių pasirodymų: „Ralis man yra labai svarbus, noriu, kad ši autosporto disciplina kuo labiau populiarėtų, kad ralyje dalyvautų kuo daugiau dalyvių. Labai mėgdami šį sportą – norime prisidėti prie jo populiarinimo, pritraukiant naujus žmones, galinčius nustebinti ir profesionalus“.

Projekto eiga

Svajojantys tapti ralio lenktynininkais (tiek vaikinai, tiek merginos) ar bent pasisemti naujos įdomios patirties jau dabar kviečiami registruotis projekto tinklapyje ralistas.lt. Dalyvių registracijos pabaiga numatoma šių metų lapkričio 3 dieną. Po registracijos bus vykdomas pirmasis atrankos etapas kartodromuose. Po to, projektui bus atrinkti 24 dalyviai, kuriuos pažins visi projekto sekėjai.

Likusius atrankos etapus vykdys profesionalūs automobilių ralio lenktynininkai, šturmanai, sportinius automobilius ruošiantys specialistai, taip pat įvairius psichologinius bei socialinius testus projekto dalyviams paruoš automobilių sporte besispecializuojantys ekspertai.

Po daugybės testų, paskutiniam atrankos etapui bus atrinkti 4 dalyviai, kuriuos ralio profesionalai ruoš ralio trasai. „Perduosime jiems savo patirtį ir žinias – tai, kas mokiniams yra neįkainojama“, – sakė M. Varža. Lygiagrečiai viso pasiruošimo metu bus ruošiamas ir sportinis automobilis, į jo ruošimą įtraukiant ir projekto dalyvius.

Šių keturių projektų dalyvių ruošimo pabaigoje, paskutinio testo metu, bus atrenkamas vienas dalyvis – projekto laimėtojas. Jį projekto komanda galutinai ruoš startui 2021 metų Lietuvos automobilių ralio čempionato varžybose: bus kuriama bendradarbystė su profesionaliu šturmanu, sportinis automobilis pritaikomas projekto laimėtojo įpročiams, pristatoma likusi mokomoji medžiaga.

„Labai apsidžiaugiau išgirdęs apie projektą „Aš – ralistas“, nes tai puiki bei pasiekiama galimybė susipažinti su automobilių sporto virtuve iš arčiau. Dar smagiau, kad prie projekto prisideda didelis būrys gerai žinomų automobilių sporto asmenybių – M. Varža, V. Švedas, M. Samsonas, J. Vorobjovs ir G. Notkus. Manau, visa projekto komanda parodys, kad galima sportuoti sąlyginai nebrangiai, jeigu tik viską teisingai apgalvoji. Projekto dalyviams linkiu kuo didžiausios sėkmės, na o Lietuvos automobilių sporto federacija (LASF) prie projekto taip pat prisidės, kaip tik galės“, – projekto startu džiaugėsi LASF generalinis sekretorius Tadas Vasiliauskas.

Ir tai dar ne viskas. Visi projekto „Aš – Ralistas“ etapai bus filmuojami. „NØRDIS Media Team“ pasirūpins, kad kartą per savaitę projekto sekėjus pasiektų serijiniai realybės projekto epizodai. Todėl naujų ralio talentų pasiekimus galės stebėti ne tik projekto dalyviai, bet ir visi neabejingi automobilių sportui. „Tikiu, kad projektas „Aš – ralistas“ raliu privers susidomėti dar daugiau jaunų, ambicingų, greitų, talentingų žmonių bei sekant visą projekto eigą visiems automobilių sporto entuziastams leis pamatyti ralio virtuvės užkulisius“, – kalbėjo ralio lenktynininkas G. Notkus.

Pirmosios projekto serijos pasirodys dar šiais metais, o registracija pilnu pajėgumu į projektą vyksta jau dabar. Dalyvauti gali tiek vaikinai, tiek merginos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių